Κομισιόν: Οδικός χάρτης για στρατηγική σχέση ΕΕ- Αφρικής

Τον οδικό χάρτη για τη νέα στρατηγική σχέση ΕΕ - Αφρικής παρουσίασαν σήμερα, στις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και η αρμόδια για την αναπτυξιακή βοήθεια Επίτροπος Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Η στρατηγική έχει στόχο την εντατικοποίηση της συνεργασίας μέσω εταιρικών σχέσεων σε πέντε βασικούς τομείς: ψηφιακό μετασχηματισμό, βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ειρήνη και διακυβέρνηση, μετανάστευση και κινητικότητα.

Βάσει αυτού του εγγράφου, η ΕΕ θα ξεκινήσει συζητήσεις με τους εταίρους της στην Αφρική για μια νέα κοινή στρατηγική που θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2020. Οι προτάσεις που διατυπώνονται βασίζονται στην αυξανόμενη δυναμική των σχέσεων ΕΕ - Αφρικής. Το 2020, αναφέρει η Κομισιόν, θα είναι το κρίσιμο έτος για αυτή τη στρατηγική, καθώς περιλαμβάνει την 6η Σύνοδο Κορυφής μεταξύ της Αφρικανικής Ένωσης και της ΕΕ και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

Αναλυτικά η Πρόεδρος της Κομσιόν, Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε: η Αφρική είναι φυσικός εταίρος και γείτονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο ευημερούν, πιο ειρηνικό και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους".

Ο κ. Μπορέλ συμπλήρωσε: "Ένα μέρος του ευρωπαϊκού μέλλοντος διακυβεύεται στην Αφρική. Για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Αφρική και η Αφρική χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη. Και οι δύο ηπείρους μας χρειάζονται ο ένας τον άλλον για να ενισχυθούν, να ενισχυθούν ο ένας τον άλλον και να επιτύχουν μια κοινή φιλοδοξία: ένας καλύτερο κόσμο βασισμένο σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες ".

Τέλος, η Επίτροπος, Γιούτα Ουρπιλάινεν, τόνισε ότι με τις πέντε προτεινόμενες εταιρικές σχέσεις, "Η Αφρική και η Ευρώπη θα οδηγήσουν από κοινού τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και θα προωθήσουν βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Βασική μου προτεραιότητα τώρα είναι να εξασφαλίσω ότι η στρατηγική με την Αφρική θα ανήκει στους νέους και τις γυναίκες, καθώς και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:35

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.