Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %03 %766 %2019 %20:%Οκτ

Ανεπαρκής η βρετανική πρόταση για το backstop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker συνομίλησε σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας  Leo Varadkar σήμερα το απόγευμα, όπου συζήτησαν τις τελευταίες προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.

Ο Πρόεδρος Juncker επιβεβαίωσε ότι ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία στην πρόταση, για τα οποία απαιτείται περαιτέρω εργασία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Πρόεδρος Juncker υπογράμμισε ότι η διακυβέρνηση του συστήματος θα πρέπει να είναι σταθερή και προβλέψιμη.

Επαναβεβαίωσε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης πρέπει τώρα να περιέχει μια νομικά λειτουργική λύση και ότι δεν μπορεί να βασιστεί σε μη προεπιελεγμένες ρυθμίσεις που θα αφεθούν στη διαπραγμάτευση κατά τη μεταβατική περίοδο. Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης δεν θα ικανοποιούσε όλους τους στόχους του backstop: την αποτροπή ενός σκληρού συνόρου, τη διατήρηση της συνεργασίας Βορρά-Νότου και την οικονομία του συνόλου της νήσου και την προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και της θέσης της Ιρλανδίας σε αυτήν. "Για το λόγο αυτό, χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις με τους διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου", συμφώνησαν οι δύο.

Ο Πρόεδρος Juncker επιβεβαίωσε τέλος εκ νέου την ακλόνητη υποστήριξή του προς την Ιρλανδία. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι θα ήταν υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου να δημοσιεύσει το νομικό κείμενο της πρότασής τους.

 

Σύνταξη:Αθανάσιος Αθανασίoυ