Η παράσταση 'Eυαγόρας της Κύπρος” παρουσιάστηκε στην Τάλα της Πάφου

“Ευαγόρας της Κύπρος”, μια πολυπρόσωπη παράσταση, που εντάσσεται στους προγραμματισμούς του Πάφος 2017 και παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο της Τάλας.Η παραγωγή παρουσίασε την ιστορία της Κύπρου από το 410 π.χ. και τον Βασιλιά Ευαγόρα της Σαλαμίνας, μέχρι τον ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη και την Ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πόλυς Χαραλάμπους μουσικοσυνθέτης, ο οποίος έγραψε τη μουσική, χρησιμοποιώντας στίχους του Ομήρου, του Βασίλη Μιχαηλίδη, Άντρου Παυλίδη καθώς και δικούς του, ανέφερε ότι το έργο χωριζόταν σε τέσσερις πράξεις, καλύπτοντας τις ιστορικές περιόδους αρχαϊκή, που συμπεριλάμβανε και την ρωμαϊκή περίοδο, τη Βυζαντινή, την Οθωμανική από  το  1570- 1571 μέχρι το 1878 και την αγγλοκρατία 1878 – 1960.Οι παρευρισκόμενοι, είπε ο κ. Χαραλάμπους συγκινήθηκαν με την αφήγηση του ιστορικού – ερευνητή Άντρου Παυλίδη, αλλά και την παρουσίαση της Σόφης Χαμπιαουρίδου στα Ελληνικά και στα Αγγλική της Έμιλυς Γεωργιάδου. Η παράσταση περιλάμβανε από άριες όπερας μέχρι παραδοσιακά κομμάτια, ενώ μπαλέτο και παραδοσιακοί χορευτές συναντήθηκαν επί σκηνής.
Συμμετείχαν οι χορωδίες του Δήμου Σωτήρας, του Δήμου Αθηαίνου, Ευαγόρας Αμμοχώστου, που εδρεύει στη Λακατάμια, και Άρη Λεμεσού μαζί με την χορωδία Ορφέας Πάφου, που διευθύνει ο κ. Χαραλάμπους.Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η Συμφωνική Ορχήστρας Νέων Κύπρου, με μαέστρο τον Γιώργο Κουντούρη.Συμμετείχαν τρεις σχολές χορού μπαλέτου, της Κούλλας Λάντα, Κλέας Πιτσιλίδου και η Σχολή Σόφης και Μαρίας Χαμπιαουρίδου. Σολίστ ήταν η Μαργαρίτα Ηλία, σοπράνο, η Μαρία Γεωργιάδου, η Tina Chester, Έλενα Ευθυμίου – Δημοσθένους και Χρυσούλα Πενταρά και οι τενόροι Μάριος Ανδρέου, Στέφανος Μανώλη,Κυριάκος Δρουσιώτης και Στέλιος Κακογιάννης. Οπως ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους συμμετείχαν επίσης, ο Λαογραφικός όμιλος « Κτήμα» Πάφου, το Πολιτιστικό Εργαστήρι Κονιών  και το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ Παναγιάς, ενώ χορούς δίδαξαν ο Γιώργος Σαξατέ, Θωμάς Νικοδήμου, Αναστασία Πλάτωνος  και Μελής Ιγνατίου.Η προετοιμασία για την παράσταση, όπως ανέφερε ο μουσικοσυνθέτης, διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:27

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Σαλβίνι: H Κύπρος έζησε παρόμοια δοκιμασία με τη γενοκτονία των Αρμενίων
15:53
Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στο δάσος της Παρεκκλησιάς
15:12
Στα επίπεδα λιμού η Γάζα τις επόμενες έξι εβδομάδες
15:08
Στρατιωτικά άλογα ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με τραυματίες στο Λονδίνο
13:59
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
13:21
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ΗΠΑ στην Ουκρανία
13:16
Ευρωεκλογές: Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες (Βίντεο)
13:00
Αννίτα: Ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη
12:55
Πυρκαγιά στο δάσος της Παρεκκλησιάς
12:32
Δεν θα παραστεί η Τουρκία στην εκδήλωση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
12:27
ΔΗΠΑ: Η Ευρώπη είναι το οξυγόνο για την Κύπρο
12:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.