To θέμα του Brexit συζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το θέμα του Brexit συζήτησε το πρωί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον Πρόεδρο του Συμβούλιου Donald Tusk και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Jean-Claude Juncker.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ντοναλτ Τούσκ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να δοθεί η παράταση που ζήτησε η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μεη μέχρι τις 22 Μαΐου 2019. Η απόφαση αυτή, είπε αφορά δυο σενάρια με πρώτο να δοθεί η παράταση εάν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία για την αποχώρηση την προσεχή εβδομάδα.
Εάν δεν την εγκρίνει, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καθυστερήσουν το Brexit μέχρι τις 12 Απριλίου 2019, αναμένοντας από το Ηνωμένο Βασίλειο να «προτείνει μια μελλοντική πορεία πριν από την ημερομηνία αυτή». Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποφασίσει, συμφωνία, μη συμφωνία, ανάκληση του άρθρου 50 ή μακρά παράταση, επανέλαβε.
Θα πρέπει να είμαστε ανοικτοί, είπε ο Πρόεδρος Τούσκ, στο ενδεχόμενο μιας μακράς παράτασης εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να επανεξετάσει τη στρατηγική του. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε 6 εκατομμύρια ανθρώπους που υπέγραψαν την αναφορά, για παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί να μην αισθάνονται επαρκώς εκπροσωπούμενοι από το βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά πρέπει να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από εσάς Επειδή είναι Ευρωπαίοι», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ είπε πως η σφίγγα μου Από πλευράς Ευρώπης, τόνισε, ότι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε.

Στην ολομέλεια μίλησαν και αρκετοί Βρετανοί Ευρωβουλευτές από τα δύο «στρατόπεδα» με τον αρχιτέκτονα της εκστρατείας του Brexit, Νάϊτζελ Φάρατζ να χαρακτηρίζει την συμφωνία Μέι – Συμβουλίου ως εθνική ταπείνωση και να επιτίθεται στην Βρετανή Πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, επειδή «δεν μπόρεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να βγάλει την Βρετανία από την ΕΕ». Απευθυνόμενος δε στους συναδέλφους του και ιδιαίτερα στον υπέρμαχο της θέσης να δοθεί χρόνος στη Βρετανία, Γκι Φέρχοφσταντ, πρόεδρος της ομάδας ALDE, ρώτησε «είστε σίγουροι ότι θέλετε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περισσότερους Βρετανούς που θέλουν την αποχώρηση; Είστε σίγουροι ότι θέλετε εμένα στο Ευρωκοινοβούλιο;».
Στην τελική του τοποθέτηση πριν την λήξη της συζήτησης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου είπε πως είναι πιθανόν να υπάρξει μια άτυπη σύνοδος τον Απρίλιο και απαντώντας στον κύριο Φάραρτζ τού είπε πως μίλησε με πάθος για το δεύτερο δημοψήφισμα που έγινε το 2016 γιατί το πρώτο, όπως είπε, έγινε το 1975 στο οποίο οι βρετανοί είπαν ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι στις ευρωπαϊκές κοινότητες.

Ανταπόκριση: Στέλλα Ολυμπίου/Στρασβούργο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:41

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.