Τη θετική γνωμάτευση για τον κυπριακό προϋπολογισμό αποστέλλει η Κομισιόν στο Συμβούλιο

H Koμισιόν γνωμάτευσε και επίσημα ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Κύπρου είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και ως εκ τούτου καλεί πλέον τις αρχές να τον εφαρμόσουν για το 2019.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση που θα σταλεί στο Εurogroup, η Κομισιόν είναι επίσης της γνώμης ότι η Κύπρος "δεν σημείωσε πρόοδο όσον αφορά το διαρθρωτικό μέρος των δημοσιονομικών συστάσεων που περιέχονται στη σύσταση του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2018 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου και καλεί συνεπώς τις αρχές να επιταχύνουν την εφαρμογή τους".

Ανακοινώνει δε ότι μια συνολική περιγραφή της προόδου που σημειώθηκε με την εφαρμογή των ειδικών για κάθε χώρα συστάσεων θα γίνει στις ειδικές εκθέσεις των χωρών του 2019, που θα δημοσιοποιηθεί το Μάιο.

Αναλυτικά, το κείμενο που παραπέμπεται στο Συμβούλιο αναφέρει ότι σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,9% το 2018 και 3,5% το 2019. Το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο βασίζεται ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 4,0% το 2018 και στο 3,9% το 2019.

Συνολικά, "οι μακροοικονομικές προοπτικές του προϋπολογισμού βασίζονται σε εύλογες μακροοικονομικές προβολές", καταγράφει και σημειώνει ότι η Κύπρος "συμμορφώνεται με την απαίτηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 473/2013, δεδομένου ότι το σχέδιο προϋπολογισμού βασίζεται σε ανεξάρτητες επικυρωμένες μακροοικονομικές προβλέψεις".

Καταγράφει επιπλέον ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει βελτίωση του γενικού πλεονάσματος από 1,8% του ΑΕΠ το 2017 σε 2,9% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Η βελτίωση αυτή εξηγείται από "τις θετικές μακροοικονομικές προοπτικές, τις ευνοϊκές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα".

Ωστόσο, τόσο το σχέδιο προϋπολογισμού όσο και η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2018 δεν περιλαμβάνουν ακόμη τον δυνητικό αντίκτυπο που αυξάνει το έλλειμμα (εφάπαξ) στο υπόλοιπο της γενικής κυβέρνησης το 2018 από τα μέτρα τραπεζικής στήριξης που σχετίζονται με την Cyprus Cooperative Bank Ltd. τα οποία εξετάζονται επί του παρόντος από τη Cystat και τη Eurostat.

Για το 2019, ο προϋπολογισμός στοχεύει σε γενικό δημόσιο πλεόνασμα ύψους 3,1% του ΑΕΠ, το οποίο ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Βασίζεται κυρίως στη συνεχιζόμενη κυκλική βελτίωση της οικονομίας και στην ήδη νομοθετημένη αύξηση των συντελεστών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης το 2019.

Το νέο διαρθρωτικό ισοζύγιο που βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται στο σχέδιο προϋπολογισμού εκτιμάται στο 1,8% του ΑΕΠ το 2018 και 1,2% του ΑΕΠ το 2019. Οι φθινοπωρινές προβλέψεις αναφέρουν παρόμοια διαρθρωτικά πλεονάσματα ύψους 1,7% του ΑΕΠ το 2018 και 1,2% το 2019.

Επιπλέον, η Κομισιόν καταγράφει ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε 104,2% το 2018 (λόγω των μέτρων τραπεζικής στήριξης που αφορούν την Κυπριακή Συνεργατική Τράπεζα και θα μειωθεί σε 97,2% το 2019, κάπως κάτω από την πρόβλεψη της Κομισιόν για 105 % και 98,4%, αντίστοιχα. Βάσει του προσχεδίου, η Κύπρος αναμένεται να σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την τήρηση του δείκτη αναφοράς για τη μείωση του χρέους το 2018 (με περιθώριο άνω του 4% του ΑΕΠ πάνω από την απαιτούμενη προσαρμογή). Η πρόβλεψη αυτή ευθυγραμμίζεται ευρέως με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για το 2018. Περιλαμβάνει δε επαρκείς πληροφορίες για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τον δείκτη αναφοράς για τη μείωση του χρέους το 2019.

Ακόμη ο προϋπολογισμός αναφέρει τη σταδιακή απόσυρση των περικοπών μισθών στον δημόσιο τομέα από το 2018 και τη θέσπιση του καθεστώτος `Estia` (δηλαδή κρατική στήριξη για την αποπληρωμή δανείων των επιλέξιμων δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εξασφαλίζονται από τις πρωτεύουσες κατοικίες) το 2019 ως μέτρα διακριτικής ευχέρειας .

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος αυτών των μέτρων υπολογίζεται στο 0,1% του ΑΕΠ το 2018 και στο 0,2% του ΑΕΠ το 2019 για τις περικοπές των μισθών και στο 0,1% του ΑΕΠ το 2019 για το πρόγραμμα Estia. Οι εκτιμήσεις των δημοσιονομικών επιπτώσεων αυτών των μέτρων φαίνονται εύλογες και συμφωνούν με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για το 2018.

Τέλος, τα μέτρα στήριξης του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν τα μέτρα διακριτικής ευχέρειας που αναφέρονται στο πρόγραμμα σταθερότητας του 2018, όπως η εισαγωγή του συντελεστή ΦΠΑ στις οικοδομικές εκτάσεις το 2018 και η αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης το 2019. Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις αυτών των μέτρων μείωσης του ελλείμματος υπολογίζεται σε περίπου 0,1% του ΑΕΠ και 0,4% του ΑΕΠ το 2019, αντίστοιχα. "Παρά τις προβλεπόμενες μελλοντικές αυξήσεις των φόρων επί της εργασίας, κυρίως λόγω της νομοθετικής αύξησης των κοινωνικών εισφορών και της εισαγωγής υποχρεωτικών εισφορών ασφάλισης ασθενείας, τα έσοδα από φόρους εργασίας στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τον μέσο όρο της Ένωσης", αναφέρει η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι φόροι επι΄της εργασίας και των εταιρειών στην Κύπρο είναι από τους χαμηλότερους στην ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:22

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.