Επίτροπος Αβραμόπουλος: Είναι η ώρα που κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης

Είναι η ώρα που κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης από τον βαθμό κατανόησης και εφαρμογής με συνέπεια των όρων και των αρχών πάνω στις οποίες κτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με πρώτη την αρχή της αλληλεγγύης, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι το μεταναστευτικό δεν ήρθε για να τελειώσει.

Μιλώντας σε διάλογο με τίτλο «Μετανάστευση και ασφάλεια: οι προκλήσεις για την Ευρώπη», που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στο πλαίσιο του οποίου ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού για τα θέματα του χαρτοφυλακίου του, είπε ότι σύντομα θα υπάρχει παρουσία της EUROPOL στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο του καλύτερου ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων και ότι εάν η Κύπρος ζητήσει κι άλλη οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, θα την έχει.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Επίτροπος σημείωσε ότι τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας είναι τα δύο κορυφαία ζητήματα στον κόσμο, επισημαίνοντας πως περίπου 75 εκ. πρόσφυγες και περίπου 260 εκ. μετανάστες είναι σε κίνηση.

«Από την εξέλιξη αυτών των μεγάλων ζητημάτων κρίνεται σήμερα το μέλλον της Ευρώπης» είπε, προσθέτοντας ότι «οι λαϊκιστές επενδύουν σε αυτά τα ζητήματα και με τον υπεραπλουστευμένο λόγο τους παρασύρουν τον κόσμο σε λάθος κατεύθυνση, καλλιεργούν τη ξενοφοβία, το ρατσισμό και, το κυριότερο, δυναμιτίζουν τα θεμέλια της Ευρώπης γιατί θέτουν σε αμφισβήτηση τις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες έχει κτιστεί η Ευρώπη και οι δύο βασικές αρχές και αξίες είναι η αλληλεγγύη και η ευθύνη».

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι οι δύο αυτές έννοιες καθορίζουν την έννοια και το περιεχόμενο της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στη μεγάλη πίεση που δέχτηκαν οι χώρες της πρώτης γραμμής και στο πόσο αναγκαία ήταν η στήριξη από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και αναγνώρισε ότι η ίδια η ΕΕ ήταν απροετοίμαστη και «δεν είχε ιδέα τι σημαίνει μετανάστευση».

Το πρόβλημα στην Ευρώπη, είπε, είναι ότι δεν υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στα κράτη μέλη, «γιατί το βαθύ κράτος καλά κρατεί».

Σήμερα, σημείωσε ο Επίτροπος, «δεν είμαστε σε κρίση» και εξήγησε ότι ενώ πριν από 5 χρόνια περίπου 1,2 εκ. άνθρωποι κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα της Ευρώπης και να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη, σήμερα οι αριθμοί αυτοί «έχουν πέσει κάθετα» και είναι διαχειρίσιμοι, και σε αυτό βοήθησαν η συνεργασία με τρίτες χώρες και η ευρωτουρκική συνεννόηση.

Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είπε ότι ενόψει των ευρωεκλογών στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο των κρατών μελών θα συγκρουστούν δύο σχολές: αυτοί που θέλουν την Ευρώπη ισχυρή που να ανταποκρίνεται στο ηθικό της καθήκον απέναντι σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων και αυτοί που υπηρετούν αντιλήψεις που αμφισβητούν ευθέως και απροκάλυπτα την Ευρώπη και την υπονομεύουν, υπονομεύοντας όμως συγχρόνως, προειδοποίησε, και τις ίδιες τους τις χώρες γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσουμε σε σκοτεινές σελίδες της ιστορίας. «Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός είναι το πιο επικίνδυνο μείγμα», είπε, και «θα μας οδηγήσει πάλι στις διεκδικήσεις, στους ανταγωνισμούς, στις αντιπαραθέσεις» κάτι το οποίο εκδηλώνεται σήμερα ιδιαίτερα πολιτικά στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρίως στα Βαλκάνια, αλλά και μέσα στην ΕΕ.

Έφερε ως παράδειγμα την Ουκρανία, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή τελεί κάτω από πολύ μεγάλη πίεση» και προειδοποίησε πως αν συμβεί κάτι εκεί, η Πολωνία, η Ουγγαρία και οι γειτονικές χώρες θα έχουν ανάγκη την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αυτό καλό θα είναι να το αναλογίζονται και να το λαμβάνουν υπόψιν οι ηγεσίες τους σήμερα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα από την ΕΕ στο μεταναστευτικό αλλά στην ΕΕ η πραγματική πολιτική δύναμη είναι στο Συμβούλιο, δηλαδή, στα κράτη μέλη, είπε, τα οποία «έχουν κρατήσει στα δικά τους χέρια την πολιτική δύναμη» κι επανέλαβε ότι «το βαθύ κράτος καλά κρατεί», προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα υπάρξουν για το μέλλον της Ευρώπης όταν οι χώρες που σήμερα έχουν κυβερνήσεις λαϊκίστικες και αντιευρωπαϊκές θα κληθούν να συμβάλουν στον εσωτερικό διάλογο για τη διαμόρφωση των πολιτικών.

«Τούτη την ώρα την κρίσιμη ένας δρόμος υπάρχει: κίνηση προς τα εμπρός και αυτό είναι ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών όλων των κρατών της Ευρώπης» τόνισε και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές εκείνους που πιστεύουν στην ΕΕ και στις αρχές και τις αξίες της.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαχώρισε τα θέματα του μεταναστευτικού και της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι στην πολιτική της ΕΕ τα δύο δεν συνδέονται και ότι «ο μετανάστης δεν είναι εν δυνάμει τρομοκράτης, ούτε και ο πρόσφυγας» και υπέδειξε ότι οι βασικοί δράστες των τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη δεν ήταν μετανάστες αλλά «γέννημα θρέμμα» των χωρών αυτών, αλλά αυτή τη διασύνδεση, πρόσθεσε, είναι που επιχειρούν να πράξουν οι λαϊκιστές στην Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στο ζήτημα που αναδεικνύεται σήμερα με την προσπάθεια των «ξένων μαχητών», Ευρωπαίων δηλαδή πολιτών που ριζοσπαστικοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στον ISIS, να επιστρέψουν στην Ευρώπη μετά τη συντριβή του, λέγοντας πως αυτό είναι κάτι που απασχολεί την ΕΕ όχι σε σχέση με το μεταναστευτικό, αλλά σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε παράλληλα την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, καθώς και στη συνεργασία με τη EUROPOL, σημειώνοντας ότι «σύντομα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας θα υπάρχουν στελέχη της EUROPOL για να μπορέσουμε να ελέγχουμε καλύτερα τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη προς τα κράτη μέλη, ο Επίτροπος είπε ότι η διαχείριση αυτών των πόρων είναι καθαρά ευθύνη των κρατών μελών και η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει. «Η Κύπρος ζήτησε χρήματα και τα πήρε κι αν ζητήσει κι άλλα θα τα πάρει» τόνισε.

Αναγνώρισε την ίδια ώρα ότι στις χώρες που εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις, σ΄ένα μεγάλο βαθμό είχε αποτύχει η πολιτική ένταξης. Είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες αυτά τα παιδιά που γεννήθηκαν εκεί, έστρεψαν τα όπλα κατά της πατρίδας τους». Επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει προωθήσει παρά πολλές πολιτικές για την ένταξη σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους την εγκατέλειψαν.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει συγκεκριμένες πολιτικές που στηρίζονται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και ότι έχουμε υποχρέωση να σταθούμε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους με σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους.

Αναφερόμενος στη στήριξη από πλευράς ΕΕ των χωρών της Αφρικής, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επεσήμανε ότι ο βασικότερος υποστηρικτής των χωρών αυτών σε όρους ανάπτυξης είναι η Ευρώπη και ότι γίνεται προσπάθεια συνεννόησης με τις χώρες αυτές, από τις οποίες η ΕΕ ζητά να αναλάβουν ένα μέρος της ευθύνης σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Σημείωσε ακόμα ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε ένα νέο πρότζεκτ που προβλέπει τη δημιουργία 10 εκ. θέσεων εργασίας στην Αφρική τα επόμενα χρόνια. Τόνισε δε ότι η ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος προς τον εκδημοκρατισμό αυτών των χωρών με φυσικό τρόπο και παρέπεμψε στις συμφωνίες κοινωνικού περιεχομένου και οικονομικής συνεργασίας που υπογράφονται μαζί τους, διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Αφρική καθώς αυτός είναι ένας τρόπος να ελεγχθεί η ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ακόμα ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που υιοθετήθηκε στο Λουξεμβούργο το 2015 πέτυχε και ότι όλες οι χώρες το υιοθέτησαν και συμφώνησαν σ΄αυτό, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία που σήμερα το αμφισβητούν και το ίδιο, πρόσθεσε, ισχύει και για το πρόγραμμα επανεγκατάστασης στο πλαίσιο του οποίου έχουν γίνει μέχρι στιγμής 30 χιλιάδες επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία.

Σημείωσε επίσης ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου ήταν άδικος και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση έτσι ώστε το νέο σύστημα να είναι πιο δίκαιο και πιο ισορροπημένο, επισημαίνοντας εκ νέου την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και ότι «δεν μπορεί η λέξη αλληλεγγύη να ερμηνεύεται α λα καρτ».

Στο μεταναστευτικό κρίνεται πολύ περισσότερο η αλληλεγγύη, είπε ο Επίτροπος, «διότι ακριβώς είναι εκεί που αμφισβητούνται πλέον οι βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες έχει κτιστεί η Ευρώπη». Είναι, επεσήμανε, «η ώρα που κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης από τον βαθμό κατανόησης και με συνέπεια εφαρμογής των όρων και των αρχών πάνω στις οποίες κτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με πρώτη την αρχή της αλληλεγγύης».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «το μεταναστευτικό δεν ήρθε για να τελειώσει» και ότι «όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ισχυρές και καλά οργανωμένες μεταναστευτικές υπηρεσίες για το μέλλον. Ζούμε στην εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «ο δρόμος είναι ένας: ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» και κάλεσε την κοινωνία να στηρίξει τις πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:44

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.