Απορρίπτουν το backstop ακόμα και με αλλαγές οι Τζόνσον και Χαντ

Την ανησυχία μετριοπαθών Βρετανών βουλευτών έχει προκαλέσει η θέση αμφότερων των διεκδικητών της πρωθυπουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν θα δέχονταν το λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία, έστω και αν συνοδευόταν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Οι Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ τοποθετήθηκαν επί του backstop σε νεότερη μεταξύ τους αναμέτρηση, που διοργάνωσε η εφημερίδα Sun το βράδυ της Δευτέρας.

«Όχι σε χρονικά όρια ή σε μονομερείς καταπακτές απόδρασης ή σε όλα αυτά τα περίτεχνα τέχνασμα, εξωραϊσμούς, κωδίκελλους και τα λοιπά που θα μπορούσαν να προσαρτήσουν στο backstop», είπε ο κ. Τζόνσον απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μαζί του συμφώνησε ο κ. Χαντ: «Το backstop, ως έχει, είναι νεκρό. Δε νομίζω ότι αλλάζοντάς το λίγο με ένα χρονικό όριο θα έχει αποτέλεσμα, πρέπει να βρούμε έναν καινούριο τρόπο».

Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι η Συμφωνία Αποχώρησης που έχει συναφθεί με την Τερέζα Μέι δεν επιδέχεται διαπραγμάτευση και το backstop περιλαμβάνεται σε αυτή τη συμφωνία.

Το backstop προβλέπει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση μέχρις ότου βρεθεί μια άλλη μόνιμη λύση για την αποφυγή της επιστροφής στα σκληρά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Βουλευτές των Συντηρητικών έχουν πει ότι θα συζητούσαν την αποδοχή του backstop εφόσον υπήρχε μία σαφής ημερομηνία λήξης, προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός με την ΕΕ και να αποφευχθεί το ‘no deal’.

Ο Συντηρητικός Σάιμον Χόαρ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για Βόρεια Ιρλανδία στο Γουέστμινστερ, δήλωσε στο Sky News ότι η θέση των δύο υποψηφίων διαδόχων της κ. Μέι είναι «ανησυχητική και θλιβερή».

«Το μόνο που μπορώ να ελπίζω είναι ότι αυτή η ρητορική προκύπτει από τη θέρμη μιας προεκλογικής εκστρατείας. Δεν είναι καλή για την ένωση και είναι ένα επικίνδυνο βήμα αυτό που μοιάζει να έχουν κάνει οι δύο άνδρες», σχολίασε ο Βρετανός βουλευτής.

Παράλληλα, η ευρωβουλευτής του Σιν Φέιν απο τη Βόρεια Ιρλανδία Μαρτίνα Άντερσον σχολίασε ότι η θέση των κ.κ. Τζόνσον και Χαντ στην ουσία συνεπάγεται σε μία «έξοδο-συντριβή».

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή αναμέτρηση των δυο υποψηφίων, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι θα τερματίσει την «ηττοπάθεια» που δεν έχει επιτρέψει ακόμα στη χώρα να βγει από την ΕΕ, τηρώντας τη διορία της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit.

Ο Τζέρεμι Χαντ από την πλευρά του είπε ότι έχει την εμπειρία να γίνει ένας αποτελεσματικός πρωθυπουργός και να επανενώσει τη χώρα. Ο κ. Χαντ έχει πει ότι αν υπάρχει προοπτική συμφωνίας με την ΕΕ θα δεχόταν μία νέα μικρή αναβολή στο Brexit πέρα από το τέλος Οκτωβρίου, αλλά και ότι με «βαριά καρδιά» θα συναινούσε σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία αν δεν υπήρχε τέτοια προοπτική.

Και οι δύο απέρριψαν τα ενδεχόμενα είτε νέου δημοψηφίσματος είτε εκλογών πριν από την υλοποίηση του Brexit.

Εξάλλου, αμφότεροι επέκριναν τα tweet του Αμερικανού προέδρου Τραμπ με τα οποία καλούσε γυναίκες μέλη του Κογκρέσου με καταγωγή από κοινότητες μειονοτήτων «να πάνε πίσω στην πατρίδα τους».

Ο κ. Χαντ είπε ότι συμφωνεί με την επικριτική δήλωση εκπροσώπου της Ντάουνινγκ Στριτ που έκανε λόγο για «εντελώς απαράδεκτα» σχόλια, ενώ και ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τέτοια «πλήρως απαράδεκτη» γλώσσα. Αμφότεροι, ωστόσο, απέφυγαν να χαρακτηρίσουν τα σχόλια Τραμπ «ρατσιστικά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:37

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκύρας οι δηλώσεις Ερντογάν
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.