Κομισιόν: Aύξηση παραπληροφόρησης για κορονοϊό - Παίρνει μέτρα

Toν κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση παραπλανητικών, ψευδών και δυνητικά επικίνδυνων πληροφοριών σε σχέση με τον κορωνοϊό μεταξύ άλλων από πηγές που προέρχονται από τη Ρωσία, συνδέονται με τη Ρωσία ή υποστηρίζουν τη ρητορική του Κρεμλίνου, κρούει η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο, κληθείς να παράσχει σχετικές πληροφορίες στο ΚΥΠΕ, αναφέρει ότι "με την εξάπλωση του Covid19 παρατηρήσαμε την εμφάνιση περίεργων πληροφοριών, μύθων και παραπληροφόρησης που  προέρχονται από διάφορες πηγές, όχι μόνο από μία, αλλά οι προσπάθειες παραπληροφόρησης που προέρχονται από τη Ρωσία, συνδέονται με τη Ρωσία ή από υποστηρικτές του Κρεμλίνου έχουν ξεκάθαρα  αυξηθεί".

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, δήλωσε ότι "η ομάδα (Stratcom) στρατηγικής επικοινωνίας της ΕΥΕΔ παρέχει σημαντική συμβολή στις προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων μέσω της ανίχνευσης, της ανάλυσης και της έκθεσης των εκστρατειών παραπληροφόρησης". Σημειώνει ότι "η ΕΥΕΔ συνεργάζεται στενά με την Κομισιόν και τα κράτη μέλη και συνεργάζεται επίσης με διεθνείς εταίρους (G7, ΝΑΤΟ, Καναδά κ.λπ.) για να αποφευχθεί η κατάχρηση της κατάστασης από τρίτους".

"Από την εμφάνιση του κορωνοϊού και την αναταραχή της ενημέρωσης και της παραπληροφόρησης σχετικά με αυτόν, η ΕΥΕΔ Stratcom έχει εντατικοποιήσει την παρακολούθηση και την ανάλυση των ροών πληροφοριών και των πηγών τους. Αναγνωρίζει δημοσίως, εκθέτει και αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την εξάπλωση της παραπληροφόρηση  που σχετίζεται με το κορωνοϊό από ρωσικές πηγές. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται καθημερινά στην ιστοσελίδα EUvsDisinfo.eu και στα κανάλια κοινωνικών μέσων. Οι πληροφορίες κοινοποιoύνται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στα κράτη μέλη σε πραγματικό χρόνο, μεταξύ άλλων μέσω του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για την παραπληροφόρηση", σημειώνει ο Εκπρόσωπος.

Σε σχέση με το έργο της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης στο πλαίσιο του κορωνοϊού, έτερος Εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Γιοχάνες Μπάρκε σημείωσε τα εξής: "γνωρίζουμε για τον αυξανόμενο αριθμό ψευδών πληροφοριών σχετικά με την έκρηξη του COVID-19 που εμφανίζεται στον δημόσιο διάλογο. Ανησυχούμε ότι μερικές από αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε δημόσια βλάβη (π.χ. ψευδείς ισχυρισμοί ότι τα αλκοολούχα ποτά θεραπεύουν τον ιό) ή κατάχρηση της κατάστασης για κέρδος υλικού (π.χ. αυξημένες τιμές σαπουνιού που σκοτώνει μικρόβια κορωνοϊού)"

Όπως σημειώνει "σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε σε επαφή με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Στις 3 Μαρτίου, η Αντιπρόεδρος Věra Jourová συναντήθηκε με εκπροσώπους των Google, Facebook, Twitter, Microsoft και άλλων - όλοι οι υπογράφοντες του κώδικα ορθής πρακτικής για την παραπληροφόρηση - για να συζητήσουν την εξάπλωση της παραπληροφόρησης γύρω από το ξέσπασμα του ιού COVID-19".

Υπενθύμισε ότι η Αντιπρόεδρος "εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα που έλαβαν οι πλατφόρμες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον ιό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστούν τα ίδια εργαλεία σε όλα τα κράτη μέλη. Η Κομισιόν καλεί επίσης τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν ενημερωμένες σχετικές πληροφορίες με τις πλατφόρμες. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες των πλατφορμών. Η Αντιπρόεδρος κάλεσε τις πλατφόρμες να συναντηθούν ξανά σε 4 εβδομάδες και να ανταλλάξουν πληροφορίες".

Ο Γιοχάνες Μπάρκε τόνισε ακόμη ότι  "είναι σημαντικό όλοι οι φορείς να ασχολούνται με τη διασφάλιση της διάδοσης αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την επιδημία COVID-19 τόσο σε απευθείας σύνδεση όσο και εκτός σύνδεσης", σημείωσε ότι η Κομισιόν "παρακολουθεί τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από τους υπογράφοντες τον κώδικα ορθής πρακτικής για την επέκταση του τύπου των διασφαλίσεων που θεσπίστηκαν βάσει του κώδικα ορθής πρακτικής κατά της παραπληροφόρησης, ιδίως σε σχέση με θέματα που αφορούν την υγεία, στην τρέχουσα εστία COVID-19".

Ξεκαθάρισε ότι "αυτό περιλαμβάνει την προώθηση έγκυρων πηγών και την υποβάθμιση του περιεχομένου που έχει ελεγχθεί ως ψευδές ή παραπλανητικό, την κατάργηση παράνομου περιεχόμενου ή περιεχόμενου που θα μπορούσε να προκαλέσει σωματική βλάβη και την προώθηση έγκυρων πηγών".

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι περισσότερες πληροφορίες για τις απόπειρες παραπληροφόρησης μπορούν να βρεθούν στις παρακάτω ιστοσελίδες της task force των ευρωπαϊκών θεσμών:

https://euvsdisinfo.eu/the-kremlin-and-disinformation-about-coronavirus/  
https://euvsdisinfo.eu/coronavirus-meets-hollywood/
https://euvsdisinfo.eu/nostradamus-and-coronavirus/
https://euvsdisinfo.eu/conspiratorial-virus/

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:26

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.