Γερμανία: «Άρωμα γυναίκας» στο υπουργείο Άμυνας

Την πληροφορία ότι η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ θα διαδεχθεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τα μεσάνυχτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σήμερα (Τετάρτη) στις 12:00 (ώρα Ελλάδος) η κυρία φον ντερ Λάιεν, η οποία εξελέγη χθες το βράδυ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μεταβεί στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue προκειμένου να λάβει την προβλεπόμενη από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο άδεια αποχώρησης από την κυβέρνηση.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ βρίσκεται σε διακοπές και θα εκπροσωπηθεί από τον δήμαρχο του Βερολίνου και αντιπρόεδρο της Άνω Βουλής (Bundesrat) Μίχαελ Μιούλερ. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία διορισμού της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ στο αξίωμα υπουργού Άμυνας, η οποία ωστόσο θα ορκιστεί τον Σεπτέμβριο, καθώς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο βρίσκεται ήδη στην θερινή διακοπή των εργασιών του.

Η απόφαση συμμετοχής της αρχηγού της CDU στην κυβέρνηση φαίνεται πως αιφνιδίασε την πολιτική σκηνή στο Βερολίνο, καθώς η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε πρόσφατα δηλώσει ότι «υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στο κόμμα» και δεν επιθυμούσε να αναλάβει κυβερνητικό πόστο.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία σήμερα συμπληρώνει τα 65 της χρόνια, λίγες ώρες πριν από την επιβεβαίωση της είδησης είχε, σύμφωνα με την Handelsblatt, δηλώσει προς τα μέλη του προεδρείου του κόμματός της ότι η αντικατάσταση της κυρίας φον ντερ Λάιεν θα γινόταν άμεσα, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική θέση η οποία δεν μπορούσε να μείνει κενή για πολύ.

«Το γεγονός ότι η αρχηγός του CDU αναλαμβάνει αυτό το παραδοσιακά δύσκολο πόστο αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα από την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, ενώ ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ επαίνεσε την απόφαση της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ, κάνοντας λόγο για «ισχυρή λύση, η οποία δίνει στην κυβέρνηση νέα δύναμη». Το να αναλάβει η αρχηγός του CDU κυβερνητική ευθύνη σε μια τόσο δύσκολη εποχή είναι σωστό, πρόσθεσε.

«Από την πρώτη στιγμή της εκλογής της στην ηγεσία του κόμματος, ήμουν πεπεισμένος ότι η πρόεδρος ανήκει εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου», σημείωσε ο πρόεδρος του CDU της Θουριγγίας, Μάικε Μόρινγκ.

Σε διαφορετικό ύφος ήταν η αντίδραση των Φιλελευθέρων (FDP): «Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ καθιστά τον εαυτό της αναξιόπιστο. Αφού επί εβδομάδες απέκλειε το ενδεχόμενο εισόδου της στην κυβέρνηση, γίνεται τώρα υπουργός Άμυνας», δήλωσε η αρμόδια για αμυντικά θέματα Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν στην Bild.

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, σε ό,τι αφορά τα θέματα Άμυνας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν έχει τοποθετηθεί εκτενώς. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό Der Spiegel, είχε ζητήσει βελτίωση του αμυντικού προϋπολογισμού και την αύξηση των δαπανών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να ανταποκριθεί η Γερμανία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των συμμάχων της.

Η εφημερίδα Bild πάντως, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της θέσης του υπουργού Άμυνας αλλά και τις αυξημένες ανάγκες ανασυγκρότησης του CDU μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ενόψει των κρατιδιακών εκλογών στην Σαξονία, την Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο το φθινόπωρο, διερωτάται εάν η ανάληψη του υπουργείου Άμυνας μπορεί να σημαίνει την παραίτηση της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ από την ηγεσία του κόμματος. Η ίδια πάντως, τονίζει η εφημερίδα, δεν απάντησε σε αυτό το ερώτημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:36

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
13:04
Μάχη με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
12:44
Τροποποίηση διατάγματος για τα μέτρα κατά του κορονοϊού αποφάσισε το Υπουργικό (Βίντεο)
12:36
Πασινιάν: Ανάγκη επιστροφής περιοχών στο Αζερμπαϊτζάν ή πόλεμος
12:27
Τη συνολική βροχόπτωση για τον μήνα κάλυψε η βροχόπτωση στη Λευκωσία
12:08
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν (Βίντεο)
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.