ΕΕ-ΗΠΑ: Εισαγωγή βόϊου κρέατος χωρίς ορμόνες την επόμενη επταετία

H Koμισιόν ενημέρωσε σήμερα τα Κράτη Μέλη για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της λειτουργίας μιας υπάρχουσας ποσόστωσης για την εισαγωγή βοείου κρέατος χωρίς ορμόνες στην ΕΕ από τις ΗΠΑ.



Βάσει εντολής του Συμβουλίου, η Κομισιόν κατέληξε σε συμφωνία, καταρχήν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες σημαντικές προμηθεύτριες χώρες, ότι 35.000 τόνοι αυτής της ποσόστωσης θα διατεθούν στις ΗΠΑ, σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 7 ετών, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για όλους άλλους εξαγωγείς.

Το 2009, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνήψαν ένα μνημόνιο συνεννόησης (ΜΣ), το οποίο αναθεωρήθηκε το 2014, και το οποίο προέβλεπε μια προσωρινή λύση σε μια μακροχρόνια διαμάχη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τη χρήση ορισμένων ορμονών που προάγουν την ανάπτυξη του βοείου κρέατος.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, μια ποσόστωση 45.000 τόνων βοείου κρέατος χωρίς ορμόνες ήταν ανοικτή από την ΕΕ σε επιλέξιμους προμηθευτές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας βάσει των κανόνων του ΠΟΕ, η Κομισιόν θα υποβάλει νομικές προτάσεις για να εγκρίνει το Συμβούλιο την υπογραφή της και να συνάψει τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες τους επόμενους μήνες, αφού ζητήσει τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα γεωργίας Phil Hogan δήλωσε σχετικά ότι με την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, η Κομισιόν έκλεισε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο με τον οποίο έχουμε εμπλακεί σε ευρύτερες εμπορικές συνομιλίες".

"Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να επιτύχουμε μια νέα φάση στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των προέδρων Juncker και Trump τον Ιούλιο του 2018. Θέλω επίσης να επαναλάβω ότι η συμφωνία δεν θα αλλάξει τον συνολικό όγκο, την ποιότητα ή την ασφάλεια του βοείου κρέατος που εισάγονται στην ΕΕ, η οποία θα παραμείνει σε συμφωνία με τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα", κατέληξε.

Πηγή: (ΚΥΠΕ)

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:08

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.