Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %15 %296 %2019 %09:%Απρ

Φινλανδία - οριακή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στη Φινλανδία, οι Σοσιαλδημοκράτες νίκησαν οριακά το εθνικιστικό κόμμα στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Βαριά ήττα υπέστη η κεντροδεξιά συμμαχία.
Πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν το αποτέλεσμα των φινλανδικών εκλογών στο αίσθημα ανασφάλειας εξαιτίας της μετανάστευσης, των προβλημάτων του κοινωνικού κράτους και της κλιματικής αλλαγής.
Το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών εξασφάλισε 17,7%, το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών 17,5%, η κεντροδεξιά Εθνική Συμμαχία 17%, ενώ το συγκυβερνών κόμμα του Κέντρου 13,8%.
Πρόκειται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα τον τελευταίο αιώνα που κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει πάνω από το 20% των ψήφων.
Με την ισχύ στο κοινοβούλιο κατακερματισμένη και βαθιές διαφορές μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να είναι παρατεταμένες.
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να λάβουν οι Σοσιαλδημοκράτες.
Με τις ευρωεκλογές να απέχουν πλέον λιγότερο από δύο μήνες, οι εκλογές στη Φινλανδία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη.
Αντιμεταναστευτικά και ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Φινλανδών, έχουν ανακοινώσει ότι θα σχηματίσουν νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, με σκοπό να επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης.

Σύνταξη: Φίλιππος Φιλίππου