Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %14 %581 %2019 %14:%Μαρ

Δείγματα μεθαμφεταμίνης στα λύματα της Κύπρου- αύξηση στα ίχνη ναρκωτικών σε λύματα ευρωπαϊκών πόλεων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

O πανευρωπαϊκός όμιλος SCORE, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα Ναρκωτικά (EMCDDA) παρουσίασε σήμερα τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων από λύματα από 73 ευρωπαϊκές πόλεις σε 20 ευρωπαϊκές χώρες τον που ελήφθησαν το Μάρτιο του 2018 και δείχνουν αύξηση της ανίχνευσης αμφεταμινών, κοκαΐνης και MDMA σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2017.

Σύμφωνα με την EMCDDA, απόβλητα από περίπου 46 εκατομμύρια άτομα αναλύθηκαν για ίχνη τεσσάρων παράνομων ναρκωτικών ουσιών: αμφεταμίνη, κοκαΐνη, MDMA (έκσταση) και μεθαμφεταμίνη. Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Κοκαΐνη: Στις πόλεις με δεδομένα για τα λύματα για τα έτη 2017 και 2018, τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν αυξήσεις στα ίχνη κοκαΐνης, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση που αναφέρθηκε το 2017. Τα κατάλοιπα κοκαΐνης στα λύματα ήταν τα υψηλότερα στις πόλεις της δυτικής και νότιας Ευρώπης, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανάλυση δείχνει πολύ χαμηλά επίπεδα χρήσης κοκαΐνης στην πλειονότητα των πόλεων της ανατολικής Ευρώπης, αλλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία παρουσιάζουν ενδείξεις αυξήσεων.

Αμφεταμίνη: Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες πόλεις ανέφεραν αύξηση των καταλοίπων αμφεταμινών, ενώ τα στοιχεία των προηγούμενων επτά εκστρατειών παρακολούθησης δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές στα πρότυπα που παρατηρήθηκαν. Τα φορτία της αμφεταμίνης που ανιχνεύθηκαν στα λύματα ποικίλλουν σημαντικά, με τα υψηλότερα ποσοστά να αναφέρονται σε πόλεις της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης. Η αμφεταμίνη βρέθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης.

MDMA: Τα στοιχεία για το 2018 δείχνουν αυξημένα ίχνη MDMA στις περισσότερες πόλεις, σε σύγκριση με μια σταθεροποιητική τάση το 2017. (Κατά την περίοδο 2011-16 παρατηρήθηκαν έντονες αυξήσεις του MDMA).

Μεθαμφεταμίνη: Παραδοσιακά συγκεντρωμένη στην Τσεχία και τη Σλοβακία, η μεθαμφεταμίνη εμφανίζεται τώρα στην Κύπρο, στα ανατολικά της Γερμανίας, στην Ισπανία και στη Βόρεια Ευρώπη (π.χ. Φινλανδία και Νορβηγία).

Τέλος, όταν εξετάστηκαν εβδομαδιαίες μορφές χρήσης ναρκωτικών, τα επίπεδα κοκαΐνης και MDMA (έκσταση) αυξήθηκαν έντονα τα Σαββατοκύριακα στις περισσότερες πόλεις. Αξιοσημείωτο για το 2018, είναι ότι παρατηρήθηκε παρόμοιο πρότυπο για την αμφεταμίνη (που υποδηλώνει την ψυχαγωγική χρήση), ενώ, κατά το παρελθόν, τα ίχνη φαίνεται να κατανέμονται πιο ομοιόμορφα καθ `όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Τα ίχνη μεθαμφεταμίνης βρέθηκαν να κατανέμονται ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλλες