Ισπανία: 62,7 δις το κόστος διάσωσης των τραπεζών

Η Τράπεζα της Ισπανίας αναθεώρησε προς τα άνω, σε 62,725 δισ. ευρώ, το συνολικό κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα στη διάρκεια της κρίσης και έως τον Δεκέμβριο του 2018, με το ισπανικό κράτος να συνεισφέρει από τα ταμεία του τα 42,561 δισ. από αυτά τα χρήματα.

Αυτή η εκτίμηση είναι κατά 1,376 δισ. υψηλότερη (ένα 2,13%) από τον προηγούμενο υπολογισμό και η προς τα άνω αναθεώρηση οφείλεται στο μεγαλύτερο κόστος της διαδικασίας για τη διάσωση που προκάλεσαν τα άσχημα αποτελέσματα της CAM (που σήμερα ανήκει στην τράπεζα Sabadell) και της Unnim (που σήμερα κατέχει η τράπεζα BBVA).
Εξόν από τα 42,561 δισ. ευρώ που μετάγγισε το κράτος, το υπόλοιπο κόστος καλύφθηκε από τα 23,164 δισ. που αντλήθηκαν από το τραπεζικό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων. «Αυτά τα ποσά δεν ενσωματώνουν τους τόκους και τις προμήθειες που αποκτήθηκαν, ή πληρώθηκαν, ούτε και τις συμπληρωματικές δαπάνες», ενημερώνει στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ισπανίας.
Για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η χώρα, το ισπανικό κράτος σε συνδυασμό με τις άλλες χώρες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της ΕΕ ανέπτυξε στο διάστημα 2009-12 ένα σύστημα μέτρων για να βελτιωθεί η ρευστότητα στις τράπεζες. Ένα από αυτά ήταν η σύσταση του Ταμείου Εξαγοράς Τραπεζικών Μετοχών, που ρευστοποιήθηκε το 2012 με ένα κέρδος 650 εκατ. ευρώ για το ισπανικό κράτος, από τους εισπραχθέντες τόκους. Το δεύτερο μέτρο ήταν η χορήγηση κρατικών εγγυήσεων για ορισμένα προϊόντα πιστωτικών ιδρυμάτων, που αντιστοιχούσαν σε πάνω από 110 δισ. ευρώ - τα οποία πλέον έχουν αποσβεσθεί.
Όμως το πραγματικό κόστος της κρίσης θα διαπιστωθεί όταν το κράτος αποφασίσει να πωλήσει όλες τις μετοχές της διασωθείσας τράπεζας Bankia που διακρατεί. Ένα τμήμα του ποσού, ύψους 51,216 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι πρακτικά ανείσπρακτο και αφορά τα 24, 069 δισ. που συνεισέφερε το κράτος μέσω των φορολογουμένων. Το κράτος κατέχει το 62% των μετοχών της Bankia και έχει θέσει ως χρονικό ορίζοντα της αποχώρησής του από το ίδρυμα το 2021, όμως είναι πιθανόν να μην πραγματοποιήσει το σχέδιο αυτό.
Επίσης, το κράτος θα πρέπει να ξεγράψει διαπαντός τα ποσά που μετάγγισε στις Catalunya Banc, Novacaixagalicia, Banco de Valencia, CEISS (Caja Duero y Caja Espa), CajaSur y Banco Gallego, που ανέρχεται συνολικά σε 28,052 δισεκ. ευρώ. Επιπλέον, ο τραπεζικός τομέας έχει απωλέσει τελειωτικά 23,164 δισεκ. ευρώ για τη διάσωση τραπεζικών ιδρυμάτων που σήμερα δεν υφίστανται.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:23

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.