Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %18 %754 %2019 %20:%Ιουν

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και αποδοκιμάζει έντονα το γεγονός πως η Τουρκία δεν έχει ακόμα απαντήσει στις συνεχείς εκκλήσεις των Βρυξελλών για τερματισμό τους.
Υπογραμμίζει παράλληλα τη σοβαρή και αρνητική επίδραση τέτοιων παράνομων ενεργειών σε όλο το φάσμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, καλεί την Αγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από τέτοιες ενέργειες.
Προσθέτει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τονίζει πως είναι έτοιμη να απαντήσει αναλογικά και σε πλήρη αλληλεγγύη με τη Λευκωσία.
Το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλλουν επιλογές για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση.
Το Συμβούλιο, καλεί την ίδια ώρα την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, περιλαμβανομένης της πλήρους και άνευ διακρίσεων εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη- μέλη. Η αναγνώριση όλων των κρατών- μελών, τονίζει, είναι απαραίτητη.
Σημειώνει παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μιά συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
Εν προκειμένω, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας, η Τουρκία να δεσμεύεται και να συμβάλλει σε μιά τέτοια διευθέτηση, περιλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση και του κεκτημένου.

Δήλωση Επίτρόπου Διεύρυνσης

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ανακοίνωσε μετά το πέρας της Συνεδρίας, ότι το Συμβούλιο επιβεβαίωσε πως η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις δικές της αποφάσεις.
Ο κύριος Χαν είπε ότι το ντε φάκτο πάγωμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το οποίο αποφάσισε πέρσι το Συμβούλιο, παραμένει.
Πρόσθεσε ότι η συζήτηση επηρεάστηκε σημαντικά από την κατάσταση με τη γεώτρηση τουρκικών πλοίων, εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κάτι που είναι απαράδεκτο και συνεπώς τα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρονται σε αυτή την πολύ πρόσφατη εξέλιξη.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού


Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %18 %771 %2019 %20:%Ιουν