Το μήνυμα ότι η ΕΕ "θα συνεχίσει να εργάζεται τόσο στο εσωτερικό της όσο και εκτός αυτής για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της ρητορικής μίσους λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων, καθώς και για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και την ενίσχυση της λογοδοσίας", έστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή τη Διεθνή ημέρα μνήμης των θυμάτων πράξεων βίας για λόγους θρησκείας ή πεποιθήσεων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι καθιστά «αχρείαστα δύσκολες» τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού «μικρή πρόοδος» καταγράφηκε έπειτα από μια νέα σειρά συνομιλιών.
Στην Ευρώπη, η διαχείριση της πανδημίας που προκλήθηκε από τον νέο κορονοϊό μπορεί πλέον να γίνει χωρίς να επιβληθεί lockdown στο σύνολο της κοινωνίας χάρη στην προετοιμασία των αρχών και στις γνώσεις που έχουν συσσωρευθεί αυτούς τους τελευταίους μήνες, διαβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κατηγόρησε χθες Πέμπτη το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο ότι «επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με τους αγιατολάδες» στο Ιράν αντί να τιμήσουν τη συμμαχία τους με τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να επιβληθούν εκ νέου όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Με τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο Σαρλ Μισελ, συνέρχονται απόψε στις 18:00 τοπική ώρα Βρυξελλών για 9η φορά οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, και με αντικείμενο την απάντηση στην πανδημία COVID-19.
Μία πολύ ισχυρή έκρηξη, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου, κατέστρεψε κτίριο στο κέντρο της Μαδρίτης προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ισπανικής πρωτεύουσας Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ Αλμέιδα.
O Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αύξησε το 2020 τον όγκο χρηματοδότησής του σε 76,8 δισεκατομμύρια ευρώ, με το ένα τρίτο αυτών των κεφαλαίων, 25,5 δισεκατομμύρια ευρώ, να κατευθύνεται στην άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος της τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ κατά την ετήσια ενημέρωση προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Η Ευρώπη έχει «έναν φίλο» στον Λευκό Οίκο και προτείνει στον νέο αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «να οικοδομήσουμε μαζί ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο» για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν σήμερα οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Θα ήθελα να απευθύνω επίσημα σήμερα, αυτή την ημέρα που αναλαμβάνει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν, μια έκκληση για να οικοδομήσουμε μαζί ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο για μια πιο ισχυρή Ευρώπη, για πιο ισχυρές Ηνωμένες Πολιτείες και για έναν καλύτερο κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Σήμερα είναι κάτι περισσότερο από μια μετάβαση. Σήμερα είναι μια ευκαιρία για να ανανεώσουμε τη διατλαντική σχέση μας, η οποία υπέφερε πολύ τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Στα χρόνια αυτά, ο κόσμος έγινε πιο περίπλοκος, λιγότερο σταθερός και λιγότερο προβλέψιμος», δήλωσε ο Μισέλ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργασθούν πάνω σε πέντε προτεραιότητες -- την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας, την καταπολέμηση της Covid-19, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάκαμψη με ψηφιακό μετασχηματισμό και τις από κοινού προσπάθειες για την ασφάλεια και την ειρήνη.
Η Ευρώπη «έχει έναν φίλο στον Λευκό Οίκο» έπειτα από τέσσερα χρόνια προεδρίας Τραμπ, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πηγή: ΑΠΕ
Το σοκ που προκάλεσε η επίθεση στο Καπιτώλιο τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ορκωμοσία του Τζον Μπάιντεν και την παρούσα πολιτική κατάσταση.
Παράταση της ισχύος του lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου, διατήρηση σχολείων και παιδικών σταθμών κλειστών, υποχρεωτική χρήση μάσκας ιατρικού τύπου (όχι υφασμάτινης) στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα και ενίσχυση της τηλεργασίας, αποφάσισαν την Τρίτη ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια, σε μια επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε περισσότερο από επτά ώρες, με κεντρικό σημείο τριβής την λειτουργία των σχολείων.
Όπως ανακοίνωσε μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, είναι σημαντικό και οι γειτονικές χώρες να εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση περιορισμών, διαφορετικά, όπως είπε, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για τους εισερχόμενους στην Γερμανία. Το θέμα θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27 την ερχόμενη Πέμπτη.
Σε ό,τι αφορά την εργασία, η Καγκελάριος επισήμανε ότι είναι κρίσιμο να περιοριστούν οι επαφές στον χώρο εργασίας, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός όσων μετακινούνται από και προς τον την εργασία τους. Οι εργοδότες θα πρέπει να ενισχύσουν την εργασία από το σπίτι «όπου είναι εφικτό», ενώ όπου η παρουσία του εργαζόμενου είναι αναγκαία, τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις (ένας εργαζόμενος ανά 10 τ.μ., παροχή προστατευτικής μάσκας από τον εργοδότη, διενέργεια τακτικών τεστ κ.λπ.).
«Είναι δύσκολο αυτό που περιμένουμε για μια ακόμη φορά από τον κόσμο. Αλλά προτεραιότητα έχει για μας η αρχή της προφύλαξης. Αυτό έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας και αυτό κάναμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ με το βλέμμα, όπως είπε, στα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, η Καγκελάριος φέρεται να εκνευρίστηκε επανειλημμένα κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, καθώς η ίδια τάχθηκε υπέρ μιας πιο συντηρητικής και «εκ του ασφαλούς» προσέγγισης, κυρίως σε ό,τι αφορά την λειτουργία των σχολείων και συνάντησε σθεναρή αντίσταση από πολλούς πρωθυπουργούς. Όταν μάλιστα δέχθηκε την κριτική από τις πρωθυπουργούς του Μεκλεμβούργου - Πομερανίας Μανουέλα Σβέσιγκ (SPD) και της Ρηνανίας - Παλατινάτου Μαλού Ντράιερ (SPD) για την επίδραση του παρατεταμένου lockdown στα παιδιά, αντέδρασε ιδιαίτερα έντονα, λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψω να μου προσάψουν ότι καταπατώ τα δικαιώματα των παιδιών!»
Η Καγκελάριος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εμφανίστηκε απογοητευμένη από τη μέχρι τώρα απόδοση των μέτρων, λέγοντας σχετικά: «Ήλπιζα ότι θα πηγαίναμε καλύτερα, πρέπει να μπορούμε να δείξουμε έστω μία επιτυχία!». Αναφερόμενη μάλιστα στο ενδεχόμενο η χώρα να φθάσει με αυστηρότατους περιορισμούς έως το Πάσχα (4 Απριλίου), είπε χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται να φτάσουμε στο Πάσχα και να λέμε ακόμη στον κόσμο ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα κομμωτήρια».
Στο πλευρό της Καγκελαρίου συντάχθηκε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι, όπως είπε, «η Καγκελάριος ασχολήθηκε τόσο πολύ με το θέμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών». Τόνισε ακόμη ότι η πολιτεία αισθάνεται μεγάλη ευθύνη απέναντι στα παιδιά και στις οικογένειές τους, για αυτό και «η προσοχή είναι ο σωστός δρόμος». Στο ίδιο πνεύμα, ο κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ σημείωσε εμφατικά ότι το να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από το σχολείο για συνολικά οκτώ εβδομάδες «δεν ήταν μια εύκολη απόφαση».
Πηγή: ΑΠΕ
Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα υπηρεσία για την παρακολούθηση των συμφωνιών ΕΕ-ΗΒ με την ονομασία UKS (Service for the EU-UK Agreements). H υπηρεσία UKS θα είναι μέρος της Γενικής Γραμματείας των προεδρικών υπηρεσιών και θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Μαρτίου 2021. Η εντολή και η διάρκεια της νεοσυσταθείσας υπηρεσίας θα επανεξετάζονται σε συνεχή βάση.
H Κομισιόν καλεί σήμερα επισήμως τα Κράτη Μέλη να επισπεύσουν την εμβολιαστική τους πολιτική και να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού ως το καλοκαίρι, αλλά και του 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας και των πολιτών άνω των 80 ετών ως το Μάρτιο, σύμφωνα με σύσταση που υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν στις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.
Εξαιρετικά πολλές απουσίες από την εργασία καταγράφηκαν από την 11η έως 24η εβδομάδα του 2020 (περίπου αντιστοιχούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020), κατά τη διάρκεια το πρώτου κυμματος της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Eurostat.
Στο τέλος του 2019, καταγράφονται 20,3 εκατομμύρια έγκυρες άδειες διαμονής που επιτρέπουν σε πολίτες εκτός ΕΕ να διαμένουν στην ΕΕ-27, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, o αριθμός των έγκυρων αδειών διαμονής στο τέλος του 2019 ήταν υψηλότερος στη Γερμανία (4,9 εκατομμύρια, ή 24% του συνολικού αποθέματος έγκυρων αδειών διαμονής στην ΕΕ), και ακολουθούν η Ιταλία (3,6 εκατομμύρια, ή 18%), η Γαλλία (3.1 εκατομμύρια, ή 15%) και η Ισπανία (2,9 εκατομμύρια, ή 14%). Αυτά τα τέσσερα κράτη μέλη μαζί αντιπροσώπευαν το 71% του συνολικού αριθμού έγκυρων αδειών διαμονής που χορηγήθηκαν σε πολίτες εκτός ΕΕ.
Στο τέλος του 2019, οι πολίτες του Μαρόκου ήταν η μεγαλύτερη ομάδα που είχε έγκυρες άδειες διαμονής (2,0 εκατομμύρια), ακολουθούμενοι από πολίτες της Τουρκίας (1,9 εκατομμύρια), της Ουκρανίας (1,3 εκατομμύρια) και της Κίνας (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, 1,0 εκατομμύριο). Αυτές ήταν οι μόνες υπηκοότητες που είχαν πάνω από ένα εκατομμύριο έγκυρες άδειες διαμονής.
Οι επόμενοι υψηλότεροι αριθμοί καταγράφηκαν για πολίτες της Συρίας (974 000), της Αλβανίας (868 000), της Αλγερίας (700 000), της Ρωσίας (689 000), της Ινδίας (555 000) και της Σερβίας (504 000). Οι πολίτες αυτών των 10 χωρών αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ (51%) του συνολικού αριθμού αδειών μεταξύ πολιτών εκτός ΕΕ που κατέχουν έγκυρη άδεια διαμονής στην ΕΕ-27.
Πηγή ΚΥΠΕ
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου