356 μετανάστες παραμένουν επί 11 μέρες στο Ocean Viking

Στο ανθρωπιστικό πλοίο Ocean Viking, το οποίο αναζητά όπως και το Open Arms ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβαστούν οι 356 μετανάστες που έχει διασώσει -κάποιους από τους οποίους πριν 11 ημέρες- επικρατεί αβεβαιότητα, αλλά η κατάσταση παραμένει ήρεμη.

«Πότε θα φτάσουμε;», «πού πάμε;», ρωτούν τακτικά οι μετανάστες στη διάρκεια της ημέρας.

«Προς το παρόν η ψυχολογική τους κατάσταση παραμένει καλή, οι άνθρωποι συνεργάζονται», επεσήμανε ο Τζέι Μπέργκερ συντονιστής της αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) που βρίσκεται στο πλοίο, το οποίο έχει ναυλώσει η μη κυβερνητική οργάνωση μαζί με τη SOS Mediterranee. «Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, αλλά δεν είχαμε φανταστεί ότι θα διαρκέσει τόσο και δεν είναι καλό για κανέναν», πρόσθεσε.

Την Κυριακή οι μετανάστες μπόρεσαν να πλυθούν. Το μεγάλο, κόκκινο πλοίο διαθέτει έξι ντουσιέρες για τους άνδρες και δύο για τις γυναίκες, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι πέντε και συνοδεύουν τέσσερα παιδιά, αλλά η ανάγκη για εξοικονόμηση νερού οδηγεί σε περιορισμούς στην πρόσβαση.

Προκειμένου να εξοικονομήσει καύσιμα το Ocean Viking παραμένει σχεδόν ακίνητο στη μέση της διαδρομής μεταξύ Μάλτας και Λινόζα, ενός ιταλικού νησιού κοντά στη Λαμπεντούζα. Στο πίσω μέρος του πλοίου έχει δημιουργηθεί χώρος για μπουγάδα, ενώ στη γέφυρα μετανάστες έχουν φτιάξει ένα κομμωτήριο.

«Κάθε ημέρα προσπαθούμε να βρούμε κάτι να τους αποσπάσει την προσοχή», εξήγησε ο Μπέργκερ.

Το Σάββατο διοργανώθηκε μάθημα ζωγραφικής, χάρη στο οποίο πολλοί μετανάστες μπόρεσαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να διηγηθούν τις κακουχίες που έχουν περάσει. Όμως η αναμονή είναι δύσκολη και η ένταση αυξάνεται κάθε βράδυ την ώρα της διανομής των χαρτοκιβωτίων και των κουβερτών, όταν κάθε ένας πρέπει να βρει μια θέση στη γέφυρα για να ξαπλώσει.

«Δεν μπορούμε να τους πούμε ότι θα χρειαστεί να περιμένουν τρεις ημέρες ή μία εβδομάδα. Το μόνο που τους λέμε είναι: “θα είμαστε εδώ μαζί σας για όσο καιρό χρειαστεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε την κατάστασή σας όσο πιο άνετη γίνεται”», τόνισε ο Μπέργκερ. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:49

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.