Στην τελική ευθεία οι Βρετανοί βουλευτές για την ψηφοφορία επί της απόρριψης του ‘no deal’

Με τουλάχιστον μία τροπολογία προς ψήφιση έχει κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για απόρριψη της εξόδου από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η κυβερνητική πρόταση προσθέτει ότι ακόμα και με απόρριψη απόψε του ‘no deal’ σε 16 ημέρες, το Brexit χωρίς συμφωνία θα παραμείνει στο τραπέζι εφόσον δεν επικυρωθεί κάποια συμφωνία με την ΕΕ.

Αυτό το δεύτερο σκέλος της πρότασης έχει προκαλέσει εντάσεις στη συζήτηση που διεξάγεται από νωρίς το απόγευμα, με Remainers βουλευτές να εγκαλούν την κυβέρνηση για υπονόμευση της βούλησης της πλειοψηφίας του σώματος.

Η τροπολογία που θα τεθεί προς ψήφιση υποστηρίζεται κυρίως από Brexiteers αλλά και από ορισμένους Remainers Συντηρητικούς βουλευτές και συνιστά στην ουσία πρόταση για ένα «ελεγχόμενο» no deal. Προτείνει αναβολή του Brexit για τις 22 Μαΐου και μία περίοδο μετάβασης στη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μέσω επιμέρους συμφωνιών. Αυτή η περίοδος δε θα πρέπει να διαρκέσει πέρα από τις 30 Δεκεμβρίου 2021 το αργότερο, σύμφωνα με την τροπολογία.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα επιτρέψει ψήφο κατά συνείδηση στους βουλευτές της τόσο επί της τροπολογίας όσο και επί της κύριας κυβερνητικής πρότασης.

Μία δεύτερη τροπολογία που είχε κατατεθεί από βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος, η οποία προέβλεπε αποκλεισμό του ‘no deal’ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και οποιαδήποτε στιγμή, αποσύρθηκε από την ίδια τη βουλευτή. Θα μπορούσε όμως να τεθεί σε ψηφοφορία με τη στήριξη άλλων βουλευτών.

Εφόσον το ‘no deal’ στις 29 Μαρτίου απορριφθεί απόψε, όπως αναμένεται, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν αύριο Πέμπτη επί πρότασης αναβολής του Brexit.

Τοποθετήσεις υπουργών σήμερα έχουν προκαλέσει εικασίες ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να διάκειται θετικά έναντι της πρότασης για ενδεικτικές ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων επί όλων των πιθανών καταλήξεων του Brexit.

Η κα Μέι έχει προειδοποιήσει πως το αίτημα προς την ΕΕ για αναβολή του Brexit θα πρέπει να συνοδεύεται και από πρόταση για κάποιον εναλλακτικό σχέδιο. Υπουργοί και βουλευτές έχουν υποστηρίξει ότι μόνο μέσω αυτών των ενδεικτικών ψηφοφοριών θα μπορούσε να προκύψει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο. Σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας.

Εν τω μεταξύ, παρουσιάζοντας το μεσημέρι τις εκτιμήσεις για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού ο Remainer υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ κάλεσε το σώμα σε «συναίνεση» γύρω από τη μορφή του Brexit.

Κλείνοντας την ομιλία του είπε το εξής: «Απόψε έχουμε μια επιλογή: μπορούμε να απομακρύνουμε την απειλή μιας επικείμενης εξόδου χωρίς συμφωνία που επικρεμάται πάνω από την οικονομία μας. Αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να αρχίσουμε να χαρτογραφούμε μία οδό προς την οικοδόμηση συναίνεσης στο σώμα για μια συμφωνία που μπορούμε συλλογικά να υποστηρίξουμε, ώστε να βγούμε από την ΕΕ με έναν συντεταγμένο τρόπο».

Οι Βρετανοί πολιτικοί σχολιαστές εξέλαβαν τη θέση αυτή ως μήνυμα προς την πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τη δύο φορές απορριφθείσα συμφωνία της με την ΕΕ και να στραφεί προς ένα πιο μαλακό Brexit.

Σε ό,τι αφορά τη βρετανική οικονομία, ο κ. Χάμοντ είπε ότι παραμένει «αξιοσημείωτα ανθεκτική» παρά το σύννεφο της αβεβαιότητας του Brexit. Σημείωσε πάντως ότι η πρόβλεψη του ανεξάρτητου Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης έχει αναθεωρηθεί από 1,6% σε 1,2%.

Προειδοποίησε επίσης ότι ένα ‘no deal’ θα συνεπαγόταν βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη οικονομική αναταραχή και μακροπρόθεσμα μια οικονομία ασθενέστερη.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:56

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.