COVID-19: Οι επιπτώσεις για τον τουρισμό στην Ευρώπη

10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, 27 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης: ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς κλειδιά για την οικονομία της Ευρώπης. Οι επαγγελματίες φοβούνται ότι η θερινή τουριστική σεζόν θα είναι η χειρότερη στη Ιστορία, παρά τις προσπάθειές τους να προσαρμοσθούν.

Θα υπάρξουν θερινές διακοπές;

Στην Γαλλία, πρώτο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε αν θα υπάρξουν διακοπές» αυτό το καλοκαίρι. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε από την πλευρά του ότι «ορισμένες ζώνες θα ανοίξουν στους τουρίστες και άλλες όχι», ανάλογα με την υγειονομική κατάσταση.

Γενικά, πολίτες και αρχές φαίνεται ότι προσανατολίζονται προς «τοπικού χαρακτήρα διακοπές». Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων θα παραμείνει στην Γαλλία για τις θερινές διακοπές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλο «προμηθευτή» τουριστών στην Ευρώπη, «οι κρατήσεις για το καλοκαίρι έχουν μειωθεί σημαντικά», σύμφωνα με τον εκπρόσωποι της ABTA, της βρετανικής ένωσης επαγγελματιών του τουρισμού, οι οποίος ωστόσο πιστεύει ότι «όταν θα αρθούν οι περιορισμοί, η ανάγκη για ταξίδια, για συναντήσεις με τους οικείους ή για διακοπές θα εμφανισθεί και πάλι».

Πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση τα τουριστικά επαγγέλματα;

«Διαπιστώνουμε ότι ορισμένοι δημοφιλείς προορισμοί αρχίζουν να ανακοινώνουν σχέδια ανάκαμψης», εξηγεί ο εκπρόσωπος της ABTA, «αλλά θα χρειασθεί να υπάρχουν οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες», κυρίως για να επιτρέπεται η κοινωνική αποστασιοποίηση. Αυτό ισχύει για τον τομέα των αερομεταφορών, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά από το κλείσιμο των συνόρων.

Στις πολύ τουριστικές περιοχές, τίθενται τα ίδια ερωτήματα: με ποιον τρόπο θα αισθανθούν ασφαλείς οι τουρίστες.

Στην Ισπανία, η πόλη της Γάνδια σχεδιάζει να επιστρατεύσει επόπτες και να απαγορεύσει την πλαζ στα παιδιά ορισμένες ώρες ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ο εξωτερικός χώρος των εστιατορίων θα μεγαλώσει και το μενού θα αναζητείται στο smartphone για να αποφεύγονται οι κατάλογοι που περνούν από χέρι σε χέρι. Η αλυσίδα ξενοδοχείων RoomMate Hotels σχεδιάζει να εγκαταστήσει χαλάκια εμποτισμένα με χλωρίνη ώστε να απολυμαίνονται οι σόλες των παπουτσιών και τα ροδάκια των βαλιτσών κατά την άφιξη των πελατών, που θα θερμομετριούνται και θα εφοδιάζονται με μάσκες, απολυμαντικό τζελ και γάντια.

Ολοι οι επαγγελματίες ζητούν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επεξεργάζονται εναρμονισμένους σε ευρωπαϊκό επίπεδο κανόνες για την υποδοχή τουριστών, ανακοίνωσε χθες ο Τιερί Μπρετόν. Θα είναι έτοιμοι τις προσεχείς ημέρες.

Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις;

Επειτα από οικονομικές κρίσεις, «ο τουρισμός πάντοτε ξαναξεκινούσε , διότι οι οικονομικοί παράγοντες προσαρμόζονται στις κρίσεις που αντιμετωπίζουν. Σε κάθε περίπτωση θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής», λέει ο Johan Vincent, ειδικός σε θέματα Τουρισμού στην Σχολή Ανωτάτων Τουριστικών Σπουδών της Ανζέρ.

Μία προσπάθεια προσαρμογής που θα χρειασθεί επενδύσεις, την ώρα που ο τομέας βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και μήνες. Στην Ισπανία, δεύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, ο αριθμός των ξένων τουριστών κατέγραψε πτώση κατά 64,3% τον Μάρτιο σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και η εργοδοτική ξενοδοχειακή ένωση θεωρεί ότι η μείωση θα είναι της τάξεως του 60% σε ετήσια βάση.

Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει ένα Σχέδιο Μάρσαλ για τον τουρισμό, δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν. Οι 27 διαπραγματεύονται ένα γιγάντιο ταμείο ανάκαμψης, λέει ο ευρωπαίος επίτροπος, «ύψους 1.000 έως 2.000 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Ομως οι επιπτώσεις θα είναι αντίστοιχες σε όλες τις χώρες; Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα, οι συνέπειες θα είναι βαρύτερες για τις χώρες η οικονομία των οποίων εξαρτάται περισσότερο από τον τουρισμό, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και σε μικρότερο βαθμό την Γαλλία.

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους ηγέτες επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Στόχος να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη -η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου- με τους πρωθυπουργούς επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη δεύτερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πρωθυπουργών κυριάρχησαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα σχέδια και οι στρατηγικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα δραστηριοτήτων που σταδιακά θέτουν σε εφαρμογή οι χώρες τους. Οι οκτώ ηγέτες συζήτησαν ακόμη στρατηγικές για την αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για την επαναλειτουργία των σχολείων, στην οποία έχουν προχωρήσει πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα. Η πλειονότητά τους έχει ξεκινήσει από τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση έχει η περίπτωση της Δανίας, η οποία, όπως είπε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν, άνοιξε τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία με νέους κανόνες ένα μήνα πριν και η όλη εμπειρία είναι θετική, παρά τις αρχικές ανησυχίες των γονιών.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον τόνισε ότι η Αυστραλία δεν έκλεισε τα νηπιαγωγεία ή τα δημοτικά και δεν διαπίστωσε περιστατικά κρουσμάτων ανάμεσα στους μαθητές, ούτε μετάδοσης από μαθητές σε ενήλικες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης τόνισε ότι όταν επανεκκινήσει την οικονομία της χώρας του, τα σχολεία θα είναι από τα πρώτα που θα ανοίξουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τομέα του τουρισμού, καθώς αρκετές από τις χώρες ανοίγουν ήδη ή εξετάζουν το άνοιγμα συνόρων με γείτονές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της ομάδας, οι οποίες καταγράφουν πολύ χαμηλά κρούσματα, στον τομέα του τουρισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε μία πιο συστηματική συζήτηση μεταξύ τους, που θα αφορά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, οι πρωθυπουργοί της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ και της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

Κορονοϊός: Ο παγκόσμιος τουρισμός μπορεί να μειωθεί κατά 60% με 80% το 2020 (UNWTO)

Ο αριθμός των τουριστών διεθνώς μπορεί να μειωθεί κατά 60% έως 80% το 2020 λόγω των επιπτώσεων του νέου κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), που στα τέλη Μαρτίου προέβλεπε μείωση 20-30% στις τουριστικές αφίξεις. 

«Είναι μακράν η πλέον σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο παγκόσμιος τουρισμός από την έναρξη των μελετών αυτών» το 1950, ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός. 

Οι αφίξεις μειώθηκαν ήδη κατά 22% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση και 57% τον Μάρτιο αφού τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού σε πολλές χώρες, διευκρίνισε ο UNWTO.

Ο κλάδος έχει χάσει έτσι 80 δισεκ. δολάρια (74 δισεκ. ευρώ) τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Συνολικά, οι απώλειες σε έσοδα μπορεί να φθάσουν τα 910 δισεκ. δολάρια (843 δισεκ. ευρώ) έως το 1,2 τρισεκ. δολάρια (1,111 τρισεκ. ευρώ).

«Ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε διαφορετικό βαθμό στις διαφορές περιοχές και με χρονική αλληλεπικάλυψη, με την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού να είναι μεταξύ των πρώτων που αναμένεται να ανακάμψουν», σύμφωνα με τον Οργανισμό. 

Οι νέες προβλέψεις βασίζονται σε τρία σενάρια για έξοδο από την κρίση: άνοιγμα και πάλι των συνόρων και άρση των περιορισμών στα ταξίδια στις αρχές Ιουλίου (μείωση 58% των αφίξεων), στις αρχές Σεπτεμβρίου (-70%) και στις αρχές Δεκεμβρίου (-78%).

Ο UNWTO εκφράζει φόβους ότι «τίθενται σε κίνδυνο 100 με 120 εκατ. άμεσες θέσεις εργασίας στον τουρισμό». 

Οι ειδικοί του Οργανισμού «αναμένουν να δουν ενδείξεις ανάκαμψης στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και κυρίως το 2021», με την ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης να είναι ταχύτερη από αυτή της εξωτερικής ζήτησης. 

«Τα ταξίδια αναψυχής, και ειδικότερα αυτά που αφορούν τις επισκέψεις σε φίλους και γονείς, αναμένεται να ανακάμψουν ταχύτερα απ’ ό,τι τα επαγγελματικά ταξίδια», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι πιο θετικές προοπτικές αφορούν την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με «την πλειονότητα των ειδικών να προβλέπει ανάκαμψη το 2020», ενώ για την Αμερική οι προοπτικές είναι οι πλέον απαισιόδοξες, καθώς θεωρείται δύσκολη μια ανάκαμψη το 2020. 

Για την Ευρώπη και την Ασία, «οι προοπτικές είναι μικτές, με το ήμισυ των ειδικών να αναμένει ανάκαμψη κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς».

 

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:21

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Ετοιμάζεται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα η Τουρκία
05:42
Ενώπιον της Βουλής ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ, στην σκιά των απειλών για απεργίες
05:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.