Τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το φλέγον θέμα των δικαιωμάτων των περίπου 3,5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και του σχεδόν 1 εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν σε χώρες – μέλη της ΕΕ, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέρχεται στο Στρασβούργο.

H Ολομέλεια της Ευρωβουλής θα εγκρίνει αύριο σχετικό ψήφισμα.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως κατά την παρουσία της στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων, κατά τη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον φοιτητών, που δεν αφορούσαν ούτε μια συμφωνία εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αλλά το μέλλον και την ασφάλεια των πολιτών.

«Οι λόγοι ήταν πάντα οι ίδιοι. Ασφάλεια για τη ζωή τους, το μέλλον τους και τους οικείους τους», ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας πως το όλο ζήτημα αφορά 3,5 εκατ. πολίτες της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν 1 εκατ. Βρετανούς που ζουν και εργάζονται σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Μιλώντας για την ανάγκη μιας «ηθικής επιταγής», η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως από τα πρόσωπα αυτά 2,5 εκατ. έχουν υποβάλει αίτηση και πήραν άδεια παραμονής στο ΗΒ.

Τόνισε ωστόσο πως «υπάρχουν ανησυχίες όπως το Γάλλο φούρναρη και τον Πολωνό σεφ» αφού ήδη ένα εκατομμύριο ευρωπαίων πολιτών δεν πήραν άδεια παραμονής.

«Όλοι οι πολίτες, ειδικά οι πιο ευπαθείς πρέπει να υποστηριχτούν στη διαδικασία και πρέπει να φροντίσουμε γι’ αυτό», είπε.

Η Ντανίτα Χούπνερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είπε πως σε όλα τα ψηφίσματα το ΕΚ γίνεται αναφορά στο θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών. «Η εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης έχει σημασία γιατί προσφέρει ελάχιστη προστασία στους ανθρώπους», είπε, εκφράζοντας λύπη για την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να θέσει τέλος στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών.

O σοσιαλδημοκράτης Σίλβα Περέιρα ανέφερε στη δική του παρέμβαση πως η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, προσθέτοντας πως η συμφωνία αποχώρησης θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερη αρωγή προς τους ευάλωτους πολίτες και ειδικά τους ηλικιωμένους.

O Φίλιπ Λάμπερτς των Ευρωπαίων πρασίνων έθεσε θέμα εμπιστοσύνης έναντι των βρετανικών αρχών διότι, όπως έχει λεχθεί, οι βρετανικές αρχές έχουν την δυνατότητα να καταργήσουν την επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής της συμφωνίας αποχώρησης.

Εξάλλου, ο Γκι Φέρχοφσταντ ζήτησε έγκριση του ψηφίσματος με ισχυρή πλειοψηφία έτσι ώστε το Ευρωκοινοβούλιο να μεταβεί στις επόμενες διαπραγματεύσεις με τις βρετανικές αρχές με μια πιο ισχυρή θέση. Τόνισε τέλος πως ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί μια συμφωνία για την ελευθερία συναλλαγών ενώ δεν υπάρχει προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:23

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.