Η Ισπανία κατέγραψε 3.715 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ από τότε που η χώρα εξήλθε του lockdown στα τέλη Ιουνίου.
Η Μαδρίτη καταγράφει τα περισσότερα νέα κρούσματα, 1.535 στον αριθμό, ενώ ακολουθούν η Χώρα των Βάσκων και η Αραγονία με περίπου 470 η κάθε μία.
Δεκατέσσερις άνθρωποι πέθαναν στην Ισπανία την ίδια περίοδο, ένας αριθμός μικρότερος από τους 21 μία ημέρα πριν. Τις τελευταίες επτά ημέρες, 131 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, σύμφωνα με το υπουργείο.
Το σύνολο των κρουσμάτων, όπου συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα τεστ αντισωμάτων σε ασθενείς που ενδεχομένως έχουν ήδη αναρρώσει, αυξήθηκε σε 370.867.
Παρά την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε ολόκληρη τη χώρα, τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι η Ισπανία έχει τον υψηλότερο απολογισμό κρουσμάτων στη δυτική Ευρώπη όπως και τo υψηλότερο ποσοστό επίπτωσης στα κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους τις τελευταίες 14 ημέρες.
Πηγή: ΑΠΕ
Την απαγόρευση κυκλοφορίας μοτοσικλετών που ξεπερνούν κάποια όρια θορύβου και σε συγκεκριμένες περιοχές ζητά η πλειοψηφία των Γερμανών.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Σπίγκελ, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, το 71% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ μιας απαγόρευσης στην Γερμανία όμοιας με εκείνην που ήδη ισχύει στο Τιρόλ της Αυστρίας. Εκεί, πολλές μοτοσικλέτες δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν μερικές δημοφιλείς διαδρομές το καλοκαίρι - ούτε τα Σαββατοκύριακα ούτε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Οι μοτοσικλέτες που επηρεάζονται δημιουργούν θόρυβο άνω των 95 ντεσιμπέλ. Σύμφωνα με το περιοδικό "Motorrad", στον κατάλογο περιλαμβάνονται δημοφιλή μοντέλα των Ducati, Harley-Davidson και BMW. Σε περίπτωση παραβιάσεων, οι οδηγοί παίρνουν πρόστιμο έως και 220 ευρώ.
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΧΡ)
"Το μέλλον της Λευκορωσίας μπορεί να καθοριστεί μόνο από τους πολίτες της μέσω μιας κανονικής δημοκρατικής διαδικασίας που προστατεύει τις ελευθερίες τους", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασσόλι, κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας ότι "η εξωτερική παρέμβαση στην κρίση που διέρχεται η χώρα θα ήταν απαράδεκτη".
"Υπάρχει κάθε λόγος να φοβόμαστε την κλιμάκωση της καταστολής και τη στρατιωτική επέμβαση, και έχω ένα σαφές μήνυμα για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να μας χωρίσουν: δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι που δεν ανησυχούν", σημείωσε ο Πρόεδρος.
"Νομίζω ότι όλοι συμφωνείτε ότι καθήκον μας είναι να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε αυτήν τη βία και να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη", δήλωσε απευθυνόμενους στους 27.
Στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις, άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια του ατόμου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τη δημοκρατία, επεσήμανε.
"Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας, όχι μόνο ως γείτονες και φίλοι, αλλά κυρίως ως εκπρόσωποι των δημοκρατικών θεσμών, να βοηθήσουμε τον λαό της Λευκορωσίας στο δρόμο προς την αυτοδιάθεση και να είμαστε αποφασιστικοί στη λήψη μέτρων εναντίον εκείνων που διαπράττουν βία", τόνισε.
"Πρέπει να το κάνουμε αυτό όχι μόνο επειδή οι άνθρωποι στις χώρες μας, στα ανατολικά και δυτικά της ΕΕ, το περιμένουν από εμάς, αλλά και επειδή θα ήταν απαράδεκτο απλώς να αποδεχθούμε,τη μοίρα ενός φιλικού λαού πέρα από τα σύνορά μας", ανέφερε.
"Το καθήκον μας είναι ξεκάθαρο: υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις του λαού της Λευκορωσίας για διεξαγωγή νέων εκλογών το συντομότερο δυνατό και εγγύηση ότι θα διερευνηθούν και θα τιμωρηθούν πράξεις βίας και βασανιστηρίων. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση μέσω κάθε διαθέσιμου καναλιού για να διασφαλίσουμε ότι οι κρατούμενοι που έχουν συλληφθεί από τις 9 Αυγούστου απελευθερώνονται, αποκαθίστανται και αποζημιώνονται", ξεκαθάρισε.
"Οι κυρώσεις είναι ένα σημαντικό μέσο που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να τις χρησιμοποιήσει χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να επαληθεύσει και να τιμωρήσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν συμβεί. Αυτές οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων εκείνων που κάνουν κατάχρηση εξουσίας και παραβιάζουν θεμελιώδεις ελευθερίες. Ανησυχούμε βαθιά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιστεύουμε ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος είναι ο διάλογος με τη συμμετοχή όλων των εθνικών και διεθνών ενδιαφερομένων μερών για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης", κατέληξε.
Πηγή: (KYΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)
Ξεκίνησε στις 12:05 τοπική ώρα Βρυξελλών, η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Λευκορωσία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Σ.Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αυτή την ώρα διεξάγεται η καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ. Σασόλι.
"Tο μήνυμά μας πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Η βία πρέπει να τερματιστεί και να ξεκινήσουν ειρηνικές και περιεκτικές διαβουλεύσεις. Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντανακλά τη βούληση των πολιτών", δήλωσε κατά την έναρξη ο Πρόεδρος Μισέλ.
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ενόψει της τηλεδιάσκεψης, "ο Πρόεδρος του συμβουλίου παρακολουθεί την κατάσταση στη Λευκορωσία πολύ στενά και με αυξανόμενη ανησυχία".
Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, "οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, η διαδικασία σαφώς δεν πληρούσε τα διεθνή πρότυπα και η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα".
Σημειώνει ότι "η ΕΕ καταδικάζει τη δυσανάλογη και απαράδεκτη βία που επέδειξαν οι κρατικές αρχές εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών - όλοι αυτοί που κρατούνται παράνομα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων".
"Οι αναφορές για απάνθρωπη μεταχείριση και συνθήκες κράτησης είναι συγκλονιστικές", τονίζει ο αξιωματούχος και σημειώνει ότι "μια διεξοδική και διαφανής έρευνα αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να υπάρξει λογοδοσία".
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πληροφόρηση του Προέδρου είναι πως "η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία" και "οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιολογούν την εμπλοκή των ηγετών με το θέμα".
"Η Ένωση θέλει να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Λευκορωσίας. Το μήνυμα είναι: ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του και να επιλέξει ελεύθερα τους ηγέτες του", κατέστησε σαφές ο αξιωματούχος.
"Η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί μέσω του τερματισμού της βίας, μέσω της αποκλιμάκωσης, μέσω του διαλόγου και χωρίς εξωτερική παρέμβαση", κατέληξε.
Στην επίσημη επιστολή πρόσκλησης για την τηλεδιάσκεψη των 27 ο Πρόεδρος Μισέλ αναφέρει: "Οι Υπουργοί Εξωτερικών μας συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή. Έκτοτε, η κατάσταση στη Λευκορωσία εξακολούθησε να εξελίσσεται και, ως εκ τούτου, αποφάσισα να πραγματοποιήσω τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη το μεσημέρι για να αντιμετωπίσω αυτό το ζήτημα".
"Αυτό που έχουμε δει στη Λευκορωσία δεν είναι αποδεκτό. Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η επακόλουθη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών ήταν σοκαριστική και πρέπει να καταδικαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτούν. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει εργασίες για κυρώσεις", σημειώνει.
"Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το δικό του μέλλον. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος. Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού. Δεν πρέπει να υπάρχει εξωτερική παρέμβαση", τονίζει.
"Με βάση αυτές τις αρχές, θα συζητήσουμε πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα στην εξελισσόμενη κατάσταση στη Λευκορωσία", αναφέρει στην επιστολή του.
"Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020", καταλήγει.
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ)
Η Κομισιόν ενέκρινε χθες τη χρηματοδότηση με 2,5 εκ. ευρώ από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, την κατάρτιση μιας πολυεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (MEΘ - ICU) σε περιόδους ανάγκης λόγω της πανδημίας COVID-19.
Η κατάσταση στη Λευκορωσία θα είναι στο επίκεντρο του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδριάζει την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης των 27 αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, από την Προεδρική Κατοικία, στο Τρόοδος.
Πώς αλλάζει η ζωή κάποιου οποίος όταν παίρνει μισθό 1200 ευρώ το μήνα ...δωρεάν, δηλαδή χωρίς να εργάζεται; Μια μελέτη φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις. Στην έρευνα συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, καθώς επίσης και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ.
Μία πολύ ισχυρή έκρηξη, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου, κατέστρεψε κτίριο στο κέντρο της Μαδρίτης προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ισπανικής πρωτεύουσας Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ Αλμέιδα.
O Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αύξησε το 2020 τον όγκο χρηματοδότησής του σε 76,8 δισεκατομμύρια ευρώ, με το ένα τρίτο αυτών των κεφαλαίων, 25,5 δισεκατομμύρια ευρώ, να κατευθύνεται στην άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος της τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ κατά την ετήσια ενημέρωση προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Η Ευρώπη έχει «έναν φίλο» στον Λευκό Οίκο και προτείνει στον νέο αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «να οικοδομήσουμε μαζί ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο» για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν σήμερα οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Θα ήθελα να απευθύνω επίσημα σήμερα, αυτή την ημέρα που αναλαμβάνει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν, μια έκκληση για να οικοδομήσουμε μαζί ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο για μια πιο ισχυρή Ευρώπη, για πιο ισχυρές Ηνωμένες Πολιτείες και για έναν καλύτερο κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Σήμερα είναι κάτι περισσότερο από μια μετάβαση. Σήμερα είναι μια ευκαιρία για να ανανεώσουμε τη διατλαντική σχέση μας, η οποία υπέφερε πολύ τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Στα χρόνια αυτά, ο κόσμος έγινε πιο περίπλοκος, λιγότερο σταθερός και λιγότερο προβλέψιμος», δήλωσε ο Μισέλ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργασθούν πάνω σε πέντε προτεραιότητες -- την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας, την καταπολέμηση της Covid-19, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάκαμψη με ψηφιακό μετασχηματισμό και τις από κοινού προσπάθειες για την ασφάλεια και την ειρήνη.
Η Ευρώπη «έχει έναν φίλο στον Λευκό Οίκο» έπειτα από τέσσερα χρόνια προεδρίας Τραμπ, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πηγή: ΑΠΕ
Το σοκ που προκάλεσε η επίθεση στο Καπιτώλιο τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ορκωμοσία του Τζον Μπάιντεν και την παρούσα πολιτική κατάσταση.
Παράταση της ισχύος του lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου, διατήρηση σχολείων και παιδικών σταθμών κλειστών, υποχρεωτική χρήση μάσκας ιατρικού τύπου (όχι υφασμάτινης) στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα και ενίσχυση της τηλεργασίας, αποφάσισαν την Τρίτη ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια, σε μια επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε περισσότερο από επτά ώρες, με κεντρικό σημείο τριβής την λειτουργία των σχολείων.
Όπως ανακοίνωσε μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, είναι σημαντικό και οι γειτονικές χώρες να εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση περιορισμών, διαφορετικά, όπως είπε, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για τους εισερχόμενους στην Γερμανία. Το θέμα θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27 την ερχόμενη Πέμπτη.
Σε ό,τι αφορά την εργασία, η Καγκελάριος επισήμανε ότι είναι κρίσιμο να περιοριστούν οι επαφές στον χώρο εργασίας, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός όσων μετακινούνται από και προς τον την εργασία τους. Οι εργοδότες θα πρέπει να ενισχύσουν την εργασία από το σπίτι «όπου είναι εφικτό», ενώ όπου η παρουσία του εργαζόμενου είναι αναγκαία, τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις (ένας εργαζόμενος ανά 10 τ.μ., παροχή προστατευτικής μάσκας από τον εργοδότη, διενέργεια τακτικών τεστ κ.λπ.).
«Είναι δύσκολο αυτό που περιμένουμε για μια ακόμη φορά από τον κόσμο. Αλλά προτεραιότητα έχει για μας η αρχή της προφύλαξης. Αυτό έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας και αυτό κάναμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ με το βλέμμα, όπως είπε, στα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, η Καγκελάριος φέρεται να εκνευρίστηκε επανειλημμένα κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, καθώς η ίδια τάχθηκε υπέρ μιας πιο συντηρητικής και «εκ του ασφαλούς» προσέγγισης, κυρίως σε ό,τι αφορά την λειτουργία των σχολείων και συνάντησε σθεναρή αντίσταση από πολλούς πρωθυπουργούς. Όταν μάλιστα δέχθηκε την κριτική από τις πρωθυπουργούς του Μεκλεμβούργου - Πομερανίας Μανουέλα Σβέσιγκ (SPD) και της Ρηνανίας - Παλατινάτου Μαλού Ντράιερ (SPD) για την επίδραση του παρατεταμένου lockdown στα παιδιά, αντέδρασε ιδιαίτερα έντονα, λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψω να μου προσάψουν ότι καταπατώ τα δικαιώματα των παιδιών!»
Η Καγκελάριος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εμφανίστηκε απογοητευμένη από τη μέχρι τώρα απόδοση των μέτρων, λέγοντας σχετικά: «Ήλπιζα ότι θα πηγαίναμε καλύτερα, πρέπει να μπορούμε να δείξουμε έστω μία επιτυχία!». Αναφερόμενη μάλιστα στο ενδεχόμενο η χώρα να φθάσει με αυστηρότατους περιορισμούς έως το Πάσχα (4 Απριλίου), είπε χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται να φτάσουμε στο Πάσχα και να λέμε ακόμη στον κόσμο ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα κομμωτήρια».
Στο πλευρό της Καγκελαρίου συντάχθηκε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι, όπως είπε, «η Καγκελάριος ασχολήθηκε τόσο πολύ με το θέμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών». Τόνισε ακόμη ότι η πολιτεία αισθάνεται μεγάλη ευθύνη απέναντι στα παιδιά και στις οικογένειές τους, για αυτό και «η προσοχή είναι ο σωστός δρόμος». Στο ίδιο πνεύμα, ο κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ σημείωσε εμφατικά ότι το να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από το σχολείο για συνολικά οκτώ εβδομάδες «δεν ήταν μια εύκολη απόφαση».
Πηγή: ΑΠΕ
Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα υπηρεσία για την παρακολούθηση των συμφωνιών ΕΕ-ΗΒ με την ονομασία UKS (Service for the EU-UK Agreements). H υπηρεσία UKS θα είναι μέρος της Γενικής Γραμματείας των προεδρικών υπηρεσιών και θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Μαρτίου 2021. Η εντολή και η διάρκεια της νεοσυσταθείσας υπηρεσίας θα επανεξετάζονται σε συνεχή βάση.
H Κομισιόν καλεί σήμερα επισήμως τα Κράτη Μέλη να επισπεύσουν την εμβολιαστική τους πολιτική και να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού ως το καλοκαίρι, αλλά και του 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας και των πολιτών άνω των 80 ετών ως το Μάρτιο, σύμφωνα με σύσταση που υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν στις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.
Εξαιρετικά πολλές απουσίες από την εργασία καταγράφηκαν από την 11η έως 24η εβδομάδα του 2020 (περίπου αντιστοιχούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020), κατά τη διάρκεια το πρώτου κυμματος της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Eurostat.
Στο τέλος του 2019, καταγράφονται 20,3 εκατομμύρια έγκυρες άδειες διαμονής που επιτρέπουν σε πολίτες εκτός ΕΕ να διαμένουν στην ΕΕ-27, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, o αριθμός των έγκυρων αδειών διαμονής στο τέλος του 2019 ήταν υψηλότερος στη Γερμανία (4,9 εκατομμύρια, ή 24% του συνολικού αποθέματος έγκυρων αδειών διαμονής στην ΕΕ), και ακολουθούν η Ιταλία (3,6 εκατομμύρια, ή 18%), η Γαλλία (3.1 εκατομμύρια, ή 15%) και η Ισπανία (2,9 εκατομμύρια, ή 14%). Αυτά τα τέσσερα κράτη μέλη μαζί αντιπροσώπευαν το 71% του συνολικού αριθμού έγκυρων αδειών διαμονής που χορηγήθηκαν σε πολίτες εκτός ΕΕ.
Στο τέλος του 2019, οι πολίτες του Μαρόκου ήταν η μεγαλύτερη ομάδα που είχε έγκυρες άδειες διαμονής (2,0 εκατομμύρια), ακολουθούμενοι από πολίτες της Τουρκίας (1,9 εκατομμύρια), της Ουκρανίας (1,3 εκατομμύρια) και της Κίνας (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, 1,0 εκατομμύριο). Αυτές ήταν οι μόνες υπηκοότητες που είχαν πάνω από ένα εκατομμύριο έγκυρες άδειες διαμονής.
Οι επόμενοι υψηλότεροι αριθμοί καταγράφηκαν για πολίτες της Συρίας (974 000), της Αλβανίας (868 000), της Αλγερίας (700 000), της Ρωσίας (689 000), της Ινδίας (555 000) και της Σερβίας (504 000). Οι πολίτες αυτών των 10 χωρών αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ (51%) του συνολικού αριθμού αδειών μεταξύ πολιτών εκτός ΕΕ που κατέχουν έγκυρη άδεια διαμονής στην ΕΕ-27.
Πηγή ΚΥΠΕ
«Ο κορονοϊός είναι παγκόσμια πανδημία και απαιτεί παγκόσμιες λύσεις για να διασφαλιστεί ότι κανείς δε θα μείνει πίσω», τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ αναφορικά με τους εμβολιασμούς.
Η ίδια υπογράμμισε ότι «έχουμε επίσης γυρίσει μια σελίδα και αρχίζουμε το 2021 με ισχυρά εργαλεία για να σταματήσουμε σταδιακά αυτήν την πανδημία. Υπάρχει φως στον ορίζοντα».
«Κάθε μέρα, σε ολόκληρη την ΕΕ, οι ομάδες που έχουν προτεραιότητα εμβολιάζονται με ασφαλή, αποτελεσματικά εμβόλια από την BioNTech / Pfizer και τη Moderna. Θα έρθουν περισσότερα εγκεκριμένα εμβόλια τις επόμενες εβδομάδες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έλαβε πρόσφατα αίτηση για το εμβόλιο AstraZeneca και αναμένει να λάβει περισσότερες αιτήσεις τους επόμενους μήνες», σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.
Η επίτροπος προσέθεσε ότι «ο COVID-19 ήταν πάντα μεγαλύτερος από την ΕΕ. Είναι μια παγκόσμια πανδημία και απαιτεί παγκόσμιες λύσεις για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Καμία χώρα δεν θα είναι ασφαλής και καμία οικονομία δεν θα ανακάμψει πραγματικά έως ότου ο ιός τεθεί υπό έλεγχο σε όλες τις ηπείρους. Οι πρόσφατα εμφανιζόμενες μεταλλάξεις του ιού είναι απόδειξη για αυτό».
Όπως ανέφερε η Επίτροπος Υγείας, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παίξει τον γεωπολιτικό της ρόλο εδώ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ιδρυτικές της αξίες».
« Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι χρειάζονται εμβόλιο το παίρνουν, οπουδήποτε στον κόσμο. Ως μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, έχουμε επενδύσει στην παραγωγική ικανότητα, ώστε τα εμβόλια να είναι πιο γρήγορα διαθέσιμα σε όλους, παντού», επισήμανε.
Η ίδια σημείωσε ότι «μέσω του μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων, θα βοηθήσουμε ομάδες προτεραιότητας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της γειτονιάς, καθώς και επαγγελματίες υγείας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, ιδίως στην Αφρική, και τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς σε ανθρωπιστικά περιβάλλοντα να αποκτήσουν έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια».
Τέλος, ανέφερε ότι θα υπάρξει παροχή επιχορηγήσεων 70 εκατομμυρίων ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να μπορούν να αγοράσουν εμβόλια από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου