Η ΕΕ επικροτεί την απόφαση του ΠΟΕ για ασύμβατες κρατικές ενισχύσεις ΗΠΑ σε Boeing

«Η Κομισιόν επικροτεί τη σημερινή απόφαση του δευτεροβάθμιου οργάνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που υπερασπίζεται τη μακρά θέση της ΕΕ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει μέτρα για να συμμορφωθούν με τους κανόνες του ΠΟΕ για τη στήριξη της Boeing», ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία έλαβε γνώση της απόφασης με ικανοποίηση, «η απόφαση καταλήγει οριστικά στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ συνέχισαν να επιδοτούν παράνομα την εταιρεία παρά τις προηγούμενες αποφάσεις που καταδικάζουν αυτή τη συμπεριφορά» και «αυτό έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά στον ευρωπαϊκό ανταγωνιστή της Airbus».

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η σημερινή απόφαση του δευτεροβάθμιου οργάνου του ΠΟΕ επιβεβαιώνει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάργησαν τις μαζικές επιδοτήσεις που στρεβλώνουν το εμπόριο που χορηγεί στη Boeing», σημειώνοντας ότι «ο ΠΟΕ υποστήριξε την άποψη της ΕΕ ότι πολλά μέτρα των ΗΠΑ, ιδίως το φορολογικό πρόγραμμα της πολιτείας της Ουάσινγκτον και τα επιχειρηματικά κίνητρα από τη Νότια Καρολίνα, αποτελούν στην πραγματικότητα επιδοτήσεις», ενώ σε δεύτερο βαθμό, ο φορέας απέρριψε όλα τα σημεία προσφυγής των ΗΠΑ.

Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα εμπορίου Cecilia Malmström δήλωσε σχετικά ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τον κλάδο μας, οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνίζονται με δίκαιους και ισότιμους όρους και η σημερινή απόφαση είναι σημαντική από αυτή την άποψη».

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΕ υποστήριξε την απαίτηση της ΕΕ ότι η Boeing εξακολουθεί να επωφελείται από παράνομη φορολογική παραχώρηση που χορηγείται από τις ΗΠΑ μέσω μέτρου στήριξης των εξαγωγών (μέσω του Foreign Sales Corporation και του εξωεδαφικού αποκλεισμού εισοδήματος ή FSC / ETI). Αυτή η επιδότηση είχε ήδη χαρακτηριστεί απαγορευμένη κατά τα πρώτα στάδια της διαφοράς. Οι απαγορευμένες επιδοτήσεις θεωρούνται ως οι περισσότερες επιδοτήσεις που στρεβλώνουν το εμπόριο και είναι παράνομες σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Το δευτεροβάθμιο όργανο διαπίστωσε επίσης ότι οι αμερικανικές επιδοτήσεις στη Boeing εξακολουθούν να προκαλούν σοβαρή ζημία στις ευκαιρίες αγοράς της Airbus, ιδίως με τη μορφή χαμένων πωλήσεων.

Το 2012, ο ΠΟΕ αποφάνθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χορηγήσει μαζικές επιδοτήσεις στη Boeing κατά παράβαση των κανόνων του ΠΟΕ. Μεταξύ του 1989 και του 2006 η Boeing επωφελήθηκε από την NASA, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και τις επιχορηγήσεις της Πολιτείας της Ουάσινγκτον και Κάνσας συνολικού ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι επιδοτήσεις επέτρεψαν στη Boeing να πωλήσει τα αεροσκάφη της πιο φτηνά, εις βάρος της Airbus.

Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα στις διαδικασίες συμμόρφωσης που ξεκίνησε το 2012 σε αυτή τη μακροχρόνια διαφωνία. Η ΕΕ αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμορφωθούν αμέσως με αυτή την τελική απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:30

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.