Χωρίς προνομιακή μεταχείριση για τους Ευρωπαίους το μελλοντικό μεταναστευτικό σύστημα της Βρετανίας

Τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο βάζει το επίσημο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για τη μετανάστευση μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit (31/12/2020).

Η Λευκή Βίβλος για τη Μετανάστευση δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ προέβη σε αναλυτική δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η χορήγηση άδειας έλευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο σε Ευρωπαίους θα εξαρτάται πλέον από το βαθμό επαγγελματικής ειδίκευσης του ενδιαφερομένου, σε συνδυασμό με εισοδηματικά κριτήρια. 

Η Λευκή Βίβλος επισημαίνει ότι το συμπέρασμα της ανεξάρτητης Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Μετανάστευση που συνέταξε έκθεση για λογαριασμό της κυβέρνησης ήταν πως το κατώτατο όριο ακαθάριστου εισοδήματος θα πρέπει να οριστεί στις 30.000 (33.300 ευρώ) το χρόνο.

Ωστόσο, η επιλογή της κυβέρνησης είναι τελικά ο προσδιορισμός του ορίου αυτού να προκύψει μέσα από δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αυτό ακολουθεί την έντονη αντίδραση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δηλαδή των υπουργών Οικονομικών και Επιχειρήσεων Φίλιπ Χάμοντ και Γκρεγκ Κλαρκ, αντίστοιχα, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ένα τόσο υψηλό όριο θα προκαλούσε τεράστια κενά στην αγορά εργασίας, αποκλείοντας στην ουσία μεσαίας και χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενους που είναι όμως κρίσιμοι για μια σειρά τομέων της οικονομίας, από την εστίαση και τη φιλοξενία έως την υγεία και τη γεωργία. Η απάντηση των υποστηρικτών του αυστηρού μεταναστευτικού συστήματος είναι ότι θα προβλέπονται εξαιρέσεις ανά τομέα, όπου χρειάζεται.

Αυτή τη στιγμή το 76% των υπηκόων χωρών-μελών της ΕΕ που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εισόδημα μικρότερο από 30.000 το χρόνο. Ο μέσος ετήσιος μικτός μισθός στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτι παραπάνω από 27.000 λίρες (κοντά στις 30.000 ευρώ), με αρκετά μεγάλη διαφορά μεταξύ Λονδίνου και υπόλοιπης επικράτειας.

Εξάλλου, μετά από 8 χρόνια η κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν περιλαμβάνει στην επίσημη μεταναστευτική πολιτική της τον αμφιλεγόμενο στόχο μείωσης του καθαρού αριθμού των εισερχόμενων μεταναστών από όλο τον κόσμο σε κάτω από 100.000.

Πάντως το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι η μετανάστευση από την ΕΕ με το σύστημα που περιγράφεται στη Λευκή Βίβλο θα μειωθεί σταδιακά έως και κατά 80%. Κατά τους 12 μήνες έως και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ο καθαρός αριθμός των Ευρωπαίων μεταναστών προς το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 74.000 – ο χαμηλότερος αριθμός της τελευταίας εξαετίας. Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο ο αριθμός αυτός θα μειώνεται κατά 10 έως 25 χιλιάδες κάθε χρόνο έως το 2025.

Η Λευκή Βίβλος προβλέπει επίσης την κατάργηση του ισχύοντος αριθμητικού ετήσιου ορίου για τους υψηλής ειδίκευσης εργαζόμενους από όλο τον κόσμο. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα λαμβάνουν βίζα εργασίας πενταετούς διάρκειας. Αντί βίζας θα μπορούν να παίρνουν μέσω διαδικτύου μία Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Εξουσιοδότηση.

Οι χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη θέση εργασίας πριν από την έλευσή τους, θα λαμβάνουν βίζα μονοετούς διάρκειας, δε θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα κρατικών επιδομάτων και δε θα μπορούν να φέρνουν μαζί τους μέλη της οικογένειάς τους.

Επίσης, προβλέπεται ότι οι πολίτες της ΕΕ δε θα μπορούν να ταξιδεύουν με εθνική ταυτότητα προς το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2021 και μετά, παρά μόνο με διαβατήριο.

Επίσης, οι φοιτητές θα μπορούν να παραμένουν στη χώρα επί έξι μήνες μετά από την αποφοίτησή τους και να αντικαθιστούν τη φοιτητική βίζα που θα τους χορηγείται με βίζα ειδικευμένου εργαζόμενου τρεις μήνες πριν από το τέλος των σπουδών τους.

Ο κ. Τζαβίντ δήλωσε: «Υλοποιούμε τη σαφή οδηγία να ανακτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και θα εισαγάγουμε ένα σύστημα που λειτουργεί προς το συμφέρον του βρετανικού λαού. Θα πρόκειται για ένα ενιαίο μεταναστευτικό σύστημα που θα βασίζεται στις δεξιότητες και όχι στο από πού κατάγεται κανείς».

Πηγή : Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:46

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας είχε θέσει θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.