Eurogroup: Λήψη μέτρων για στήριξη της οικονομίας αν αυτή πληγεί από κορονοϊό

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν τη λήψη πρόσθετων έκτακτων μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης, όπου και αν κριθεί απαραίτητο, στην περίπτωση που η οικονομική δραστηριότητα πληγεί από την εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, μετά το πέρας έκτακτης τηλεδιάσκεψης του eurogroup, σε περιεκτική σύνθεση (27Κ-Μ).

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος Μάριο Σεντένο ανέφερε τα εξής: "Σήμερα, το Eurogroup πραγματοποίησε διάσκεψη για να αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην ευρύτερη οικονομία ως συνέπεια της εξάπλωσης του κορωνοϊού".

Σημείωσε ότι η εξάπλωση του ιού έχει "αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά η έκταση και η διάρκεια του προβλήματος εξακολουθούν να είναι αβέβαιες σε αυτό το στάδιο".

Όπως επεσήμανε: "Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να περιοριστεί η ασθένεια, να προβλεφθούν υπηρεσίες υγείας και συστήματα πολιτικής προστασίας για να υποστηριχθεί ο πληθυσμός στις πιο πληγείσες περιοχές και να προστατευθούν οι οικονομίες μας από περαιτέρω ζημίες".

"Η σημερινή συνάντηση ήταν μια πρώτη ευκαιρία για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο", ανέφερε.

"Ο αντίκτυπος του ιού έχει πλήξει ιδιαίτερα ορισμένες περιοχές και η απάντηση σε αυτό είναι διαφοροποιημένη. Χαιρετίσαμε τα μέτρα που ελήφθησαν σε ορισμένα κράτη μέλη και την πολιτική δράση της Κομισιόν", τόνισε.

"Δεδομένου του δυνητικού αντίκτυπου στην ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των αλυσίδων εφοδιασμού, θα συντονίσουμε τις απαντήσεις μας και θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης και για την προστασία από την περαιτέρω υλοποίηση των κινδύνων ύφεσης", ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

"Είμαστε διατεθειμένοι για περαιτέρω πολιτικές ενέργειες, περιλαμβανομένων δημοσιονομικών μέτρων - όπου ενδείκνυται, καθώς μπορεί να χρειαστούν για τη στήριξη της ανάπτυξης", διευκρίνισε ο κ. Σεντένο.

"Το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων μας προβλέπει ευελιξία για την αντιμετώπιση ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης. Εναπόκειται στην Κομισιόν να εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες και να αξιολογήσει τα αιτήματα των Κ-Μ", σημείωσε.

"Συγκεκριμένα, στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η ρήτρα αυτή επιτρέπει μια προσωρινή απόκλιση από την πορεία προσαρμογής, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα", διευκρίνισε.

"Αυτή η ρήτρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βαθμό που απαιτείται, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι πρόσθετες δαπάνες συνδέονται με το ασυνήθιστο συμβάν και εάν είναι μόνο προσωρινού χαρακτήρα", είπε ο κ. Σεντένο.

"Εμείς εξουσιοδοτήσαμε τους εκπροσώπους μας να εργαστούν σε επιλογές πολιτικής σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα για να μπορέσουμε να έχουμε μια δομημένη συζήτηση στις συνεδριάσεις μας στα μέσα Μαρτίου. Στη συνέχεια, θα επανεξετάσουμε την κατάσταση και τα περαιτέρω μέτρα, ανάλογα με τους κινδύνους, καθώς εκτυλίσσονται", ανέφερε.

Επεσήμανε ότι "αυτό θα καλύψει το πλήρες φάσμα των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και διαρθρωτικών πολιτικών που είναι σημαντικές για τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών μας και την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων του κορονοϊού στην ανάπτυξη".

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:38

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στην Σωτήρα
06:42
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
06:20
Σε ανταγωνιστικότερη βιομηχανία από φθηνότερη ενέργεια προσβλέπει ο Υπ. Ενέργειας
06:06
Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα
06:05
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση πυρηνικής αντεπίθεσης
05:58
23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
05:51
Πόλεμος στο Ισραήλ: Προ των πυλών η επιχείρηση στη Ράφα
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
05:31
Ο Καναδάς αντιμέτωπος ήδη με τις πρώτες πυρκαγιές της χρονιάς
05:19
Στα Ιωάννινα φτάνει σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα
05:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.