Λήγει αύριο η παράταση για υποβολή αίτησης για φοιτητική χορηγία

Σχεδόν 2.000 αιτήσεις για φοιτητική χορηγία υπολείπονται ακόμη για να υποβληθούν, με βάση τον περσινό αριθμό δικαιούχων, ενώ λήγει αύριο η παράταση που δόθηκε από την Βουλή για υποβολή αιτήσεων.


 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας του Υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Παπούλας είπε ότι πέρσι είχαν υποβληθεί περίπου 23.500 αιτήσεις ενώ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί γύρω τις 21.500 αιτήσεις με αποτέλεσμα να υπολείπονται, σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, περίπου 2.000 αιτήσεις.
 
Η αρχική ημερομηνία λήξης της περιόδου υποβολής των αιτήσεων ήταν η 29η Μαρτίου, ενώ μετά την παράταση που έδωσε η Βουλή η περίοδος υποβολής αιτήσεων επεκτάθηκε μέχρι τις 10 Μαΐου.
 
Ο κ. Παπούλας είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί δύο πληρωμές σε δικαιούχους φοιτητικής χορηγίας και συγκεκριμένα σε συνολικά 2.269 φοιτητές, ενώ στο σύστημα έχουν ήδη καταχωρηθεί από το προσωπικό της Υπηρεσίας, πέραν των 17.000 φοιτητών, από τις συνολικά 21.500 αιτήσεις που έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί.
 
Ωστόσο, σημείωσε πως πέρσι 12.000 αιτήσεις ήταν ελλιπείς και έπρεπε να σταλούν 12.000 επιστολές σε αιτητές τους οποίους ενημερώναμε ότι οι αιτήσεις τους υπολείπονται στοιχεία ή έγγραφα και πρόσθεσε ότι φέτος τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα καθώς οι ελλιπείς αιτήσεις είναι γύρω στις 9.500.

Εξετάζονται οι αιτήσεις τέλος Φεβρουαρίου
 ----------------------------
Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας ανακοίνωσε πως αυτή την περίοδο εξετάζονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν τέλος Φεβρουαρίου του 2019 και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει πληρωθεί ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων.
 
Σημείωσε πως από τα 14 άτομα προσωπικό της Υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας οι επτά καταχωρούν τις αιτήσεις στο σύστημα και οι υπόλοιποι επτά εξετάζουν και εγκρίνουν τις αιτήσεις.  
 
Νέα πληρωμή την ερχόμενη Τρίτη
-----------------------------
Ο κ. Παπούλας ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να γίνει νέα πληρωμή, σημειώνοντας ότι «προσπαθούμε σε κάθε πληρωμή που γίνεται να πληρώνονται όσο και περισσότεροι δικαιούχοι».
 
Εξήγησε ότι αναμένονται τα δεδομένα για κάθε αιτητή μεταξύ άλλων, από το Κτηματολόγιο, από τις τράπεζες, από τον Έφορο Εταιρειών και από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους οι οποίοι ανταποκρίνονται αμέσως και σημείωσε πως με την παραλαβή των στοιχείων αρχίζει ο τελικός έλεγχος από την υπηρεσία.
 
Περνούν τα 2/3 του ακαδημαϊκού έτους για να αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων
------------------------------------------
Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας είπε στο ΚΥΠΕ ότι γίνονται προσπάθειες να ενισχυθεί η υπηρεσία με πρόσθετο προσωπικό διότι πρέπει να καταβληθούν εγκαίρως τα επιδόματα αλλά από την άλλη, όπως τόνισε, πρέπει να αντιληφθεί και ο κόσμος ότι «όταν δίνεται παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου για να υποβάλει την αίτηση του σε μια ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, αυξάνεται η πίεση στην Υπηρεσία και ουσιαστικά ολοκληρώνεται η ακαδημαϊκή χρονιά για να πληρωθεί ένας δικαιούχος».
 
«Αυτό είναι από τις στρεβλώσεις της νομοθεσίας», εξήγησε, σημειώνοντας ότι «ασχολούμαστε με ακαδημαϊκό έτος που ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Αύγουστο, όμως για να αρχίσουν οι πληρωμές πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την Βουλή οι προϋπολογισμοί π.χ. του 2019, να δημοσιευθούν στη συνέχεια στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας και τότε να αρχίσουμε να δεχόμαστε αιτήσεις».
 
Ο κ. Παπούλας είπε ότι η πρώτη ημερομηνία που δεχθήκαμε αιτήσεις φέτος ήταν η 12η Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα «ουσιαστικά να έχουν περάσει τα 2/3 του ακαδημαϊκού έτους για να αρχίσουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις, διότι ο νόμος δεν σου επιτρέπει να αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων χωρίς να έχει εγκριθεί πρώτα το ποσό της χορηγίας από την Βουλή».
 
Η υπηρεσία δουλεύει με τρομερούς ρυθμούς διότι αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα, υπογράμμισε.
 
Άρνηση εργοδότη να δώσει στα χρονικά πλαίσια το έντυπο ετήσιας μισθοδοσίας
-----------------------------------------------
Επιπλέον, ο κ. Παπούλας έθεσε ακόμη ένα πρόβλημα που προκύπτει για άτομα που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και οι οποίοι θα πρέπει, όπως είπε, να υποβάλουν στην Υπηρεσία το έντυπο εισοδημάτων του 2018 μέχρι το τέλος Μαρτίου.
 
Όπως ανέφερε, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο εργοδότης αρνείται να δώσει στον υπάλληλο του το συγκεκριμένο έντυπο μέχρι τέλος Μαρτίου, παραπέμποντας τους τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία να δέχεται πολλά παράπονα από αιτητές για την άρνηση αυτή του εργοδότη τους.
 
Ο κ. Παπούλας είπε ακόμη στο ΚΥΠΕ πως θέμα υπάρχει και με τους αυτοεργοδοτουμένους στους οποίους το κράτος δίνει το δικαίωμα να υποβάλει φορολογική δήλωση μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, τη στιγμή που η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας ζητεί να έχει αυτή την φορολογική δήλωση μέχρι τον Μάρτιο του 2019.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:47

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.