«Πόλεμος» για το πιο σκληρό Brexit και οικονομικές υποσχέσεις από Τζόνσον και Χαντ

Προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα έθετε ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ο Τζέρεμι Χαντ για να υπάρξει πρόοδος με την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία του Brexit.

«Αν τότε η κρίση μου και η κρίση του υπουργικού μου συμβουλίου ήταν πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία στον ορίζοντα, θα διέκοπτα άμεσα κάθε συζήτηση με την ΕΕ και θα επικέντρωνα όλη την αποστολή της χώρας στις προετοιμασίες για ένα no deal», είπε σε ομιλία του τη Δευτέρα ο ένας από τους δύο διεκδικητές της θέσης της Τερέζα Μέι.

Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι αυτή η προθεσμία στην ουσία δίνει περιθώριο μόλις τριών εβδομάδων για συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, λόγω των θερινών διακοπών και των συνεδρίων των βρετανικών κομμάτων.

Σχολιάζοντας τη σταδιακή σκλήρυνση της στάσης του κ. Χαντ επί του Brexit σε αυτή τη δεύτερη φάση της κούρσας διαδοχής της κ. Μέι, οι Sunday Times έκαναν λόγο για «πλειοδοτικό πόλεμο για το σκληρό Brexit» με τον άλλον υποψήφιο, τον Μπόρις Τζόνσον.

Σήμερα πάντως, πέντε ημέρες πριν τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος αρχίσουν να υποβάλλουν τις επιστολικές τους ψήφους για τον επόμενο πρωθυπουργό, οι δύο διεκδικητές στρέφονται σε οικονομικές εξαγγελίες που περιλαμβάνουν αυξήσεις δαπανών.

Ο Τζέρεμι Χαντ εξήγγειλε κονδύλι ύψους 6 δισεκατομμυρίων λιρών με σκοπό την προστασία των αγροτών και των αλιέων στη Βρετανία από τις συνέπειες ενός πιθανού no deal στο Brexit στα τέλη Οκτωβρίου.

Είπε επίσης ότι θα παρουσίαζε έναν έκτακτο προϋπολογισμό σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ο οποίος θα περιλάμβανε μείωση του συντελεστή φόρου για τις επιχειρήσεις στο 12,5%. Το μέτρο αυτό πιστεύεται ότι θα κόστιζε 13 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του διαμηνύει μέσω υποστηρικτών του ότι θα προέβαινε σε αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, που στηρίζει τον κ. Τζόνσον, είπε ότι τα χρήματα για τις αυξήσεις θα εξασφαλίζονταν από το δημοσιονομικό μαξιλάρι που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των αναταράξεων από ένα no deal.

Σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς, ο σφοδρός πολέμιος του άτακτου Brexit υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ σχολίασε στο Twitter: «Η ‘δημοσιονομική δύναμη πυρός’ που έχουμε χτίσει για την περίπτωση του no deal στο Brexit θα είναι διαθέσιμη για πρόσθετες δαπάνες μόνο εάν φύγουμε με μια συντεταγμένη μεταβατική περίοδο. Αν όχι, τότε θα χρειαστεί ολόκληρη για την κάλυψη της τρύπας που θα προκαλέσει το no deal στα δημόσια οικονομικά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:51

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.