Ξεκινάει στο Κίεβο η 21η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Ουκρανίας

Ξεκινάει σήμερα στο Κίεβο, η 21η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας στο πλαίσιο της 10ης επετείου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker (συνοδευόμενοι από τον Επίτροπο Hahn και την Ύπατη Εκπρόσωπο Mogherini) θα εκπροσωπήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά από τον νέο Πρόεδρο Volodymyr Zelensky.

Οι ηγέτες θα καλωσορίσουν τα θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ- Ουκρανίας DFCTA . Η συμφωνία έχει ήδη θετικό οικονομικό αντίκτυπο, καθιερώνοντας σταθερά την ΕΕ ως κύριο εμπορικό εταίρο της Ουκρανίας και κύρια αγορά για τις ουκρανικές εξαγωγές. Το εμπόριο ΕΕ-Ουκρανίας αυξήθηκε κατά περίπου 50% από την έναρξη ισχύος της DCFTA τον Ιανουάριο του 2016.

Οι ηγέτες θα αναγνωρίσουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ουκρανία στη διαδικασία μεταρρύθμισης της και την υποστήριξη της ΕΕ προς αυτήν. Θα τονίσουν επίσης τη σημασία που έχει η Ουκρανία να εφαρμόσει όλες τις δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της ΕΕ και να διατηρήσει το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εντός τροχιάς. "Μετά τις εκλογές για το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας στις 21 Ιουλίου 2019, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο ρυθμός υλοποίησης του φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ουκρανίας, το οποίο συνδέεται στενά με τη συμφωνία σύνδεσης, ιδίως στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της ενέργειας τομέας", θα σημειώσει η ΕΕ.

"Η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της νέας προεδρικής διοίκησης, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Ουκρανίας σε στενό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της πορείας μεταρρύθμισης της Ουκρανίας", θα τονίσει η πλευρά της ΕΕ.

Επίσης θα τονιστεί ότι "ο διορισμός των δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς, όπου η συνεχιζόμενη πρόοδος παραμένει ουσιαστική για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας".

Ακόμη η ΕΕ θα επιβεβαιώσει "την υποστήριξή της στην Ουκρανία στον αγώνα της κατά των απειλών στον κυβερνοχώρο και της παραπληροφόρησης".

Αμέσως μετά οι ηγέτες θα συζητήσουν περαιτέρω τρόπους για την εντατικοποίηση της εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης και θα ενισχύσουν περαιτέρω την κανονιστική προσέγγιση σε τομείς όπως η ψηφιακή οικονομία, η διευκόλυνση του εμπορίου, η τελωνειακή συνεργασία και η δικαιοσύνη και οι εσωτερικές υποθέσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η σύνοδος κορυφής θα επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξη της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της και θα καταδικάσει τη Ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες θα επαναλάβουν τη μέγιστη ανησυχία τους για την κατάσταση και τα περιστατικά στα στενά του Κερτς και τη Θάλασσα του Αζόφ και τη στρατιωτικοποίηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

Οι ηγέτες θα επαναλάβουν επίσης την έκκλησή τους προς τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως τους κρατούμενους ναυτικούς της Ουκρανίας, να επιστρέψει τα κατασχεθέντα πλοία και να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση από τα στενά του Κερτς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα συζητήσουν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας στην Αζοφική Θάλασσα στην τοπική οικονομία και τις κοινότητες.

Οι ηγέτες θα τονίσουν την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ από όλες τις πλευρές, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ευθύνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο θέμα αυτό.

Θα υπενθυμίσουν την πλήρη υποστήριξή τους στις διπλωματικές προσπάθειες που έγιναν στο πλαίσιο της μορφής της Νορμανδίας, της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και του ΟΑΣΕ με στόχο τη βιώσιμη και ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Οι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν εκ νέου την υποστήριξή τους στην Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ (SMM) στην Ουκρανία.

Η ΕΕ θα εκφράσει την ετοιμότητά της να υποστηρίξει την προσέγγιση της Ουκρανίας έναντι των πολιτών της σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες ανασυγκρότησης μετά την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Σημειώνεται ότι ελλείψει προόδου, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου να εγκρίνουν την παράταση των οικονομικών κυρώσεων που αφορούν συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Οι ηγέτες θα καταδικάσουν την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία και Σεβαστούπολη, θα επαναλάβουν την έκκλησή τους προς τη Ρωσία να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση διεθνών οργανισμών και παραγόντων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τους καθιερωμένους διεθνείς μηχανισμούς στους τομείς που επί του παρόντος δεν υπάγονται στον έλεγχο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Οι ηγέτες θα ζητήσουν επίσης την απελευθέρωση όλων των παρανόμως κρατουμένων Ουκρανών πολιτών στην Κριμαία και τη Ρωσία.

Η ΕΕ θα επιβεβαιώσει εκ νέου τη δέσμευσή της να εφαρμόσει πλήρως την πολιτική μη αναγνώρισης της παράνομης προσάρτησης, μεταξύ άλλων μέσω περιοριστικών μέτρων.

Τέλος οι ηγέτες θα καταδικάσουν επίσης τα πρόσφατα ρωσικά μέτρα επί των πολιτών των περιοχών που επί του παρόντος δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης να υποβάλλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα με απλοποιημένο τρόπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:45

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.