ΕΕ: Ανθρωπιστική βοήθεια 10 εκατ. ευρώ στη Μοζαμβίκη

Επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 10 εκατ. Ευρώ για τις συνέπειες των τροπικών κυκλώνων που έπληξαν τη Μοζαμβίκη το 2019, ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης. Η νέα δέσμη ανθρωπιστικής βοήθειας που ανακοινώθηκε θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για επείγουσα επισιτιστική βοήθεια και διατροφική υποστήριξη, την υγειονομική περίθαλψη (τα κονδύλια της ΕΕ θα βοηθήσουν στη λειτουργία υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε κέντρα υγείας που εξυπηρετούν περιοχές που πλήττονται από κυκλώνα) και την προετοιμασία για την αντιμετώπιση καταστροφών (με αποθήκευση υλικού έκτακτης ανάγκης σε στρατηγικές τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, έτσι ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμες εάν σημειωθεί άλλη φυσική καταστροφή).

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι είχε ήδη διαθέσει 11 εκατομμύρια ευρώ το 2019 σε προηγούμενα πακέτα βοήθειας για την ανακούφιση από καταστροφές αμέσως μετά τους τροπικούς κυκλώνες καθώς και για μέτρα ετοιμότητας. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποστέλλουν είδη, ομάδες έρευνας και διάσωσης, υποστήριξη επικοινωνιών, ιατρικές υπηρεσίες και μονάδες επεξεργασία νερού, καθώς και μια ομάδα συντονιστικής υποστήριξης εμπειρογνωμόνων της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε το 75% του κόστους μεταφοράς των εν λόγω ομάδων και εξοπλισμού, ύψους άνω των 4 εκατ. Ευρώ.

"Οι τροπικοί κυκλώνες Idai και Kenneth άφησαν ένα ίχνος καταστροφής που εξακολουθεί να γίνεται αισθητό από τους πιο ευάλωτους στη Μοζαμβίκη", δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

"Η ΕΕ ενισχύει την ανθρωπιστική στήριξη για την παροχή επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης. Θα ενισχύσουμε επίσης την υποστήριξη των κοινοτήτων ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για μελλοντικές φυσικές καταστροφές. Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τη Μοζαμβίκη", σημείωσε ο Επίτροπος.

Ο Επίτροπος ταξιδεύει σήμερα στη Βόννη της Γερμανίας για τα 50 χρόνια της Συμφωνίας της Βόννης μεταξύ των κρατών της Βόρειας Θάλασσας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεργάζονται μεταξύ τους για την καταπολέμηση της ρύπανσης στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας.

Ο Επίτροπος θα συμμετάσχει αύριο στην υπουργική σύνοδο όπου οι συμμετέχοντες σκοπεύουν να εγκρίνουν την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας της Βόννης στη συνεργασία για την επιτήρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από πλοία και να καλέσουν την Ισπανία να προσχωρήσει στη συμφωνία.

Οι Υπουργοί θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν μια υπουργική δήλωση και το στρατηγικό σχέδιο δράσης για την ενδυνάμωση της περιφερειακής συνεργασίας με στόχο να εξασφαλιστεί ότι όχι μόνο κάθε πετρελαιοκηλίδα αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις θαλάσσιες μεταφορές θα μειωθεί σημαντικά.

Το απόγευμα, ο Επίτροπος θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του ΟΗΕ στη Βόννη το 2019 μαζί με τον πρώην Υφυπουργό του ΟΗΕ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για θέματα αφοπλισμού, Angela Kane, την πρώην Γερμανίδα πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, τον Γερμανό Ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικών, ο Gunter Pleuger, τον Γενικό Γραμματέα και τον Εκτελεστικό Γραμματέα της UNCCD, τον Ibrahim Thiaw και τον Αντιπρόσωπος της Νεολαίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών 2017/2018, Anaick Geißel, για να αναζητήσουν τρόπους για την προώθηση της ανάπτυξης και της ειρήνης και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην εθνική ασφάλεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:56

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
06:13
Αφρικανική σκόνη καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας
06:06
Συνελήφθη για δωροληψία ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας
06:02
Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές
05:55
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Προειδοποιήσεις ΟΗΕ προς Ισραήλ για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα
05:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
05:32
23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.