Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %24 %584 %2019 %16:%Μαϊ

Αντιδράσεις Ολλανδίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας για παραίτηση Μέι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως μίλησε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στην οποία διαβίβασε τις ευχαριστίες του για τη συνεργασία τους και τον σεβασμό του μετά την ανακοίνωσή της ότι θα παραιτηθεί στις 7 Ιουνίου."Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Eνωση και στη Βρετανία για ένα συντεταγμένο Brexit, παραμένει στο τραπέζι", έγραψε ο Ρούτε στο Twitter.

Eνα σκληρό Brexit μοιάζει σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί, μετά τη δήλωση της Τερέζα Μέι ότι θα παραιτηθεί, δήλωσε από την πλευρά της η ασκούσα χρέη εκπροσώπου της ισπανικής κυβέρνησης. "Eνα σκληρό Brexit μοιάζει μια πραγματικότητα που είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί", δήλωσε η Ισαμπέλ Θελάα σε συνέντευξη Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

"Η βρετανική κυβέρνηση, το βρετανικό Κοινοβούλιο είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για μια έξοδο χωρίς συμφωνία και τις συνέπειές της" συμπλήρωσε. "Οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε λόγω αυτής της μη συντεταγμένης εξόδου (του Ηνωμένου Βασιλείου) είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν αφήσουμε να υπερισχύσουν οι εξτρεμιστές", είπε ακόμη, προσθέτοντας πως η Ισπανία είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, ενισχύοντας την Eνωση, μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Eνωση χάρη στις συμφωνίες και στη συναίνεση και όχι μια Eνωση περιορισμένη από τους εξτρεμισμούς, τους εγωισμούς, τους εθνικισμούς", συνέχισε η εκπρόσωπος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, υπογραμμίζοντας πως οι ευρωεκλογές είναι "κρίσιμες" από την άποψη αυτή.

Η εκλογή νέου πρωθυπουργού στη Βρετανία ίσως οδηγήσει σε μια νέα φάση στις διαπραγματεύσεις του Brexit που θα μπορούσε να είναι "πολύ επικίνδυνη" για την Ιρλανδία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Λίο Βαράντκαρ σήμερα.

"Ίσως δούμε την εκλογή ενός ευρωσκεπτικιστή πρωθυπουργού που θέλει να αρνηθεί τη συμφωνία αποχώρησης και να πάει σε μια `μη συμφωνία` ή ίσως ακόμα δούμε μια νέα βρετανική κυβέρνηση που θέλει να δει μια στενότερη σχέση με την ΕΕ και να πάει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα", δήλωσε ο Βαράντκαρ στο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο Virgin Media News αφού η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την παραίτησή της.

"Αλλά ό,τι κι αν συμβεί θα κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Θα ενδυναμώσουμε και θα οικοδομήσουμε τις συμμαχίες μας σε όλη την Ευρωπαϊκή Eνωση και θα διασφαλίσουμε ότι η Ιρλανδία θα τα καταφέρει σε αυτό".

Πηγή: (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP/ΚΔ/ΑΑΡ)

Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %24 %587 %2019 %16:%Μαϊ