Υπουργοί Δικαιοσύνης ΕΕ: Η ενίσχυση του κράτους δικαίου στο επίκεντρο

Η ενίσχυση του κράτους δικαίου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των Αρχών των κρατών μελών, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με στόχο τον καθορισμό δράσεων για υλοποίηση των προτεραιοτήτων που έχουν καθοριστεί για τον χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 και 24 Ιανουαρίου, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, συμμετείχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος σε παρέμβασή του ανέφερε ότι «η αφοσίωση στις αξίες και αρχές του κράτους δικαίου και ο σεβασμός στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα από όλους, είναι ακρογωνιαίος λίθος και προϋπόθεση για την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δικαστικών Αρχών, ώστε να διασφαλίζεται απρόσκοπτη και αποτελεσματική συνεργασία».

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση των νομοθετικών προτάσεων που αφορούν στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων, καθότι αποτελούν σημαντικό εργαλείο κατά του εγκλήματος, ενώ αναγνώρισε ως ιδιαίτερα σημαντική τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Επισημαίνοντας την ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο των ενωσιακών εργαλείων που υιοθετήθηκαν, με σκοπό την ενίσχυση των δικονομικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής δικαστικής κουλτούρας, υποβοηθώντας έτσι σε σημαντικό βαθμό στην απρόσκοπτη εκτέλεση των εργαλείων δικαστικής συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, οι Υπουργοί συμφώνησαν περαιτέρω στην εξέταση νέων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων, τον σχεδιασμό νέας στρατηγικής για τη δικαστική κατάρτιση, καθώς και την επεξεργασία νέων νομοθετικών προτάσεων για τα θέματα της παράνομης διακίνησης αποβλήτων και πολιτιστικών αγαθών.

Συζητήθηκε, επίσης, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης όσων ασκούν δικαστικά και άλλα νομικά επαγγέλματα ώστε να τους παρασχεθούν οι απαραίτητες γνώσεις σε εξειδικευμένα θέματα, όπως τα θέματα οικονομίας και τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Μέσα από τη συζήτηση συμφωνήθηκε ότι η δικαστική επιμόρφωση πρέπει να εμπλουτισθεί με προγράμματα μη νομικών δεξιοτήτων (non legal skills), όπως είναι, για παράδειγμα, η αποτελεσματική διαχείριση του δικαστικού χρόνου, η διαχείριση των αλλαγών που επέρχονται από τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι δεξιότητες επικοινωνίας, ψυχολογικής αξιολόγησης και διαχείρισης του φόρτου εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τόνισε τη σημασία της συνεχούς κατάρτισης του δικαστικού Σώματος, ειδικότερα, σε χρηματοοικονομικά και άλλης οικονομικής φύσεως θέματα που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας και υπογράμμισε ότι είναι εξίσου σημαντικό να παρέχεται στο δικαστικό Σώμα το μη νομικό υπόβαθρο και οι γνώσεις που επιπρόσθετα χρειάζονται για την αντιμετώπιση δικαστικών υποθέσεων.

Κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών, οι Υπουργοί επικεντρώθηκαν στις προτεραιότητες για διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ, με κύριους άξονες την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, τη μεταναστευτική πολιτική, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και τον επαρκή εξοπλισμό των διωκτικών Αρχών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Σαββίδης υπογράμμισε τη σημασία της αξιολόγησης αντίκτυπου των νέων τεχνολογιών για σκοπούς επιβολής του Νόμου μέσα από τη δημιουργία ενός Εργαστηρίου Καινοτομίας στην Europol, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της ανταλλαγής πληροφοριών.

Περαιτέρω, επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι εργασίες του Κανονισμού που δίδει τη δυνατότητα αφαίρεσης ψηφιακού τρομοκρατικού υλικού από το Διαδίκτυο, ώστε να ενισχυθούν οι Αρχές επιβολής του Νόμου, με ένα επιπρόσθετο εργαλείο για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Πρόσθετα, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις ως προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που απορρέουν από την εφαρμογή της διαλειτουργικότητας των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Σαββίδης συναντήθηκε με το νέο Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης, Didier Reynders, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης στην Κύπρο, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Όπως συμφωνήθηκε, ο Επίτροπος θα επισκεφθεί την Κύπρο κατά το επόμενο εξάμηνο για πραγματοποίηση επαφών με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Περαιτέρω, είχε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με άλλους Υπουργούς των κρατών μελών, καθώς και με τον Πρόεδρο της Eurojust και τη Διευθύντρια της Europol, η οποία αναμένεται στην Κύπρο την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:13

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.