O Σόιμπλε υπέρ της θέσπισης ευρωπαϊκής έδρας στο ΣΑ του ΟΗΕ

Συνεντεύξεις στην κυριακάτικη Βελτ παραχώρησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας.

Λίγο πριν την πρώτη συνεδρίαση της γαλλο-γερμανικής κοινοβουλευτικής συνέλευσης σήμερα στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τάχθηκε υπέρ μιας στενής γαλλο-γερμανικής αμυντικής πολιτικής.

Ο ίδιος επικρίνει την επιφυλακτική στάση των Γερμανών σε όλα τα στρατιωτικά ζητήματα, λέγοντας: «Εμείς οι Γερμανοί τείνουμε μερικές φορές να κάνουμε τον δάσκαλο στους εταίρους μας και να υπερτονίζουμε ηθικά τη στάση μας. Αλλά δεν χρειάζεται να προσεγγίζουμε έτσι τους Γάλλους εταίρους μας».

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, «στη γερμανική πολιτική ασφάλειας θα πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα διαφορετικά από ό,τι σήμερα, όπως για παράδειγμα να μην έχουμε μόνο τη γερμανο-γαλλική Ταξιαρχία, αλλά να την χρησιμοποιούμε κιόλας».

Ο Σόιμπλε εκτιμά πως αξίζει να επιδιωχθεί η θέσπιση μιας ευρωπαϊκής έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ερωτηθείς γιατί η Γαλλία θα απαρνείτο την έδρα της για χάρη μιας ευρωπαϊκής απαντά: «Επειδή σε αντάλλαγμα η Γερμανία θα ήταν πρόθυμη να αναλάβει μέρος των βαρών που συνεπάγεται αυτό. Μια κοινή ευρωπαϊκή έδρα στο παγκόσμιο ΣΑ είναι το λογικότερο πράγμα του κόσμου». Θα πρέπει επίσης να γίνει μια συζήτηση για την πυρηνική συμμετοχή της Γερμανίας στη γαλλική ομπρέλα πυρηνικών όπλων. «Οπωσδήποτε, η Ευρώπη θα πρέπει, αν θέλει να μεταφέρει στους κατοίκους της σε όλα τα κράτη - μέλη ότι τους προστατεύει, να ασχοληθεί με την πυρηνική απειλή», σημειώνει.

Επίσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, σημειώνοντας πως με την αντίστοιχη πρότασή του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσε μια αξιοσημείωτη πρόταση.

Στη Γερμανία ο κατώτατος μισθός ανέρχεται περίπου στο μισό αυτού που κερδίζει κανείς κατά μέσον όρο, αναφέρει και τονίζει πως «Βρήκα την πρόταση της Καγκελαρίου σημαντική, που ζητά να δεσμευτούν όλα τα κρατίδια ότι θα καταβάλλουν το 50% του μεσαίου μισθού ως κατώτατο μισθό».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής εκφράζει συμπάθεια και για την πρόταση της προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρεμπάουερ, να καταργηθεί η δεύτερη έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εκτός των Βρυξελλών.

Από την άλλη, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μαας, θεωρεί την πρόταση της Καρενμπάουερ προσβολή για τη Γαλλία. «Κάτι τέτοιο η Γαλλία φυσικά το εκλαμβάνει ως μη απαραίτητη θρασύτητα» δηλώνει, καθώς πιστεύει πως η Ευρώπη δεν αποτελεί εγχείρημα εξοικονόμησης πόρων.

Ο Μαας καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν περισσότερο. «Η ΕΕ θα πρέπει να γίνει πιο ικανή για δράση όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Γι’ αυτό θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την αρχή της ομοφωνίας στην εξωτερική πολιτική». Ένα και μόνο κράτος-μέλος δεν θα πρέπει επί της αρχής πάντοτε να έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τα υπόλοιπα.

Ο Χάικο Μαας επισημαίνει πως «με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αγνοήσουμε την Κίνα» και πως η η ΕΕ χρειάζεται ενιαία στάση απέναντι στην ασιατική αυτή χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ επικρίνει τη συμμετοχή της Ιταλίας στο «Δρόμο του Μεταξιού», με τον οποίο η Κίνα θέλει να επεκτείνει την οικονομική επιρροή της – όπως αναφέρει η εφημερίδα. «Αν ορισμένες χώρες πιστεύουν ότι μπορεί κανείς να κάνει έξυπνες δουλειές με τους Κινέζους, θα εκπλαγούν και θα ξυπνήσουν κάποια στιγμή με εξαρτήσεις. Βραχυπρόθεσμες πλουσιοπάροχες προσφορές αφήνουν γρηγορότερα από όσο νομίζει κανείς μια πικρή επίγευση. Η Κίνα δεν είναι μια φιλελεύθερη δημοκρατία», υπογραμμίζει ο Μαας και προσθέτει: "Η χώρα έβγαλε από τη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά χωρίς δημοκρατικές αλλαγές».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:42

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.