Ευέλικτη παράταση ενός έτους του Brexit θα συζητήσουν αύριο οι 27 στις Βρυξέλλες

Ευέλικτη παράταση ενός έτους στο Brexit, θα συζητήσουν οι 27, σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου Donald Tusk προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50) πριν από την ειδική συνεδρίασή τους στις 10 Απριλίου 2019. H ευέλικτη παράταση αφήνει το δικαίωμα στο ΗΒ να φύγει όποια στιγμή καταφέρει να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, ή να ανακαλέσει το άρθρο 50 ως έχει δικαίωμα.

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει στην Επιστολή του προς τους 27 αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων: "την περασμένη εβδομάδα έλαβα μια επιστολή από την πρωθυπουργό με την οποία ζητά περαιτέρω παράταση της περιόδου του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019".

"Στην επιστολή της, η πρωθυπουργός δηλώνει ότι η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης επιζητά να αποχωρήσει από την ΕΕ κατά τρόπο ομαλό και ότι επιδιώκει λοιπόν τώρα μια συναίνεση στη Βουλή των Κοινοτήτων ως προς αυτό και προσθέτει επίσης ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της ΕΕ στις 23 Μαΐου 2019, θα ήταν νομικά υποχρεωμένο να διεξάγει εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", αναφέρει ο Πρόεδρος Τουσκ προς του ηγέτες.
"Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που συνεπάγεται ένα no- deal Brexit για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές της Μάγχης, πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτό το σενάριο και ως εκ τούτου, προτείνω να εξετάσουμε αύριο το αίτημα του πρωθυπουργού Μέη για παράταση κατά τη συνεδρίασή μας", σημειώνει ο Πρόεδρος Τουσκ.
"Ωστόσο, η εμπειρία μας μέχρι στιγμής, καθώς και οι βαθιές διχόνοιες στη Βουλή των Κοινοτήτων, μας δίνουν λίγους λόγους να πιστεύουμε ότι η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου και στην πραγματικότητα, η χορήγηση μιας τέτοιας επέκτασης θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας κυλιόμενης σειράς σύντομων επεκτάσεων και συνόδων κορυφής έκτακτης ανάγκης, δημιουργώντας νέες καταληκτικές ημερομηνίες, ενώ αυτό, με τη σειρά του, σχεδόν σίγουρα θα επισκιάσει τις δραστηριότητες της ΕΕ των 27 στους επόμενους μήνες", προειδοποιεί ο Τουσκ.
"Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα θα ήταν επίσης κακή για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες μας. Τέλος, αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε επόμενη παράταση, θα υπάρχε ο κίνδυνος να υπάρξει Brexit από ατύχημα", προειδοποιεί.
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι πρέπει επίσης να συζητήσουμε μια εναλλακτική, μεγαλύτερη παράταση", αναφέρει και σημειώνει ότι "μια δυνατότητα θα ήταν μια ευέλικτη παράταση, η οποία θα διαρκέσει μόνο όσο χρειάζεται και όχι περισσότερο από ένα έτος, καθώς μετά την ημερομηνία αυτή θα χρειαστεί να αποφασίσουμε ομόφωνα για ορισμένα βασικά ευρωπαϊκά σχέδια", αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
"Η ευελιξία θα επέτρεπε τον αυτόματο τερματισμό της παράταση, μόλις οι δύο πλευρές έχουν επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης".

"Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ελεύθερο να φύγει όποτε είναι έτοιμο και η ΕΕ των 27 θα αποφύγει επανειλημμένες συνόδους κορυφής για το Brexit", καταγράφει.
"Είναι σημαντικό ότι μια μακρά επέκταση θα προσφέρει περισσότερη βεβαιότητα και προβλεψιμότητα, αφαιρώντας την απειλή της συνεχούς μετατόπισης κρίσιμων ημερομηνιών και επιπλέον, σε περίπτωση συνεχιζόμενου αδιεξόδου, μια τέτοια μακρύτερη παράταση θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει τη στρατηγική του για το Brexit", σημειώνει.
"Μερικοί από εσάς εκφράσατε ανησυχίες για το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου ως αναχωρούσα χώρα της ΕΕ θα δημιουργούσε κινδύνους για τη λειτουργία της ΕΕ των 27 σε μια στιγμή σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της", αναγνωρίζει ο Τουσκ και αντιπροτείνει: "για να το αντιμετωπίσουμε, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σειρά προϋποθέσεων:
- δεν θα ανοίξει ξανά η Συμφωνία Αποχώρησης,
- καμία έναρξη των διαπραγματεύσεων για το μέλλον, εκτός από την Πολιτική Δήλωση,
- το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διατηρήσει την ειλικρινή συνεργασία του και κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει την κατάσταση του ως αναχωρούντος κράτους μέλους.
"Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει κράτος μέλος με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις και, εν πάση περιπτώσει, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανακαλέσει το άρθρο 50 ανά πάσα στιγμή, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο", καταγράφει.

"Όποια κι αν είναι η απόφαση, δεν πρέπει να επηρεάζεται από αρνητικά συναισθήματα", προειδοποιεί.
"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με τον υψηλότερο σεβασμό, καθώς θέλουμε να παραμείνουμε φίλοι και στενοί εταίροι και καθώς θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε στις μελλοντικές μας σχέσεις και καμία πλευρά δεν πρέπει να αφεθεί να νιώθει ταπεινωμένη σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής της δύσκολης διαδικασίας", αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
"Όπως γνωρίζετε, με τον Brexit δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Και οι δύο προαναφερθείσες επιλογές έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Επομένως, ας τις συζητήσουμε με ανοιχτό, δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο"
Οι ηγέτες θα συναντηθούν στις 18.00 για ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Tajani και στη συνέχεια, θα ακούσουν τον πρωθυπουργό May, πριν συναντηθούν για δείπνο σε επίπεδο 27, προκειμένου να συμφωνήσουν σε απάντηση στο αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίoυ, ΡΙΚ Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:13

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.