77ο Φεστιβάλ Βενετίας: Με περιοριστικά μέτρα η αποψινή έναρξη της 77ης Μόστρας του κινηματογράφου

Με ένα περιορισμένο σε αριθμό πρόγραμμα, με 18 συνολικά ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα, και με ιδιαίτερα αυστηρά, εξ αιτίας του κορωνοϊού, μέτρα, και με ένα κόκκινο χαλί χωρίς τις εκατοντάδες των συνηθισμένων φαν του φεστιβάλ, αρχίζει σήμερα το 77ο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας.

Η έναρξη γίνεται, με ιταλική, για πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια, ταινία, το Lacci, του Ντανιέλε Λουκέτι (δημιουργού της ταινίας «Ο αδερφός μου είναι το μόνο παιδί» που είδαμε το 2007 στο «Ένα κάποιο βλέμμα» του φεστιβάλ των Κανών), με πρωταγωνιστές τους ‘Αλβα Ρορβάχερ, Λουίτζι Λο Κάσιο, Λάουρα Μοράντε, Σίλβιο Ορλάντο, Τζιοβάνα Μετσοτζιόρνο και Αντριάνο Τζιανίνι, που αναμένονται να παραστούν στην αποψινή επίσημη έναρξη της εκδήλωσης.

Στην έναρξη θα βρίσκονται και 8 καλλιτεχνικοί διευθυντές των πιο σημαντικών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών φεστιβάλ, οι Αλμπέρτο Μπαρμπέρα (του φεστιβάλ Βενετίας), Τιερί Φρεμό (των Κανών), Κάρλο Σιατριάν (του Βερολίνου), Λίλι Χίνστιν (του Λοκάρνο), Βάνια Καλουντζιέρτσικ (του Ρότερνταμ), Κάρελ Οχ (του Κάρλοβι-Βάρι), Χοσέ Λουίς Ρεμπορντίνος (του Σαν Σεμπάστιαν) και Τρίσια Τούτλ του BFI του Λονδίνου). Οι οκτώ αυτοί διευθυντές θα διαβάσουν κοινό τους κείμενο στο οποίο,  σ’ αυτή την ξεχωριστή, ιδιαίτερη χρονιά, θα επιβεβαιώνουν τη σημασία της τέχνης του κινηματογράφου ως δείγμα αλληλεγγύης προς την παγκόσμια βιομηχανία του κινηματογράφου, η οποία έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, και τους συναδέλφους τους να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τα δικά τους φεστιβάλ.

Την ανατομία στις σχέσεις ενός ζευγαριού, με τα προβλήματα, την απιστία, τις συγκρούσεις και τα αισθήματα ενοχής, παρουσιάζει η ταινία «Lacci» του Λουκέτι. Η ιστορία αρχίζει στη Νάπολη, στις αρχές της δεκαετίας του ’80,  με τις σχέσεις του ζευγαριού Άλντο και Βάντα, να οδηγούνται σε διάλυση όταν ο Άλντο ερωτεύεται μια νεότερη γυναίκα, τη Λίδια. Θα συναντήσουμε και πάλιν το ζευγάρι τριάντα χρόνια αργότερα, όταν τα αισθήματα εξαιτίας της απιστίας, της προδοσίας, της ενοχής, της αίσθησης του πόνου αλλά και της ντροπής, έχουν αλλάξει τους δυο χαρακτήρες των δυο αυτών ανθρώπων που έχουν πάψει να αγαπιούνται.        

«Πρόσφατα όλοι μας φοβηθήκαμε πως ο κινηματογράφος μπορεί να εξαφανιστεί», ανάφερε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Lacci», Ντανιέλε Λουκέτι. «Κι όμως, στη διάρκεια της καραντίνας, μας πρόσφερε ανακούφιση, σαν ένα φως που λάμπει σε μια σπηλιά. Σήμερα καταλάβαμε κάτι άλλο, πως οι ταινίες, οι τηλεοπτικές σειρές, τα μυθιστορήματα, είναι αναγκαία στη ζωή μας. Ζήτω λοιπόν τα φεστιβάλ, που μας επιτρέπουν να συνερχόμαστε για να γιορτάζουμε μαζί την αληθινή έννοια του έργου μας.   

Εκτός από την ταινία του Λουκέτι, το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες από μερικούς από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ανάμεσά τους και τις ταινίες: «Εραστές» της Γαλλίδας Νικόλα Γκαρσία, «Λάιλα στη Χάιφα» του Ισραηλινού Άμος Γκιτάι, «Αγαπητοί σύντροφοι!» του Ρώσου Αντρέι Κοντσαλόφσκι, «Η γυναίκα ενός κατασκόπου» του Ιάπωνα Κιγιόσι Κουροσάβα, «Μια τεμαχισμένη γυναίκα» του Ούγγρου Κορνέλ Μουντρούκσο, «Notturno» του Ιταλού Τζιανφράνκο Ρόζι. Ενώ από Αμερική μόνο μια ταινία προβάλλεται φέτος στο τμήμα αυτό, το «Nomadland» της Κλόε Ζάο, με πρωταγωνιστές τους Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Ντέιβιντ Στράδερν και Λίντ Μέι.

Τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος θα κρίνει διεθνής επιτροπή με πρόεδρο την Αμερικανίδα ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ, και μέλη τους: Ματ Ντίλον (ηθοποιό, ΗΠΑ), Βερόνικα Φραντζ (σκηνοθέτρια/σεναριογράφο, Αυστρία), Τζοάνα Χογκ (σκηνοθέτρια/σεναριογράφο, Βρετανία), Νίκολα Λατζόια (συγγραφέα, Ιταλία), Κρίστιαν Πέτζολντ (σκηνοθέτη/σεναριογράφο, Γερμανία) και Λουντιβίν Σανιέ (ηθοποιό, Γαλλία).
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΝΦΜ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:01

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.