Κοινή δήλωση Συμβουλίου Ευρώπης-ΕΕ κατά της θανατικής ποινής

Με κοινή τους δήλωση σήμερα, η Υπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ Federica Mogherini και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, προέβησαν σε κοινή δήλωση ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της θανατικής ποινής.
 


Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης αντιτίθενται σθεναρά στη θανατική ποινή ανά πάσα στιγμή και υπό όλες τις περιστάσεις. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία αντίθετη προς το δικαίωμα στη ζωή. Η θανατική ποινή σημαίνει εκδίκηση, όχι δικαιοσύνη, και η κατάργησή της συμβάλλει στην ενίσχυση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
 
Στη δήλωση αναφέρεται ακόμη ότι 142 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 74% των κρατών μελών του ΟΗΕ, έχουν ήδη διακόψει τη χρήση της θανατικής ποινής, είτε με την άρση του ποινικού κώδικα είτε με την αναστολή εκτελέσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Η τάση κατάργησης συνεχίζεται, καθώς ο αριθμός των θανατικών ποινών και των εκτελέσεων μειώνεται επίσης. Το 2018, διεξήχθησαν εκτελέσεις σε 20 χώρες, που αντιπροσωπεύουν ιστορικό χαμηλό 10% των χωρών του κόσμου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΕΕ καλούν εκ νέου, με τη δήλωσή τους, τη Λευκορωσία να καταργήσει τη θανατική ποινή και να ενταχθεί στην κοινότητα των εθνών που επέλεξαν να αντικαταστήσουν την εκδίκηση με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Καλούν επίσης αυτούς τους παρατηρητές στο Συμβούλιο της Ευρώπης που δεν έχουν ακόμη καταργήσει τη θανατική ποινή να ξεκινήσουν διάλογο σχετικά με τα εμπόδια που βρίσκονται στην πορεία τους προς την κατάργηση.

Η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης ενθαρρύνουν όλες τις χώρες να ενταχθούν στην παγκόσμια Συμμαχία για το Ελεύθερο Εμπόριο, η οποία περιλαμβάνει σήμερα 62 κράτη που δεσμεύονται να περιορίσουν το εμπόριο αγαθών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση βασανιστηρίων και τη θανατική ποινή.
 
Στην κοινή δήλωση υποστηρίζεται ότι η παγκόσμια συνεργασία κατά της θανατικής ποινής μπορεί να προκαλέσει αλλαγή. Θα βοηθήσει επίσης στην καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, καθώς τα καταργητικά κράτη συχνά δεν εκδίδουν υπόπτους σε χώρες όπου θα μπορούσαν να υποστούν θανατική ποινή.

Μια συνεχώς αυξανόμενη πλειοψηφία πολιτών και ηγετών συμμερίζεται την άποψη ότι η θανατική ποινή δεν είναι περισσότερο αποτρεπτική για το έγκλημα από άλλες τιμωρίες και ότι δεν συμβάλλει στη δημόσια ασφάλεια.
 
Ο αντίκτυπος αυτής της σκληρής τιμωρίας επηρεάζει επίσης τους συγγενείς των ανθρώπων που έχουν υποστεί τη θανατική ποινή και πρώτα απ’ όλα τα παιδιά τους.
 
Τα παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς λόγω εκτελέσεων υποφέρουν από βαθιά και διαρκή τραύματα και θλίψη.
Η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίζουν τη σημασία μιας πλήρως ενημερωμένης δημόσιας συζήτησης σχετικά με τη θανατική ποινή. Έχει αποδειχθεί ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη διαδικασία εκτέλεσης, τα επιχειρήματα για την κατάργηση και τις εναλλακτικές λύσεις στη θανατική ποινή, τόσο περισσότερο συμφωνούν με την κατάργηση.

Πηγή:  (ΚΥΠΕ/ΝΡ/ΓΒΑ)
 
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:57

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.