Διαφορά στις εναρκτήριες θέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών

Τη θέση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τη βούληση της ΕΕ για εξασφάλιση ενός «ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού» μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit εφόσον αυτό προϋποθέτει υιοθέτηση των κοινοτικών κανονισμών σε τομείς όπως τα εργασιακά, το περιβάλλον και οι κρατικές οικονομικές παρεμβάσεις στην αγορά, διατύπωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Φροστ.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι το Λονδίνο δεν φοβάται τα εμπόδια που θα εγερθούν στο εμπόριο με τους Ευρωπαίους γείτονες σε περίπτωση που η παραπάνω στάση σημαίνει ότι δε θα σταθεί δυνατή η επίτευξη μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά.

«Είναι κεντρικό στο όραμά μας το ότι πρέπει να έχουμε την ικανότητα να νομοθετούμε κατά πώς μας ταιριάζει, να διεκδικούμε το δικαίωμα που έχει κάθε άλλη χώρα στον κόσμο που δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επομένως με το να θεωρεί κανείς ότι θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε την επιτήρηση της ΕΕ επί των λεγόμενων θεμάτων ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού, απλά αποτυγχάνει να αντιληφθεί το νόημα των όσων κάνουμε. Δεν πρόκειται για μια απλή διαπραγματευτική θέση που ίσως μετακινηθεί υπό πίεση - είναι το νόημα του όλου εγχειρήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φροστ.

Για την περίπτωση που δε σταθεί δυνατή μια μελλοντική εμπορική σχέση στα πρότυπα του «μοντέλου του Καναδά», ο κ. Φροστ είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διεξάγει εμπόριο με την ΕΕ όπως κάνει η Αυστραλία, κάτι που για πολλούς αναλυτές είναι ένας ευφημισμός για ένα ‘no deal’.

«Κατανοούμε τις συνέπειες που προκύπτουν, αν και κάποιοι μερικές φορές λένε ότι δεν τις κατανοούμε και θα εκθέσουμε σε γραπτή μορφή την επόμενη εβδομάδα πώς βλέπουμε το σχήμα της μελλοντικής σχέσης με περισσότερη λεπτομέρεια», σχολίασε ο Βρετανός διπλωμάτης.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου, αφού θα έχει οριστικοποιηθεί η διαπραγματευτική εντολή των Ευρωπαίων προς τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Το ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού και τα αλιευτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων ψαράδων στα βρετανικά ύδατα αναμένεται να είναι τα δύο πρώτα ζητήματα στο τραπέζι, με τις δύο πλευρές να έχει γίνει πλέον σαφές ότι ξεκινούν από διαμετρικά αντίθετες αφετηρίες σε αμφότερα.

Εν τω μεταξύ, κατά τις επαφές που έχει στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν με ηγέτες ευρωπαϊκών θεσμών αναμένεται να ζητήσει τη δημιουργία κάποιου τύπου «εταιρικής υπηκοότητας» για τους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να διατηρήσουν τα δικαιώματα που παρέχει στους πολίτες των κρατών-μελών η ΕΕ.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των Βρετανών ψηφοφόρων που ήθελαν να φύγουν και των εκατομμυρίων Λονδρέζων και Βρετανών πολιτών που ακόμα νιώθουν και θέλουν να είναι Ευρωπαίοι», δήλωσε ο κ. Καν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:50

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.