Βιομηχανία μόδας: Στο «σκαμνί» για «λευκές» πασαρέλες

Αυξάνονται συνεχώς οι κατηγορίες σε βάρος της βιομηχανίας της μόδας για στροφή προς την επιλογή λευκών μοντέλων στις παρουσιάσεις των νέων συλλογών.

Οι επικριτές κατηγορούν τους μεγάλους οίκους ότι στοχεύουν στο «άσπρισμα» των ντεφιλέ τους επιλέγοντας μόνο λευκά μοντέλα. Αλλά οι σχεδιαστές αντιτίθενται στους ισχυρισμούς για ρατσιστική συμπεριφορά.
Η σχεδιάστρια μόδας Μπουρχά Τζαράρ μετά την παρουσίαση της συλλογή της για λογαριασμό του οίκου Lanvin, δήλωσε στους δημοσιογράφους όταν την ρώτησαν εάν ήταν σημαντικό γι’ αυτήν να παρουσιάσει στην πασαρέλα γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και φυλών: «Αυτό είναι ακριβώς που ήθελα να εκφράσω». Και συνέχισε: «Μου αρέσει να εμφανίζω μία μικτή εικόνα στα σόου που παρουσιάζω».
Ο Τζέιμς Σκάλι, ο οποίος επικρίνει τη βιομηχανία μόδας για ρατσισμό, εδώ και δεκαετίες ψάχνει και ανακαλύπτει τα νέα κορίτσια που θα ανέβουν στις πασαρέλες των πιο μεγάλων οίκων της μόδας. Τώρα επικρίνει τους υπόλοιπους κυνηγούς ταλέντων και τα αφεντικά τους. «Στον οίκο Balenciaga, 150 μοντέλα έμειναν για ώρες σε ένα σκοτεινό δωμάτιο περιμένοντας να επιλεγούν, ενώ οι εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν πάει για να φάνε μεσημεριανό», έγραψε στο Instagram. Ο οίκος, που αποτελεί μέλος του ομίλου Kering, αποχώρησε από το πρακτορείο μοντέλων που διαθέτει ο Σκάλι, λίγο πριν παρουσιάσει την τελευταία του συλλογή. Επιπλέον ο πράκτορας μοντέλων έγραψε ότι ένας μεγάλος οίκος προσπάθησε να ανεβάσει στην πασαρέλα κορίτσια ηλικίας 15 χρόνων, όταν το ελάχιστο όριο ηλικίας έχει οριστεί στα 16 χρόνια.
Πάντως πολλές είναι οι εταιρείες, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, που έχουν θορυβηθεί από τις κατηγορίες αυτές και σίγουρα δεν θέλουν να θεωρηθούν πως ανήκουν στους οίκους που υιοθετούν ρατσιστικές συμπεριφορές. Ο Αντουάν Αρνό, γιος του Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής της LVMH του ομίλου Berluti και η σύζυγός του, το μοντέλο Ναταλία Βοντιάνοβα, προέτρεψαν όποιον παρατηρήσει ρατσιστικές συμπεριφορές στην εταιρεία, να τις καταγγείλει.
Πάντως, παρά τις αντιδράσεις, και τους ισχυρισμούς της 46χρονης Τζαράρ που είναι μαροκινής καταγωγής για την ποικιλομορφία στην επίδειξη μόδας του οίκου Lanvin, σημειώνεται ότι από τα 42 μοντέλα που συμμετείχαν, δύο – η Τζόουν Σμολς και η Αλίσια Μπούρκ - ήταν μαύρα και δύο – η Λούπινγκ Γιανγκ και η Γιου Χαν – ήταν Κινέζες.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:51

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.