Στο 50,5% η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, άνετη πλειοψηφία για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις

Στο 50,5%, δηλαδή 8 μονάδες πάνω από το 2014, έφτασε η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, μεταξύ των Κρατών Μελών, όπως ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚ, Ζαμ Ντουκ, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, η προσωρινή κατανομή των εδρών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Κ-Μ έχει ως εξής:



ΕPP 178 έδρες, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D)152, ΕCR (Συντηρητικοί) 61, ALDE + 108, GUE/NGL (Αριστερά) 39, Πράσινοι 67, EFDD (Φαραζ) 53, ENF (Λεπέν) 55, μη εγγεγραμμένοι (ΝΙ) 7 και άλλοι 31.

Μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, οι επικεφαλής υποψήφιοι των πολιτικών παρατάξεων τοποθετήθηκαν, αρχής γενομένης από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, για το EPP, ο οποίος αναγνώρισε "συρρίκνωση του κέντρου" και "απώλεια εδρών". Ξεκαθάρισε δε, όπως και ο Γιούνκερ το 2014, ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως συνεργασία με τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και όσων δεν πιστεύουν στο ευρωπαϊκό project. Κάλεσε δε τις ομάδες να συζητήσουν την προγραμματική ατζέντα για την επόμενη πενταετία και ξεκαθάρισε ότι το ΕΛΚ δεν θα στηρίξει κανέναν άλλον υποψήφιο πέραν των επικεφαλής υποψηφίων. Σημείωσε μάλιστα ότι "δεν μπορεί να σταθεί καμία πλειοψηφία χωρίς το ΕΛΚ" και κάλεσε τις πολιτικές ομάδες σε συνεργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, υπάρχει άνετη πλειοψηφία άνω των 530 εδρών για συνεργασίες στο εσωτερικό του ΕΚ και ταυτόχρονα ακόμα και η ομάδα του ECR (συντηρητικοί), φάνηκε να μετακινείται από το ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ. Στην πράξη οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και των αντιευρωπαϊστών δεν ξεπερνάνε τις 110 έδρες.

Από την πλευρά του ο Φράνς Τίμμερμας, επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, αναγνώρισε και αυτός ότι η πολιτική του οικογένεια έχασε έδρες και "κατά συνέπεια θα πρέπει να είμαστε ταπεινότεροι", ξεκαθάρισε όμως ότι οι  εκλογείς ζητούν από τους Σοσιαλιστές να εξασφαλίσουν την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, τη δίκαιης φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων και της κοινωνικής πολιτικής, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, "για να αποδείξουμε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις φέρνουν αποτελέσματα και ο εθνικισμός δημιουργεί μόνο προβλήματα".

Επιπλέον ο Φρανς Τίμμερμανς αναγνώρισε ότι "είναι παντού πιο δύσκολο στην ΕΕ και στα Κράτη Μέλη να χτιστούν συμμαχίες", όμως ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και "στη συνέχεια θα παίξουμε το παιχνίδι των θρόνων για το ποια θέση θα πάρει ποιος". Ο Φρανς Τίμμερμανς επέπληξε τον Μ. Βέμπερ λέγοντας ότι κάθε φορά που το ΕΛΚ ζητά συνεργασία "εννοεί συνεργασία για το πως θα μείνουν τα πράγματα ίδια",  όμως διευκρίνισε ότι αποκλείει τη συνεργασία μόνο με την ακροδεξιά.

Πηγή: (ΚΥΠΕ)

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:25

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.