Nέα μεθοδολογία για τις ενταξιακές των υποψηφίων κρατών

Τις προτάσεις της αλλαγές στη μεθοδολογία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα υποψήφια κράτη, ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασε ο αρμόδιος Επίτροπος Βαρχέλι. H Κομισιόν προτείνει ομαδοποίηση κεφαλαίων, σύνδεση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, συμμετοχή των Κρατών Μελών στη διαδικασία επιτήρησης, δυνατότητα παγώματος και προβλέψεις για τις περιπτώσεις υπαναχώρησης.

Το πακέτο αλλαγών, που υπήρξαν απαίτηση συγκεκριμένων Κρατών Μελών μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, θα τεθούν υπόψιν των 27 με στόχο τη λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια το Μάιο στο Ζάγκρεπ, μαζί με το άνοιγμα διαπραγματεύσεων. Εγκαίρως για τη Σύνοδο Κορυφής η Κομισιόν θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα προωθηθούν οι επενδύσεις, η κοινωνικοοικονομική ολοκλήρωση και το Κράτος Δικαίου.

Η βασική αλλαγή είναι πως τα 35 υπάρχοντα θεματικά κεφάλαια συζητήσεων και μεταρρυθμίσεων θα ομαδοποιηθούν σε έξι. Βασικότερο όλων θα είναι το πακέτο κεφαλαίων που αφορά το Κράτος Δικαίου. Οι διαπραγματεύσεις θα ανοίγουν με αυτό το κεφάλαιο και θα κλείνουν με αυτό το κεφάλαιο, εξήγησε ο Επίτροπος Όλιβερ Βαρχέλι. Ειδικά για τους υποψήφιους των Δυτικών Βαλκανίων η Κομισιόν προσφέρει ολοκλήρωση των συζητήσεων για το πακέτο κεφαλαίων του Κράτους Δικαίου σε ένα μόνο έτος, αν οι υποψήφιοι επιταχύνουν την εφαρμογή. Ο Επίτροπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως ειδικοί των Κρατών Μελών θα μπορούν να συνοδεύουν τους κοινοτικούς ειδικούς της Κομισιόν στις αποστολές ελέγχου στα υποψήφια κράτη. Επιπλέον σημαντικό εργαλείο πίεσης προς τα υποψήφια κράτη θα αποτελέσει το πάγωμα διαπραγματεύσεων και το πάγωμα απόδοσης κονδυλίων, τα οποία σύμφωνα με τον Επίτροπο θα πρέπει ως μέσα να χρησιμοποιούνται αναλογικά.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, αν μια χώρα αποτυγχάνει να μεταρρυθμιστεί, ή υπαναχωρεί από συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, η διαδικασία ένταξης παρομοίως θα οπισθοχωρεί. Ο ίδιος ο Επίτροπος Βαρχέλι δήλωσε πως ελπίζει να αποφασιστεί έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία πριν από τη Σύνοδο του Ζάγκρεπ.

Σε σχέση με τα πακέτα κεφαλαίων, πέραν του ότι το πρώτο που θα ανοίγει θα είναι αυτό του Κράτους Δικαίου, δεν προβλέπεται συγκεκριμένη σειρά για τα επόμενα.

Ο αρμόδιος για τις γειτονικές σχέσεις και τη διεύρυνση Επίτροπος επεσήμανε κατά την παρουσίαση ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κομισιόν: "εργαζόμαστε σε τρεις διαδρομές: πρώτον, σήμερα προτείνουμε συγκεκριμένα βήματα για τον τρόπο ενίσχυσης της διαδικασίας προσχώρησης και ενώ ενισχύουμε και βελτιώνουμε τη διαδικασία, ο στόχος παραμένει η ένταξη και η πλήρης ένταξη στην ΕΕ". "Δεύτερον, και παράλληλα, η Κομισιόν εμμένει σταθερά στις συστάσεις της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και σύντομα θα ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο των δύο αυτών χωρών", αναφέρει. "Τρίτον, κατά την προετοιμασία της διάσκεψης κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σχέδιο οικονομικής και επενδυτικής ανάπτυξης για την περιοχή".

Επιπλέον η Κομισιόν προτείνει να αυξηθούν οι ευκαιρίες για πολιτικό και πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου, μέσω τακτικών συνόδων κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και εντατικών υπουργικών επαφών. Επιπλέον, τα Κράτη Μέλη πρέπει να συμμετέχουν πιο συστηματικά στην παρακολούθηση και την επανεξέταση της διαδικασίας. Όλοι οι φορείς στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης θα επικεντρωθούν πολύ περισσότερο στα βασικά πολιτικά ζητήματα και μεταρρυθμίσεις, ενώ οι διακυβερνητικές διασκέψεις θα παράσχουν ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση στις διαπραγματεύσεις.

Αναλυτικά τα πακέτα κεφαλαίων θα είναι τα εξής:
- Κράτος Δικαίου
- Εσωτερική Αγορά
- Ανταγωνιστικότητα και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη
- Οράσινη ατζέντα και βιώσιμη συνδεσιμότητα
- Πόροι, για τη γεωργία και τη συνοχή
- Εξωτερικές Σχέσεις.

Οι διαπραγματεύσεις για κάθε σύμπλεγμα -πακέτο κεφαλαίων θα είναι ανοιχτές στο σύνολό τους - μετά την εκπλήρωση των αρχικών σημείων αναφοράς - και όχι βάσει ατομικών κεφαλαίων. Το χρονοδιάγραμμα μεταξύ του ανοίγματος ενός συμπλέγματος και του κλεισίματος των μεμονωμένων κεφαλαίων θα πρέπει να περιοριστεί, κατά προτίμηση μέσα σε ένα έτος, πλήρως εξαρτώμενο από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Η Κομισιόν θα προσδιορίσει όρους αναφοράς για την πρόοδο των υποψηφίων και θα παράσχει σαφή και απτά κίνητρα άμεσου ενδιαφέροντος για τους πολίτες. Τα κίνητρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ταχύτερη ολοκλήρωση και τη "σταδιακή ενσωμάτωση" στις επιμέρους πολιτικές της ΕΕ, στην αγορά της ΕΕ και στα προγράμματα της ΕΕ - εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ίσους όρους ανταγωνισμού - καθώς και αυξημένη χρηματοδότηση και επενδύσεις.

Aνταπόκριση: Θάνος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:01

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.