Εμπορική συμφωνία, Κόρμπιν και Brexit στις δηλώσεις Τραμπ και Μέι

Για μια εμπορική συμφωνία «φαινόμενο» που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου μετά από το Brexit έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Τερέζα Μέι μετά από τη συνάντησή τους στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «τρομερές» δυνατότητες σε μία τέτοια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τον όγκο του διμερούς εμπορίου «κατά δύο ή τρεις φορές».

Η κα Μέι είπε ότι η διμερής σχέση θα γίνει «ευρύτερη και βαθύτερη», προσθέτοντας ότι με τον «Ντόναλντ» μίλησαν ανοιχτά για τις διαφωνίες τους σε θέματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και πτυχές της κινεζικής ανάμιξης στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στη Βρετανία μέσω της εταιρείας Huawei.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι σε μία εμπορική διαπραγμάτευση τα πάντα πρέπει να τίθενται στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης αμερικανικών εταιρειών στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης τμημάτων του NHS είναι εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα για τους Βρετανούς και προκαλεί αντιδράσεις. Η κα Μέι παρενέβη σχολιάζοντας ότι σε μια διαπραγμάτευση όλα είναι ανοιχτά, αλλά και ότι κάθε πλευρά επιλέγει σε τι θέλει να συμφωνήσει και σε τι όχι.

Ερωτηθείσα για το Brexit η κα Μέι επανέλαβε ότι θεωρεί πως η έξοδος από την ΕΕ πρέπει να γίνει με μια συμφωνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε ότι όπως είχε συστήσει και στο παρελθόν στην πρωθυπουργό ο ίδιος θα είχε μηνύσει την ΕΕ, ενδεχομένως για να φτάσει στο τέλος σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο κ. Τραμπ συμπλήρωσε ότι η συμφωνία του Brexit έχει παγώσει και επομένως κάτι πρέπει να γίνει, αν και δυστυχώς, όπως πρόσθεσε, δε θα αποδοθούν στην κα Μέι τα εύσημα που της αξίζουν για την προσπάθειά της.

Ερωτηθείς για την κριτική που του έχει ασκηθεί από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι δεν τον γνωρίζει, ότι συνιστά αρνητική δύναμη και αποκάλυψε ότι αρνήθηκε αίτηση για συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών σήμερα ή αύριο, διότι δεν του αρέσουν οι επικριτές.

Αναφερόμενος εξάλλου στον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν με τον οποίο έχει ανοίξει αντιπαράθεση μέσω Twitter και δηλώσεων, τον χαρακτήρισε «αρνητική δύναμη» και «όχι πολύ καλό δήμαρχο», συστήνοντάς του να επικεντρώνεται στα του δήμου του.

Έχοντας δίπλα του την απερχόμενη πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι του «αρέσει» ο Μπόρις Τζόνσον και ότι θα έκανε καλή δουλειά ως πρωθυπουργός. Το ίδιο έσπευσε να πει και για τον παρόντα στη συνέντευξη Τύπου υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Είπε ότι δεν γνωρίζει τον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, που επίσης διεκδικεί την πρωθυπουργία, ρωτώντας αστειευόμενος τον κ. Χαντ αν πιστεύει πως «ο Μάικλ θα έκανε καλή δουλειά».

Χαρακτήρισε, εξάλλου, «πολύ μικρή» τη διαδήλωση διαμαρτυρίας σε βάρος του που έγινε σήμερα στο Λονδίνο, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις» αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επίσκεψή του.

Ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε τη συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών ως τη μεγαλύτερη που έχει δει ποτέ ο κόσμος, κάνοντας λόγο για μία «ειδική σχέση θεμελιωμένη στην κοινή ιστορία».

Σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βασικός εταίρος στο ΝΑΤΟ και τόνισε πως άποψη και των δύο χωρών είναι πως τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Είπε επίσης ότι ήταν χαρά του που συνεργάστηκε με την Τερέζα Μέι και χαρακτήρισε «φανταστική» τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο πρόεδρος Τραμπ ξεναγείται το απόγευμα στο αρχηγείο πολέμου του Ουίνστον Τσώρτσιλ και το βράδυ θα ανταποδώσει στην οικία του Αμερικανού πρέσβη όπου διαμένει το χθεσινοβραδινό επίσημο δείπνο που του παρατέθηκε από τη βασιλική οικογένεια στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το πρωί της Τετάρτης θα μεταβεί στο Πόρτσμουθ για να παραστεί μαζί με άλλους ξένους ηγέτες στους εορτασμούς για την 75η επέτειο από τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:18

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.