Ζωτικός ο ρόλος που διαδραματίζουν οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις, επισημαίνει η Κύπρος

Το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην πρόληψη της κλιμάκωσης αλλά και της αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων και  εντάσεων, στην προώθηση της σταθερότητας και στη δημιουργία περιβάλλοντος που επιτρέπουν τις ειρηνευτικές διαδικασίες, ανέπτυξε στη συνεδρίαση της Τέταρτης Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο αντιπρόσωπος της Κύπρου Δώρος Βενέζης. Η γενική συζήτηση είχε ως θέμα τη Συνολική Αξιολόγηση των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων σε όλες τις πτυχές τους.

Στην παρέμβαση του ο κ. Βενέζης, υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει υποστηρίξει εξαρχής την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Δράση για Διατήρηση της Ειρήνης» (Action for Peacekeeping), προκειμένου οι επιχειρήσεις καταστούν αποτελεσματικότερες και αποδοτικότερες στην εκπλήρωση των όρων εντολής που τους έχουν ανατεθεί. Ενώ σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμερίζεται το όραμα του Γενικού Γραμματέα στη μεταρρύθμιση του πυλώνα της ειρήνης και ασφάλειας και χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα επί αυτού.

Ο αντιπρόσωπος της Κύπρου επισήμανε επίσης τη σημασία παροχής σαφούς στρατιωτικής καθοδήγησης, επαρκούς χρηματοδότησης, κατάλληλου εξοπλισμού καθώς και κατάλληλης κατάρτισης και εκπαίδευσης του προσωπικού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων.

Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις υπογραμμίζοντας ότι η UNFICYP είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή τέτοιων πολιτικών, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η πρώτη ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ που διόρισε γυναίκα ως διοικητή της Δύναμης.

Αναφερόμενος στην παρουσία της UNFICYP από το 1964 στην Κύπρο, η ανάπτυξη της οποίας έγινε κατόπιν του τότε αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ότι αυτή συνιστά μια επιτυχία καθώς κατάφερε να εκπληρώσει αποτελεσματικά τους όρους εντολής που της ανατέθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αποτρέποντας την επανέναρξη συγκρούσεων και συμβάλλοντας στη διατήρηση της σταθερότητας.

Πρόσθεσε ότι η UNFICYP έχει υποβληθεί σε επανειλημμένες αξιολογήσεις, των οποίων οι συστάσεις έχουν εφαρμοστεί πλήρως.

Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα κράτη μέλη που συμβάλλουν με στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό στην UNFICYP.

Τέλος, ανέφερε ότι η ύπαρξη, η εντολή, η διαμόρφωση και οι δυνατότητες μιας ειρηνευτικής επιχείρησης, δεν θα πρέπει να καθορίζονται από πολιτικές σκοπιμότητες ή οικονομικούς περιορισμούς. Οι προσπάθειες για την κάλυψη του κόστους της διατήρησης της ειρήνης δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος της βέλτιστης λειτουργίας της.

 

Πηγή Αποστόλης Ζουπανιώτης 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:34

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.