Σύν. Κορυφής: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις δηλώνουν οι ηγέτες

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την πολιτική του ευρωπαϊκού μπλοκ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, την Eυρωζώνη και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μεταξύ άλλων.

Ακολουθούν οι δηλώσεις ηγετών κατά την προσέλευσή τους στη Σύνοδο Κορυφής.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι σήμερα δεν θα ενημερώσει απλά τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» σημείωσε.

«Το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε.

«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας».

Αγγελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας

Κλίμα: «Η Γερμανία έχει ήδη δεσμευθεί να έχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Σήμερα θα συζητήσουμε εάν όλες οι χώρες της ΕΕ θα κάνουν το ίδιο. Ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Θα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η Ευρώπη είναι πραγματικά η ήπειρος που έχει κλιματική ουδετερότητα το 2050, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για τη συζήτηση».

Σάνα Μαρίν, πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Κλίμα «Πρέπει να υιοθετήσουμε φιλόδοξους κλιματικούς στόχους - οι νέες γενιές περιμένουν από εμάς να αναλάβουμε δράση και οφείλουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των ανθρώπων».
«Ανησυχώ για το θέμα του κλίματος. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε ταχύτερα. Αφορά το μέλλον των παιδιών μας».
«Προσδοκώ ότι θα καταλήξουμε σε έναν κοινό στόχο σήμερα».

Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου Κορυφής

Κλίμα: «Η κλιματική αλλαγή είναι η υπ΄αριθμόν 1 προτεραιότητα για αυτήν την απογευματινή συνάντηση. Ελπίζω ότι θα έχουμε συμφωνία. Η κλιματική ουδετερότητα είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος».

Προϋπολογισμός: «Πρέπει να συζητήσουμε για το ύψος των φιλοδοξιών μας για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Πρέπει επίσης να συζητήσουμε την σωστή ισορροπία ανάμεσα στις κλασικές πολιτικές όπως η σύγκλιση και η γεωργία, και τις νέες πολιτικές, όπως η μετανάστευση, το κλίμα και η καινοτομία».

Brexit: «Θα αντιμετωπίζω πάντοτε με σεβασμό την επιλογή των ψηφοφόρων. Θα περιμένουμε και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών».

Ξαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Προϋπολογισμός: «Ορισμένοι θέλουν να πληρώσουν λιγότερα, ορισμένοι θέλουν να πάρουν περισσότερα, άλλοι θέλουν να κάνουν καινούργια πράγματα. Δεν ήμουν ο καλύτερος στα Μαθηματικά, αλλά αυτό, μου φαίνεται, δεν βγάζει καλή εξίσωση».

Αντρέι Μπάμπις, πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας

Κλίμα: «Για μένα είναι σημαντικό να έχουμε την βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα μας σταματήσει στην κατασκευή μονάδων πυρηνικής ενέργειας. Απλώς θέλουμε να έχουμε ηλεκτρική ενέργεια για τον κόσμο, για τις επιχειρήσεις, και θέρμανση. Και αυτό είναι προτεραιότητα και θα δω. Δεν αποκλείω τίποτε».
«Η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή ενέργεια, χωρίς καθόλου εκπομπές. Και δεν ξέρω γιατί πολλές χώρες έχουν πρόβλημα με αυτό».
«Δεν καταλαβαίνω αυτήν την προσέγγιση , κυρίως από την Αυστρία».
«Εάν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάθε κράτος μέλος έχει διαφορετικό ενεργειακό μίγμα».
«Η ουδετερότητα άνθρακα για την Τσεχική Δημοκρατία θα κοστίσει 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ».
«Πώς θα αναγκάσουμε την Κίνα, την Ρωσία και την Ινδία να μειώσουν τις εκπομπές; Αυτό είναι ένα θέμα».

Στέφαν Λέβεν, πρωθυπουργός της Σουηδίας:

Κλίμα: «Θα είναι πραγματικά κακό εάν δεν επιτύχουμε συμφωνία για τον στόχο του 2050».

Δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Κλίμα και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Δύσκολες διαπραγματεύσεις περιμένουν σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες που συνέρχονται στις Βρυξέλλες με θέμα τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050, που βρίσκεται στο κέντρο της Πράσινης Συμφωνίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά συναντά τις αντιρρήσεις των τριών χωρών της ανατολικής Ευρώπης που είναι προσανατολισμένες προς την εκμετάλλευση ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας.

Και την ίδια στιγμή, άνοιξαν οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο: το Brexit δεν συνιστά αυτήν την φορά κεντιρκό θέμα των συνομιλιών, αλλά οι Ευρωπαίοι θα έχουν ωστόσο τα βλέμματα στραμένα προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Διότι το αποτέλεσμα των σημερινών βουλευτικών εκλογών θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της συμφωνίας που έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Λονδίνο, η οποία προβλέπει το διαζύγιο να τεθεί σε εφαρμογή στις 31 Ιανουαρίου.

Απουσία του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, τα βρετανικά συμφέροντα θα εκπροσωπηθούν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που κάνει σήμερα το ντεμπούτο του σε μία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, όπου οι συζητήσεις προβλέπονται μακρές και θερμές και θα αφορούν την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπερασπισθεί τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας που παρουσίασε μόλις χθες και έτυχε μικτής υποδοχής.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να εγκρίνουν έναν στόχο που βρίσκεται στο κέντρο αυτής της συμφωνίας: την επίτευξη «κλιματικής ουδετερότητας» μέχρι το 2050, με την μείωση στο μάξιμουμ των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αντιστάθμιση του υπολοίπου με μέτρα απορρόφησης.

«Αστρονομικό κόστος»

Ο Σαρλ Μισέλ ελπίζει να κάμψει την αντίσταση των τριών χωρών που εξαρτώνται από την ρυπογόνα ενέργεια των ορυκτών καυσίμων, και κυρίως του άνθρακα: Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Ουγγαρία.

Το νούμερο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις που προβλέπει η Κομισιόν στο πλαίσιο ενός «μηχανισμού δίκαιης μετάβασης» αφορά τις περιοχές και τους τομείς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι. Ομως είναι αρκετό για να πεισθούν;

Τίποτε δεν είναι λιγότερο πιθανόν. Η πράσινη μετάβαση σημαίνει «σημαντικά κόστη και προβλήματα για τις οικονομίες μας», τόνισε πολωνική πηγή. «Μία τέτοια μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη, ισορροπημένη από κοινωνικής απόψεως και να λάμβάνει υπ΄όψιν την ιδιαίτερη κατάσταση των χωρών».

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις αναφέρθηκε επίσης στο «αστρονομικό κόστος» της μετάβασης στην ουδετερότητα άνθρακα, εκτιμώντας το για την χώρα του σε 26,5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Θέλουμε η ΕΕ να το λάβει υπ΄ όψιν», έγραψε στο Twitter.

Κάλεσε δε τις Βρυξέλλες να εξετάσουν την πυρηνική ενέργεια ως πηγή ενέργειας που μπορεί να στηριχθεί από πράσινη χρηματοδότηση. Την άποψη αυτήν στηρίζουν όλες οι χώρες που χρησιμοποιούν τη πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία. Αντίθετες είναι χώρες όπως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία.

Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας εμπόδισε άλλωστε την επίτευξη συμφωνίας χθες ως προς τον προσδιορισμό των πράσινων επενδύσεων.

Εν μέσω των εργασιών της COP25 και την επομένη της παρουσίασης της Πράσινης Συμφωνίας από την Κομισιόν, η απουσία συναίνεσης ως προς την οιυδετερότητα άνθρακα στις Βρυξέλλες θα στείλει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα.

Οι πράσινοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνδέονται επίσης με το άλλο θέμα που προκαλεί πολεμική και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής: τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027. Οι συζητήσεις και για το θέμα αυτό αναμένονται λυσσώδεις.

«Θα γίνει μεγάλος καυγάς», «είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα», σχολιάζουν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ο Σαρλ Μισέλ θα πρέπει να καταφέρει να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες που ερίζουν για το σχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η φινλανδική προεδρία και το οποίο προβλέπει εθνικές συνεισφορές 1.087 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 1,07% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ). Εναντι του 1,114% που προτείνει η Κομισιόν και το 1,3% που προτείνει το Κοινοβούλιο.

Οι περικοπές που προβλέπει το φινλανδικό σχέδιο αφορούν κυρίως την άμυνα, την φύλαξη των συνόρων, την ψηφιακή οικονομία και τις προσπάθειες για την πράσινη οικονομία.

Η μετά το Brexit περίοδος θα συζητηθεί επίσης αύριο, δεύτερη ημέρα της συνόδου, την επομένη των βρετανικών εκλογών και το θέμα θα είναι η διαπραγμάτευση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης ανάμεσα στο Λονδίνο και τους 27.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:54

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.