ETUC: Πιο αναγκαία από ποτέ η πρωτοβουλία της Κομισιόν για πιο δίκαιους κατώτατους μισθούς

Πιο αναγκαία  από ποτέ είναι η πρωτοβουλία της Κομισιόν σχετικά με τους δίκαιους κατώτατους μισθούς για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ μετά την οικονομική κρίση του 2008 και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ETUC την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων.
 
"Πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν ξεπεράσει τις συνέπειες της λιτότητας των μισθών από την προηγούμενη κρίση προτού μας πλήξει η νέα κρίση", δήλωσε η Esther Lynch, αναπληρωτής Γενική Γραμματέας της ETUC, τονίζοντας ότι η σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν "αναγνωρίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να διαπραγματευτούν έναν δίκαιο μισθό ενισχύοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μαζί με μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τους νόμιμους κατώτατους μισθούς, όπως ζητήθηκε από την ETUC", αλλά προειδοποιεί ότι "ταυτόχρονα, δεν είναι ακόμη σαφές πώς σκοπεύει η Επιτροπή να επιτύχει αυτούς τους στόχους".
 
"Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για μια σαφή δέσμευση από την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα αυξήσουν τους νόμιμους κατώτατους μισθούς τους στο επίπεδο των μισθών διαβίωσης. Αυτό σημαίνει ένα επίπεδο που είναι τουλάχιστον το 60% του μέσου μισθού και είναι επίσης κατάλληλο για ένα καλάθι αγαθών και υπηρεσιών, που συμφωνείται σε εθνικό επίπεδο με συνδικάτα και εργοδότες", αναφέρει.
 
"Πρέπει επίσης να εφαρμόσουν γνήσια μέτρα για την υποστήριξη των μισθολογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτών, επειδή οι συλλογικά διαπραγματευoμένοι μισθοί είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν οι ελάχιστοι και όλοι οι άλλοι μισθοί δίκαιοι σε ολόκληρη την ΕΕ. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν να κοπούν οι δημόσιες συμβάσεις και άλλα δημόσια χρήματα σε εργοδότες που αρνούνται να διαπραγματευτούν με μια συνδικαλιστική οργάνωση".
 
"Ένα βασικό συστατικό που λείπει είναι ο τρόπος μείωσης της ανισότητας των μισθών σε ολόκληρη την Ευρώπη, διότι δεν μπορεί να επιτραπεί η συνέχιση της μισθολογικής διαφοράς Ανατολής - Δύσης", αναφέρει.
 
"Από τότε που η πανδημία  έπληξε την Ευρώπη σχεδόν το 40% των εργαζομένων στην ΕΕ δηλώνουν ότι είναι χειρότερα από ό, τι πριν από την κρίση και πάνω από το 40% το λέει σε 13 κράτη μέλη (Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Κροατία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κύπρος και Μάλτα). Ακριβώς κάτω από το 50% των εργαζομένων δηλώνουν ότι οι ώρες εργασίας τους μειώθηκαν από την έναρξη της κρίσης και πάνω από 50% το λένε σε 10 κράτη μέλη (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα). Η έρευνα καταγράφει επίσης ότι μεταξύ 2011 και 2018 η Κομισιόν ή διατύπωσε 50 «ειδικές συστάσεις ανά χώρα» για την καταστολή της αύξησης των μισθών και 38 για τη μείωση της ασφάλειας των θέσεων εργασίας και των διαπραγματευτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων" αναφέρει η  Esther Lynch.

 

Πηγή ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:45

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.