Για τα πλείστα αξιώματα της Ε.Ε. κατέληξαν οι «28»

Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις τριών ημερών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν τέλος στο αδιέξοδο, καταλήγοντας σε συμφωνία όσον αφορά τα πλείστα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τη νευραλγική θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι "28" προτείνουν την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εις αντικατάσταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
Ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προτείνεται η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ για την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες κατέληξαν στον πρωθυπουργό του Βελγίου και μέλος των Φιλελευθέρων, Σαρλ Μισέλ.  
Παράλληλα, για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ηγέτες κατέληξαν στον Ισπανό σοσιαλιστή, Ζοζέπ Μπορέλ.
Για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακούγεται πλέον έντονα, το όνομα του Βούλγαρου σοσιαλιστή, Σεργκέι Στανίσεφ. Ερωτηθείς σχετικά, ο Ντοναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ευνοούν την ανάδειξη ενός σοσιαλιστή από την κεντρική ή ανατολική Ευρώπη για το πρώτο μισό της θητείας του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, και για το δεύτερο μισό ένα στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της επιλογής, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Εκτιμάται ότι η υποψηφιότητά του σοσιαλιστή Στανίσεφ θα κάμψει την αδιαλλαξία των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν. Ήδη, μεγάλος αριθμός Ευρωβουλευτών, έχουν εκφράσει ανησυχία για την συνολική πρόταση των Ευρωπαίων ηγετών.  
Με εξαίρεση την περίπτωση του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, ο οποίος μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του χωρίς πρόσθετες διαδικασίες, οι επιλογές των Ευρωπαίων ηγετών για τις υπόλοιπες νευραλγικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τελούν υπό την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου.  

Για απόλυτη ισορροπία μεταξύ γυναικών και ανδρών στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.  
Σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κύριος Τουσκ ανέφερε ότι κανένας δεν διαφώνησε στο πακέτο που αποφασίστηκε σήμερα, παρά το γεγονός ότι λόγω προβλημάτων στο εσωτερικό της γερμανικής συγκυβέρνησης, το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία.  
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο κύριος Τουσκ, ενθαρρύνει την υποψήφια πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τοποθετήσει στις θέσεις των αντιπροέδρων τους κορυφαίους υποψήφιους των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, Φρανς Τίμερμανς και Μαργκρέτε Βεστάγκερ.  
Αρχικός στόχος των Ευρωπαίων ηγετών, τόνισε ο Ντόναλ Τουσκ, ήταν να γίνει σεβαστή η διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων, παρότι δεν υπήρχε νομική υποχρέωση.

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, έστειλε το μήνυμα ότι ο διάλογος και ο σεβασμός, αποτελούν τη βάση για τον συμβιβασμό και την πρόοδο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κύριος Μισέλ δήλωσε ότι αναγνωρίζει το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει και σημείωσε πως θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση. Οι προκλήσεις, πρόσθεσε, αποτελούν συνάμα και ευκαιρίες.
Ο Σαρλ Μισέλ, ανέφερε, ότι ακολουθεί μία πολύ σημαντική πενταετία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως είπε, καλείται να προστατεύσει την αλληλεγγύη, τη διαφορετικότητά και την ενότητά της.  

Την αποχώρησή της προσωρινά, από τα καθήκοντα της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.  
Με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Τουίτερ, η κυρία Λαγκάρντ αναφέρει ότι την τιμά ιδιαίτερα η πρόταση που της έγινε να αναλάβει την προεδρία της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και προσθέτει ότι σε συμφωνία με την Επιτροπή Δεοντολογίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποφάσισε να αποχωρήσει προσωρινά από τα καθήκοντά της.
Αντικαταστάτης κατά την περίοδο απουσίας της, αναλαμβάνει ο δεύτερος τη τάξει στο Ταμείο, Ντέιβιντ Λίπτον.  
Σε περίπτωση που η υποψηφιότητά της επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή: ΡΙΚ, Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:50

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.