Νέες ενστάσεις Μακρόν για άμεση διεύρυνση της ΕΕ

Την αντίθεσή του σε τυχόν διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού υλοποιηθούν βαθιές αλλαγές που θα αναβαθμίσουν την λειτουργία του μπλοκ διατύπωσε εκ νέου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, εγείροντας νέες αμφιβολίες για την προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Κατά την διάρκεια επίσκεψή του στην υποψήφια Σερβία, χθες, ο κ. Μακρόν σημείωσε πως τυχόν διεύρυνση του μπλοκ δίχως να έχουν ληφθεί αποφάσεις για βαθιές τομές στην ΕΕ θα προκαλέσει προβλήματα σε όλες τις πλευρές.

«Δεν θα ήταν καλό για την Σερβία να μπει πολύ γρήγορα, ούτε για την ΕΕ», είπε ο κ. Μακρόν αφότου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Μολονότι εκτίμησε πως η μελλοντική είσοδος της Σερβίας στην Ένωση είναι δεδομένη, τάχθηκε κατά του ορισμού χρονοδιαγράμματος για την είσοδο.

«Δεν πρέπει να δεσμευτούμε σε μία ημερομηνία, διότι εάν αποτύχουμε θα φανεί πως πρόκειται για αποτυχία», είπε.

Στα τέλη Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετέθεσε έως τον Οκτώβριο την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα, προκαλώντας έντονη ενόχληση στις δύο βαλκανικές πρωτεύουσες.

Δεν είναι πάντως βέβαιο πως τον Οκτώβριο θα δοθεί το «πράσινο φως», καθότι η απόφαση απαιτεί ομοφωνία. Πέραν της Γαλλίας και η Δανία έχει εκφράσει εντάσεις.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει διαφωνήσει δημοσίως με τον κ. Μακρόν, αντιτείνοντας πως η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να εκτυλιχτεί παράλληλα με την μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ ήταν η Κροατία, το 2013. Οι Βρυξέλλες έχουν επιχειρήσει να αναζωπυρώσει την ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, όμως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει καταστήσει σαφές πως καμία από τις έξι χώρες της περιοχές δεν θα ενταχθούν πριν το 2025.

Πηγή: Skai.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:37

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.