Γαλλία: Σταδιακή άρση του lockdown, αλλά τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ επιβεβαίωσε σήμερα ότι η άρση των μέτρων θα ξεκινήσει την Δευτέρα σε όλη τη μητροπολιτική Γαλλία, αλλά θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στο Παρίσι.

Η Γαλλία «είναι κομμένη στα δύο», ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στον υγειονομικό τομέα, παραδέχτηκε ο Φιλίπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να εξηγήσει το πώς θα αρθεί η καραντίνα η οποία ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου στη χώρα. Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19 στη χώρα μέχρι σήμερα.

Στις «κόκκινες» περιοχές, όπως είναι το Παρίσι, οι κανόνες θα είναι πιο αυστηροί: τα γυμνάσια θα παραμείνουν κλειστά τον Μάιο και θα υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τέσσερις περιοχές: η πρωτεύουσα, ο βορράς, η ανατολική και η κεντρική Γαλλία έχουν κηρυχθεί «κόκκινες» ζώνες επειδή ο ιός κυκλοφορεί πιο ενεργά σε αυτές και τα νοσοκομεία τους δέχονται μεγαλύτερη πίεση, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Στο νησί Μαγιότ, στον Ινδικό Ωκεανό, η άρση της καραντίνας αναβάλλεται.

Ο Βεράν διαβεβαίωσε ότι οι αρχές είναι έτοιμες να ξεκινήσουν μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα του νέου κορονοϊού αλλά και στις επαφές τους.

Παρά την άρση της καραντίνας, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ τόνισε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας. «Από την έναρξη της κρίσης, το κλείσιμο των συνόρων είναι ο κανόνας και η έγκριση να περνά κανείς τα σύνορα είναι η εξαίρεση. Θα διατηρήσουμε αυτό το μέτρο, δεν θα αλλάξει σύντομα» είπε, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Ο εμπορικός σύλλογος που εκπροσωπεί τους καταστηματάρχες της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι, έκανε γνωστό ότι από την Δευτέρα θα ξαναλειτουργήσουν πάνω από τα μισά καταστήματα της περιοχής αυτής, αλλά θα εφαρμόζουν ενισχυμένα μέτρα προστασίας. Τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα τις καθημερινές και από τις 11 μέχρι τις 6 την Κυριακή.

 

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:21

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.