1ο Συμβούλιο Υπουργών υπό Φινλανδική Προεδρία

Ξεκινάει τις εργασίες του σήμερα στις Βρυξέλλες, το πρώτο επί Φινλανδικής Προεδρίας Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών υπό την Aino-Kaisa Pekonen, Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Φινλανδίας και τον Timo Harakka, Υπουργό Απασχόλησης της Φινλανδίας.



Η σύνοδος αρχίζει με την έγκριση σημείων «Α» και θα ακολουθήσει συζήτηση δημόσιας πολιτικής για την οικονομία της ευημερίας, με τη συμμετοχή του Angel Gurria, Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ. Ο κ. Gurria θα παρουσιάσει τα ευρήματα του ΟΟΣΑ επί του θέματος. Οι Υπουργοί θα στραφούν στη συνέχεια στο ευρωπαϊκό εξάμηνο με την έγκριση των συστάσεων για τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων του 2019, την έγκριση της γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης (EMCO) και της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας (SPC) και την εφαρμογή της για το 2018.

Ακολούθως οι Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν επίσης δημόσια συζήτηση σχετικά με τις πτυχές απασχόλησης της ανακοίνωσης της Κομισιόν με τίτλο «Καθαρός πλανήτης για όλους: ένα ευρωπαϊκό μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα για μια ευημερούσα, σύγχρονη, ανταγωνιστική και κλιματικά ουδέτερη οικονομία».

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το θέμα «Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και η Οικονομία της Ευημερίας», με τη συμμετοχή του Mario Centeno, Προέδρου της Ευρωομάδας και του Υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας. Αμέσως μετά οι Υπουργοί θα διεξαγάγουν δημόσια συζήτηση πολιτικής για την Οικονομία της ευημερίας.

Η "Οικονομία της ευημερίας" είναι ένα θέμα προτεραιότητας της Φινλανδίας στην εντολή του EPSCO. Η φινλανδική προεδρία κάλεσε τον ΟΟΣΑ να καταρτίσει ένα υπόμνημα για να διερευνήσει και να αποσαφηνίσει τη σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας των ανθρώπων, αξιοποιώντας τη διεθνή έρευνα. Το υπόβαθρο αυτό παρέχει σημαντική εμπειρική υποστήριξη στη συζήτηση προσανατολισμού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, θα θέσει το σκηνικό για τη συζήτηση παρουσιάζοντας τα ευρήματα του ΟΟΣΑ στο θέμα.

Κατά την Προεδρία, η έννοια της οικονομίας της ευημερίας παρέχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη χάραξη πολιτικής. Πέρα από το ΑΕΠ ως εργαλείο μέτρησης της παραγωγής της αγοράς και της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο πρωταρχικός ισχυρισμός της ιδέας είναι ότι, ενώ η ευημερία των ανθρώπων είναι αξία από μόνη της, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση βιώσιμης μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Επιδιώκει να αυξήσει την κατανόηση στην ΕΕ σχετικά με το πόσο ευημερούσες πολιτικές και δομές ενισχύουν την παραγωγικότητα, δημιουργούν οικονομική ανάπτυξη, αυξάνουν την απασχόληση και υποστηρίζουν τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών καθώς και την κοινωνική σταθερότητα.

Τέλος στη σύνοδο του Συμβουλίου EPSCO, οι υπουργοί θα διοργανώσουν δημόσια συζήτηση σχετικά με τις πτυχές της ανακοίνωσης "καθαρός πλανήτης" για την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική, με βάση Διοικητικό Σημείωμα της Προεδρίας. Αρκετοί άλλοι σχηματισμοί του Συμβουλίου έχουν ήδη πραγματοποιήσει συζητήσεις σχετικά με το θέμα, επικεντρώνοντας τις πτυχές στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους. Η συζήτηση EPSCO θα συμβάλει επίσης στο συνολικό στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα της Ένωσης, συζητώντας τις σχετικές πτυχές απασχόλησης.

Αναγνωρίζοντας ότι είναι σημαντικό να προωθηθούν λύσεις που είναι ουδέτερες για το κλίμα, η Προεδρία υπογραμμίζει την ανάγκη παρακολούθησης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεών τους όσον αφορά την προστιθέμενη αξία, τις θέσεις εργασίας, τα εμπορικά ισοζύγια και τις εξαγωγές. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους τομείς εκείνους που πρέπει να προσαρμοστούν σε νέους τρόπους με τους οποίους δεν μπορούν να ασκούν επίπτωση στο κλίμα, καθώς και στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση, που πλήττονται από τη μετάβαση.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΑΧΡ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:46

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.