Παναγία των Παρισίων: Σώθηκε από ολική καταστροφή ο ναός

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε τις αυγινές ώρες η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στην εκκλησία της Παναγίας των Παρισίων.Αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος ανακοίνωσε ότι, παρά τις τεράστιες καταστροφές, η κτηριακή δομή του ναού σώθηκε την υστάτη, χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών.


Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά και όπως αναφέρθηκε επισήμως ήταν το μοναδικό θύμα της πυρκαγιάς.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μπροστά από το γοτθικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Γάλλος Πρόεδρος ανήγγειλε την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων, για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού. Θα ανοικοδομήσουμε την Παναγία των Παρισίων μαζί, υποσχέθηκε, εμφανώς συντετριμμένος. Η "Νοτρ Νταμ" είναι η ιστορία μας, ανέφερε ο Μαρκόν, είναι η λογοτεχνία μας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα γεγονότα, είναι το επίκεντρο της ζωής μας.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας απηύθυνε κάλεσμα στα μεγαλύτερα ταλέντα, εντός και εκτός της χώρας, να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του ναού.
Μπορεί η φύση του γαλλικού κράτους να είναι αναμφίβολα κοσμική, ωστόσο η καθολική παράδοση είναι εξαιρετικά ισχυρή στη Γαλλία και η Παναγία των Παρισίων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γαλλικής ταυτότητας. Ενδεικτικά του πένθους που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα, είναι τα πρωτοσέλιδα στο Γαλλικό τύπο. Η "Λιμπερασιών" φέρει τον τίτλο: "Η καρδιά μας Στάχτη" και η καθολική "Λα Κρουά" τιτλοφορείται: " Η Παναγιά των Δακρίων".
Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, παραδόθηκε στις φλόγες στις οκτώ χθες βράδυ με ορατό τον κίνδυνο να καταστραφεί ολοσχερώς. Η φωτιά εκδηλώθηκε στην οροφή δίπλα από τα δύο κωδωνοστάσια.
Το εντυπωσιακό βέλος του ναού, κατέρρευσε, με τη φωτιά να καταστρέφει το ξύλινο σκελετό του εμβληματικού κτιρίου.
Οι εικόνες τις οποίες μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, έχουν προκαλέσει παγκόσμιο συγκλονισμό. Πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται, ακόμη, από το κτίριο.
Από την στιγμή που ξέσπασε η φωτιά καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για διάσωση των έργων τέχνης που φιλοξενούνται στο ναό.
Για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε το νησάκι, όπου βρίσκεται ο ναός.
Παρότι θεωρείται πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς, εκτιμάται ότι η φωτιά δυνατόν να συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης του καθεδρικού ναού.
Ο Εισαγγελέας του Παρισιού έχει ήδη αρχίσει έρευνα για εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς.
Η Παναγία των Παρισίων, χρονολογείται από τον δωδέκατο αιώνα και προσελκύει ετησίως περισσότερα από 14 εκατομμύρια τουρίστες. Χθες ήταν η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς, που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21α Απριλίου.

Σύνταξη: Χρίστος Πάσιος/Κωνσταντίνος Τσιντάς

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:09

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.