Νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων στην Ισπανία, επικρίσεις Ιταλίας εναντίον Βρυξελλών

Η Ισπανία ανακοίνωσε 769 θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, καταγράφοντας νέο ρεκόρ στη χώρα όπου ήδη ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας είναι 4.858.

Η Ισπανία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους μετά την Ιταλία. Όμως ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι πλέον μεγαλύτερος από της Ιταλίας, η οποία κατέγραψε χθες 662 θανάτους σε ένα 24ωρο.

Ο αριθμός του κρουσμάτων στην Ισπανία ανέρχεται πλέον σε 64.059, με 7.800 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο καταγράφεται ελαφρά μείωση του ρυθμού της μετάδοσης με +14% νέα κρούσματα κατά το 24ωρο Πέμπτης-Παρασκευής, έναντι +18% και +20% τα δύο προηγούμενα 24ωρα.

Περισσότεροι από 4.100 άνθρωποι βρίσκονται στην εντατική, ενώ 9.357 έχουν ιαθεί. Τα 46 εκατομμύρια των κατοίκων της Ισπανίας έχουν τεθεί από τις 14 Μαρτίου σε αυστηρό περιορισμό που παρατάθηκε μέχρι τις 11 Απριλίου. Οι ισπανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι "δύσκολη", εν αναμονή της κορύφωσης της επιδημικής καμπύλης.

Επικρίσεις Ιταλίας κατά ΕΕ

 Μια Ευρώπη "άσχημη", "νεκρή": ο ιταλικός Τύπος εξέφραζε σήμερα την οργή και την σύγχυσή του ενάντια στην ΕΕ μια ημέρα μετά την απόφαση των 27 ηγετών της Ενωσης να αναβάλουν την εξέταση πιο ισχυρών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη διάρκεια της συνόδου αυτής ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απείλησε να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, αν η ΕΕ δεν υιοθετήσει πιο ισχυρά μέτρα, "με ριζοσπαστικά και πραγματικά επαρκή οικονομικά μέσα σ` έναν πόλεμο τον οποίο πρέπει να διεξαγάγουμε από κοινού προκειμένου να κερδίσουμε το συντομότερο δυνατόν".

Οι 27 χώρες μέλη συμφώνησαν να "παρουσιάσουν προτάσεις σε διάστημα δύο εβδομάδων". Η Ιταλία, το χρέος της οποίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνης μετά από αυτό της Ελλάδας, αναμένει από την ΕΕ μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη, την ώρα που οι χώρες του βορρά, και κυρίως η Γερμανία, αρνούνται οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση των χρεών της ευρωζώνης όπως και την έκδοση corona bonds.

"Ο Κόντε είπε σε μια νεκρή Ευρώπη να πάει να γ...θεί", είναι ο τίτλος της Fatto Quotidiano. "Ασχημη Ευρώπη", γράφει η La Repoubblica. "Αν η Ευρώπη δεν συμφωνήσει, το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει τελειώσει", εκτιμά η Corriere della Sera. Αν και φιλοευρωπαϊκή η εφημερίδα κάνει λόγο για "μια συμφωνία κατ` ελάχιστο" και τονίζει ότι κοροϊδεύει μια "ένωση που δεν επιδεικνύει δύναμη". Η οικονομική εφημερίδα Il Sole-24 Ore εκτιμά ότι η ΕΕ βρίσκεται "σε μια καμπή". Επικαλείται Ευρωπαίο διπλωμάτη, σύμφωνα με τον οποίο "όταν μετράμε νεκρούς, δεν μετράμε δισεκατομμύρια".

"Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας πίστη, αναμένουμε η Ευρώπη να κάνει το καθήκον της διότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε τα ωραία λόγια", σχολίασε στη σελίδα του στο Facebook ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο.

Ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε επίσης την οργή του. Σύμφωνα με εκείνον, "μία Ευρώπη δειλή, όπως αυτή που είδαμε χθες, θα παρασυρθεί από τον κορωνοϊό".

"Όταν πεθαίνουμε και η οικονομία καταρρέει οι αποφάσεις αναβάλλονται για δύο εβδομάδες. Ο μαζοχιστικός εγωισμός των υπέρμαχων της λιτότητας είναι μυωπικός και επικίνδυνος για όλους μας", τόνισε.

"Για μία ακόμη φορά η Ευρώπη επιδεικνύει την απουσία της, δεν υπάρχει στρατηγική", κατήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Rete4 ο Λούκα Ζάια κυβερνήτης του Βένετο, μίας από τις περιοχές που έχει πληγεί περισσότερο από την covid-19.

Εξαρση στη Γαλλία - προβλήματα στα νοσοκομεία

Μια έξαρση στα κρούσματα του νέου κορωνοϊού δείχνει ότι τα νοσοκομεία μέσα και γύρω από το Παρίσι θα φτάσουν σε σημείο κορεσμού εντός 48 ωρών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Γαλλικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων, ενώ η κορύφωση της επιδημίας της Covid-19 δεν αναμένεται πριν από τον Απρίλιο.

Το Παρίσι και τα προάστιά του έχουν τώρα πάνω από το ένα τέταρτο των 29.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που νοσηλεύονται στη Γαλλία, με σχεδόν 1.300 ανθρώπους να βρίσκονται στην εντατική.

Ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν χθες το βράδυ σε 1.696. "Θα χρειαστούμε σαφώς βοήθεια στην Ιλ-ντε-Φρανς (ευρύτερη περιοχή του Παρισιού) επειδή αυτό που συνέβη στην ανατολική Γαλλία έρχεται τώρα εδώ", δήλωσε ο Φρεντερίκ Βαλτού, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Αυτός αναφερόταν στην περιοχή Γκραντ Εστ, όπου σημειώθηκε το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα της COVID-19 στη Γαλλία και όπου τα νοσοκομεία είναι ήδη υπερπλήρη και ο στρατός βοηθάει στη μεταφορά κάποιων ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση σε άλλες πόλεις.

"Θα βρεθούμε στο όριο των δυνατοτήτων μας σε 24 ή 48 ώρες. Θα χρειαστεί να υπάρξει μεγάλη αλληλεγγύη ανάμεσα στις περιοχές, τα νοσοκομεία και να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που θα μεταφερθούν", πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι στην περιοχή του Παρισιού αγωνίζονται για την εξασφάλιση περισσότερων κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, συσκευών αναπνευστικής υποστήριξης και ιατρικού προσωπικού, όπως και για να μοιράσουν το φορτίο των νοσηλευομένων σε όλη την πρωτεύουσα και τα ευρύτερα προάστιά της.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε στις 17 Μαρτίου απαγόρευση κυκλοφορίας για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, αλλά γιατροί δηλώνουν ότι αναμένουν ένα κύμα κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα καθώς η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε στη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν στα πάρκα και τους δρόμους πριν περιοριστούν κατ`οίκον.

"Αν αφήσουμε τα νοσοκομεία να τα βγάλουν πέρα μόνα τους και αφήσουμε κάθε περιοχή που έχει καταλάβει η επιδημία να τα βγάλει πέρα μόνη της, τότε θα οδηγηθούμε σε καταστροφή", κατέληξε ο Βαλτού.

Ρουμανική εταιρεία κατασκευάζει μάσκες

ην παραγωγή προστατευτικών μασκών προσώπου τύπου FFP2 και FFP3 από ρουμανική εταιρεία, προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομίας της Ρουμανίας Βίρτζιλ Ποπέσκου, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η παραγωγή των προστατευτικών μασκών θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι η ημερήσια παραγωγή 150.000 μασκών. Μέχρι τα μέσα Απριλίου, η ημερήσια παραγωγή αναμένεται να ανέλθει σε 500.000 μάσκες.

Οι προστατευτικές μάσκες τύπου FFP2 και FFP3 είναι κατάλληλες για την προστασία από τον κορονοϊό. Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, η Ρουμανία παρέλαβε φορτίο με 100.000 προστατευτικές στολές από τη Νότια Κορέα, οι οποίες θα διατεθούν σε όλα τα νοσοκομεία, με στόχο την προστασία των γιατρών και των νοσηλευτών.

Κοινωνική κουζίνα στην Μπανγκόκ

 Τουριστική παμπ στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Πατάγια στην Ταϊλάνδη μετατράπηκε εξαιτίας της πανδημίας σε "κοινωνική κουζίνα" που προσφέρει δωρεάν γεύματα στους ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους μετά την ακινητοποίηση της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας.

Ο Σουρατζάι Ατανάρτ, ιδιοκτήτης του Differ Night Pub, και οι υπάλληλοί του παρέχουν γεύματα σε 1.000 κατοίκους που έχουν βρεθεί σε δυσχέρεια λόγω της πανδημίας COVID-19, η οποία έχει προσβάλει παγκοσμίως 500.000 ανθρώπους και προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 24.000, ενώ έχει οδηγήσει πολλές χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους.

Τα μέτρα που έλαβε η Ταϊλάνδη για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχουν οδηγήσει στην ανεργία πολλούς, καθώς πολλές επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα της ψυχαγωγίας, όπως και τα σπα, έχουν κλείσει.

Περίπου χίλια γεύματα πακετάρονται καθημερινά στην κουζίνα της παμπ, όπου δεκάδες από τους εναπομείναντες υπαλλήλους του κέντρου συγκεντρώνονται καθημερινά για να ετοιμάσουν έτοιμα γεύματα. Εκατοντάδες κάτοικοι κάθονται στην ουρά για να πάρουν δωρεάν φαγητό, ενώ αυτοί που τους τα διανέμουν τους λένε να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν ληφθεί.

Κρούσμα στο Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ένα κρούσμα του κορωνοϊού μέσα στην προεδρική διοίκηση, αλλά το εν λόγω μέλος του προσωπικού δεν είχε έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως το γραφείο του προέδρου λαμβάνει μέτρα προκειμένου να σταματήσει την περαιτέρω εξάπλωση στη διοίκηση.

Στο μεταξύ, η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πρέπει να προσαρμόσει το πρόγραμμα εκτοξεύσεών της για το 2020 λόγω της διακοπής της παραγωγής δορυφόρων στην Ευρώπη, εν μέσω του ξεσπάσματος του κορονοϊού. Ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, θα πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις προκειμένου να συζητήσει τις προσαρμογές μέσω βιντεοσύνδεσης σήμερα και αύριο, Σάββατο, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η υπηρεσία.

Περιπολίες από ένοπλους στρατιώτες στο Ισραήλ

Το Ισραήλ θα αναπτύξει ένοπλους στρατιώτες προκειμένου να υποστηρίξουν την Αστυνομία στις περιπολίες στους δρόμους για την επιβολή της κατάστασης αποκλεισμού απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός.

Περίπου 500 στρατιώτες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με διμοιρίες αστυνομικών από μεθαύριο, Κυριακή, προκειμένου να συνδράμουν "στην περιφρούρηση, απομόνωση και ασφάλιση ορισμένων περιοχών, αποκλείοντας δρόμους και σε επιπρόσθετες παρόμοιες αποστολές", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός.

Το Ισραήλ έχει καταγράψει τουλάχιστον 3.000 μολύνσεις και 10 θανάτους από την ασθένεια. Αυτήν την εβδομάδα, οι αρχές ενέτειναν τη μερική κατάσταση αποκλεισμού, απαιτώντας από τους πολίτες να παραμένουν μέσα σε ακτίνα 100 μέτρων από τα σπίτια τους και ορίζοντας κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων.

Οι Ισραηλινοί έχουν κληθεί να μένουν κατά το δυνατόν στα σπίτια τους, τα σχολεία είναι κλειστά και πολλές επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι να έχουν απολυθεί.

Η Αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα προκειμένου να επιβάλει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και να σταματήσει τις συναθροίσεις. Οι στρατιώτες θα φέρουν όπλα και ένα τάγμα στρατιωτών θα αναπτυχθεί σε κάθε μια από τις οκτώ αστυνομικές περιφέρειες του Ισραήλ, ανέφερε ο στρατός.

Οι περιορισμοί έχουν προκαλέσει τριγμούς στην οικονομία του Ισραήλ.
Η Κεντρική Τράπεζα προέβλεψε αυτή την εβδομάδα συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,5% το 2020, αλλά μόνο στην περίπτωση που η μερική κατάσταση απαγόρευσης χαλαρώσει μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Η κυβέρνηση έχει χαλαρώσει τα προαπαιτούμενα για τη λήψη επιδομάτων ανεργίας, αλλά δεν έχει πει πόσο θα κοστίσει το πακέτο μέτρων βοήθειας. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπέν Γκαντζ επικαλέστηκε χθες την πανδημία προκειμένου να προχωρήσει προς μια κυβέρνηση ενότητας με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη και θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος του πολιτικού αδιεξόδου που διαρκεί ένα χρόνο τώρα.

Πηγή: (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΚΧΡ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:11

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
13:04
Μάχη με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
12:44
Τροποποίηση διατάγματος για τα μέτρα κατά του κορονοϊού αποφάσισε το Υπουργικό (Βίντεο)
12:36
Πασινιάν: Ανάγκη επιστροφής περιοχών στο Αζερμπαϊτζάν ή πόλεμος
12:27
Τη συνολική βροχόπτωση για τον μήνα κάλυψε η βροχόπτωση στη Λευκωσία
12:08
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν (Βίντεο)
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.