Σε Τουρκία και Αίγυπτο μεταβαίνει ο Σαρλ Μισέλ το Σάββατο

Στην Τουρκία και την Αίγυπτο μεταβαίνει το Σάββατο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με αντικείμενο την αποκλιμάκωση σε όλα τα ανοικτά μέτωπα σε Μέση Ανατολή, Ιράν, Ιράκ και Λιβύη.

Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ζάγκρεμπ με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης των επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών στην κροατική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Μισέλ, αναφέρθηκε αναλυτικά και στην κρίση στη Μέση Ανατολή, το Ιράν, το Ιράκ και τη Λιβύη, τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, αλλά και το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη το ερχόμενο Σάββατο και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν. Ο Πρόεδρος ανέφερε την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ροχάνι, αλλά και τη μετάβαση του στην Αίγυπτο μετά την Τουρκία. Σημείωσε ότι η συμφωνία JCPOA για τα πυρηνικά του Ιράν δεν είναι “η τέλεια συμφωνία”, αλλά πρέπει να διασωθεί. Τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να ταυτοποιήσει τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή και να δει πώς μπορεί να τα υπερασπιστεί. "Θα πάω στην Τουρκία και την Αίγυπτο γιατί πρέπει να είμαστε παρόντες και ενεργοί", σημείωσε τονίζοντας ότι η διαδικασία της αποκλιμάκωσης είναι εξαιρετικά σημαντική και απαιτεί μόνιμη παρουσία.

Στην ίδια διάσκεψη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Πρωθυπουργός Πλένκοβιτς, περιέγραψαν τις προτεραιότητες του εξαμήνου, πραγματοποιώντας αναφορές στα βασικά ανοικτά θέματα, όπως ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός, το Brexit αναφορικά με την μελλοντική σχέση και η διαδικασία της διεύρυνσης σε σχέση με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, τη διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες.

Σε σχέση με τη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Πρόεδρος έκανε λόγο για “ισχυρό μήνυμα” που πρέπει να σταλεί επί κροατικής προεδρίας με τον εκσυχρονισμό της μεθοδολογίας πιστοποίησης μεταρρυθμίσεων και του συστήματος των προ - ενταξιακών κεφαλαίων. Ο ίδιος χαρακτήρισε την επικείμενη Σύνοδο για το θέμα στο Ζάγκρεπ ως εξαιρετικά σημαντική, επισημαίνοντας την ανάγκη για στέρεη προετοιμασία. Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανάγκη για υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για το εκσυγχρονισμό της μεθοδολογίας της διεύρυνσης νωρίτερα. Δήλωσε δε ότι “πρέπει να αξιοποιήσουμε την εξειδικευμένη γνώση συγκεκριμένων Κρατών Μελών για το θέμα”. "Η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε το όνομα και το σύνταγμά της και άρα δικαιούται έναρξη διαπραγματεύσεων", συμπλήρωσε ο Κροάτης Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για μια “πολύπλοκη και δύσκολη” διαπραγμάτευση. Συμπλήρωσε ότι "θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε την ενότητα και τη διαφάνεια" και στη 2η φάση των συνομιλιών με το ΗΒ. Επεσήμανε δε ότι "η δυσκολία συνίσταται στο ότι η χώρα αυτή έχει ανακοινώσει πρόθεση να απομακρύνει εαυτόν από την ΕΕ".

“Η ενότητα απαιτεί μόνιμη προσπάθεια” σχολίασε σε σχέση με τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό 2021 - 2027 και το κενό χρηματοδότησης που δημιουργεί το Brexit.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τέλος, συνεχάρη τον Πρωθυπουργό της Κροατίας για την ανάληψη της 1ης προεδρίας αυτής της χώρας επί του Συμβουλίου των Κρατών Μελών από το 2013 που προσχώρησε στην Ένωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:28

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.