ΕΕ: 3,3 εκ. λιγότεροι εργαζόμενοι επωφελούνται από συλλογικές διαπραγματεύσεις

Τουλάχιστον 3,3 εκατομμύρια λιγότεροι εργαζόμενοι επωφελούνται από μια συλλογική συμφωνία διαπραγμάτευσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα σε σύγκριση την περίοδο 2000-2002, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων ETUC.



Η ETUC αναφέρει ότι η κάλυψη από συλλογικές διαπραγματεύσεις έχει μειωθεί σε 22 από τα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ από το 2000 "συχνά λόγω μιας λανθασμένης ιδέας ότι τα υψηλά επίπεδα συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι βλαπτικά για την οικονομία", αναφέρει.

Το ETUC σημειώνει πως "τα γεγονότα δείχνουν ότι το αντίθετο ισχύει και ότι τα ισχυρά συλλογικά συστήματα διαπραγμάτευσης συμβάλλουν σε υψηλούς μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και σε μια πιο δίκαιη κοινωνία και σε καλύτερες οικονομικές επιδόσεις".

Αναλυτικά, η μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις καταγράφεται στη Ρουμανία (από 100% σε 23%), την Ελλάδα (από 100% σε 25%) και τη Βουλγαρία (από 56% σε 23%), σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο αριθμός των καλυμμένων εργαζομένων μειώθηκε σε 9 από τις 15 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, όπως η Ελλάδα (-1,2 εκατ.), η Γερμανία (-884,000) και η Ουγγαρία (-439,000).

Στην Κύπρο η κάλυψη μειώθηκε από το 65% στο 44% μεταξύ 2000 - 2002 και 2016 - 2018, ή κατά 10.000 άτομα.

Η ETUC σημειώνει ότι ταυτόχρονα υπάρχει τεράστια διαφορά στην κάλυψη μεταξύ χωρών σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς για παράδειγμα μόνο το 7% των εργαζομένων επωφελούνται από συλλογικές διαπραγματεύσεις στη Λιθουανία σε σύγκριση με το 98% στην Αυστρία.

Η ETUC καλεί την Κομισιόν να χρησιμοποιήσει την πρωτοβουλία της για δίκαιους κατώτατους μισθούς για την προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπου η κάλυψη είναι ήδη υψηλή και την επεκτείνει σε χώρες όπου είναι χαμηλή, προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Η αναπληρωτής Γενική Γραμματέας της ETUC Esther Lynch δήλωσε σχετικά ότι "η αύξηση των υποχρεωτικών ελάχιστων μισθών είναι το ελάχιστο απαραίτητο για να παραμείνουν οι άνθρωποι πάνω από το όριο της φτώχειας, αλλά η συλλογική διαπραγμάτευση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν ένα πραγματικά δίκαιο μερίδιο των μισθών, καταπολεμώντας το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων".

"Η αδυναμία των Κρατών Μελών να προωθήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων και τη δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων κρατάει πίσω όλους τους μισθούς. Χαμηλή συλλογική διαπραγμάτευση σημαίνει επίσης χαμηλότερους κατώτατους μισθούς: οι δίκαιοι κατώτατοι μισθοί μπορούν να δημιουργηθούν μόνο στις αγορές εργασίας με αποτελεσματικά συλλογικά συστήματα διαπραγμάτευσης που εξασφαλίζουν επαρκή κάλυψη", δήλωσε η Esther Lynch.

"Είναι θετικό το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει ότι η συλλογική διαπραγμάτευση είναι απαραίτητη για μια δίκαιη οικονομία. Τώρα είναι λογικό να πρέπει να προωθήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ιδίως καθώς ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονται είναι χαμηλός. Ωστόσο, η ΕΕ δεν πρέπει να παρεμβαίνει όταν δεν υπάρχουν προβλήματα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις" ανέφερε.

Πηγή: (KYΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:48

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.