Αναξιόπιστος ο Σαλβίνι για το Κίνημα 5 Αστέρων

Το ιταλικό αντισυστημικό κόμμα Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) ανακοίνωσε χθες πως ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών, δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος του, κλείνοντας την πόρτα σε μία προοπτική ανασύστασης της κυβερνητικής τους συμμαχίας.

Τα ηγετικά στελέχη του Κινήματος συναντήθηκαν στην έπαυλη του ιδρυτή του, του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, προκειμένου να εξετάσουν τη στάση της παράταξης μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε την Τρίτη στη Γερουσία, σχετικά με την κυβερνητική κρίση που προέκυψε από την κατάθεση πρόταση μομφής από τον Σαλβίνι. "Ολοι οι παρόντες συμφωνήσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Σαλβίνι ως πλέον μη αξιόπιστο συνεταίρο", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κινήματος.
 
Μεταξύ των στελεχών που παρέστησαν στην έπαυλη του Γκρίλο, αναφέρονται ο ηγέτης του Μ5S Λουίτζι Ντι Μάγιο, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Φίκο και το ηγετικό στέλεχος Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, που χαίρει μεγάλης δημοφιλίας. Μετά την πρόταση μομφής, το Κίνημα έχει ξεκινήσει επαφές με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) για σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Η εξέλιξη αυτή θορύβησε τον Σαλβίνι, ο οποίος ανέκρουσε πρύμναν ενώπιον της προοπτικής να εκπαραθυρωθεί από την εξουσία και πρότεινε στους 5 Αστέρες έναν εκτεταμένο ανασχηματισμό του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος. Μία προοπτική που όμως απορρίπτουν τα στελέχη του Μ5S.
 
Μετά την ανακοίνωση του Κινήματος, ο Σαλβίνι δήλωσε πως θα ακούσει την Τρίτη με ανοικτό μυαλό την ομιλία του Κόντε και πως πλέον η μόνη του έγνοια είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας κυβέρνησης PD/M5S και γι' αυτό "θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν". Ωστόσο, λίγο αργότερα μιλώντας σε εκδήλωση κοντά στην πόλη Λούκα, στην Τοσκάνη, ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως δεν έχει τις αναγκαίες ψήφους στο Κοινοβούλιο για να σταματήσει μία "τέτοια κυβέρνηση αποτυχημένων", υπαινισσόμενος το γεγονός ότι στις πρόσφατες Ευρωεκλογές η Λέγκα αναδείχθηκε με διαφορά πρώτο κόμμα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση Κόντε, τονίζοντας πως εάν ο πρωθυπουργός "χαράξει ένα μονοπάτι που είναι καλό για την Ιταλία, ποιος θα πει όχι;" Από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε πως σε περίπτωση που σχηματισθεί κυβέρνηση PD/M5S η Λέγκα θα οργανώσει κινητοποιήσεις στους δρόμους "γιατί τίθεται σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία της Ιταλίας".
 
Το Κίνημα των 5 Αστέρων στην ανακοίνωσή του τονίζει πως όχι μόνον είναι αναξιόπιστος ο Σαλβίνι, αλλά και η μεταβολή της στάσης του με στόχο να το ξαναπροσεταιρισθεί είναι "μία αναίσχυντη αναστροφή, με την οποία πασχίζει να υπαγορεύσει όρους χωρίς καμμία αξιοπιστία". Επίσης εκφράζει τη λύπη του γιατί η στάση του Σαλβίνι κατέστρεψε την καλή συνεργασία που είχε στο Κοινοβούλιο με τα άλλα μέλη της ξενοφοβικής παράταξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.